SAMFUND

Vild og vidunderlig i Villa Wilder: Et portræt af Joan Ørting

Foto: Mia Krogh

I den magiske atmosfære i Villa Wilder på Christianshavn i København finder man Joan Ørting – en kvinde med ben i næsen, som bruger et utal af timer på at undervise, inkludere og inspirere en masse farverige og forskellige mennesker, der samles for at dykke ned i sexologi, parterapi og meditation under Joans kyndige vejledning. 

Mødet med Joan i gården på bagsiden af Villa Wilder afslører en sand boheme. Hun sidder omgivet af farverige blomster, iført tøj der matcher hendes livlige væsen. Foran hende står en hjemmelavet portion dhal, som er næsten lige så rød som hendes krøllede lokker. 

»Jeg håber ikke, det gør noget, at jeg lige spiser lidt imens, det er simpelthen så lækkert«, siger Joan mens hun smiler bredt.

Joan, født i midt 1960’erne, bærer stadig ånden fra de legendariske årtier – en tid med omvæltning og frihed. Hendes påklædning er som et kalejdoskop af mønstre og blonder, et vidnesbyrd om hendes livlige personlighed. 

Joan Ørting er sexolog, livsstilsekspert, parterapeut og lifecoach. Hun blev draget ind i en verden af selvudfoldelse som ung hippie – eller »flipper« som hun fortæller, at man kaldte det dengang og blev en del af det eksperimenterende teatermiljø. Hendes øjne lyser op, når hun fortæller om det alternative børne- og ungdomsteater, Gaventa, der oprindeligt stammede fra Polen. Dette teater var et sted, hvor selvudtryk blomstrede, hvor der var frynser på bukserne, hvor håret var langt og vildt, og hvor musikken fyldte luften med alverdens instrumenter – også dem selv de yderst musikkyndige ikke nødvendigvis kender navnet på. Joan tilbragte to årtier i Gaventas teaterunivers – først som deltager og senere som en af de voksne teaterinstruktører. Det var i den tid, hvor hun begyndte at tjene sine egne penge og udviklede sin passion for scenekunst samt de menneskelige udtryk. Joan smiler bredt og forklarer, at hendes interesse for at blive en del af dette ungdomsteater blev udløst i år 1970, efter at have set et teaterstykke, der handlede om seksuel frigørelse med nøgenhed på scenen, langhårede, flotte mænd og et lydbillede præget af rockmusik og vilde guitarsoloer. Dette inspirerede hende til at ønske frihed til at udtrykke sig selv og sin seksualitet uden, som sådan, at skulle skamme sig over at være kvinde og seksuelt frigjort på samme tid.

Efter mange år i teaterverdenen begyndte Joan at føle trang til forandring. Hun knuger sine hænder, bider sig i læben og fortæller, hvordan hun følte sig trukket i retning af nye udfordringer og, mildest talt, en anderledes levevej. Og man må sige, at Joan er en kvinde, der ikke er bange for at handle, for dette førte til, at hun, i midten af sine 30’ere, rejste til London og tog en personlig udviklingsuddannelse og endte sågar med at blive boende i Englands smukke hovedstad. I hvert fald for en stund – for der er ingen tvivl om, at Joan er rodløs og at hun ikke er bleg for at finde sig selv i fremmede byer, miljøer eller kulturer. I dag bor Joan på Langeland, når hun ikke befinder sig i Villa Wilder, hendes andet hjem, i Wildersgade. Joans rejse til London var et forsøg på at finde sig selv og løse hendes indre konflikter. Derefter stoppede hun med at arbejde inden for teaterverdenen og tog på en spirituel rejse til Nepal.

»Så tog jeg min rygsæk og besteg et bjerg 5.800 meter over jorden – jeg var så betaget af kvinder, der rejste alene«, fortæller hun. 

Joan Ørtings karriere inden for sexologi begyndte lidt tilfældigt, da hun en dag hørte om en bekendt, der begyndte at studere sexologi. Dette satte tankerne i gang hos Joan, der straks blev nysgerrig på, hvad den slags uddannelse mon kunne indebære. Dernæst besluttede hun sig for selv at uddanne sig til sexolog og fandt pludselig sig selv på en klinisk sexologuddannelse ved Aarhus Universitet. Her blev hun trukket ind i et yderst frigjort miljø, og idéen om at arbejde med menneskers relationer og intimitet på en åben, kreativ og terapeutisk måde. 

Joan er en livlig og eventyrlysten kvinde, hvis liv har været præget af en helt særlig passion for selvudtryk, personlig udvikling og en dyb interesse for de menneskelige relationer og seksualitet, ikke mindst. Hun har rejst fra teaterverdenens mange forskellige scener til sexologiens vidunderlige verden og har altid været, og er stadig, drevet af ønsket om at forstå og hjælpe andre med at navigere gennem livets mange faser og udfordringer.

Joan fortæller, at hun er inspireret af Shere Hite, som var en amerikansk-tysk sexolog, feminist og forfatter som i 1976 udgav Hite-rapporten – et 600-siders opslagsværk om kvinders seksualitet bygget på 100.000 spørgeskemaer som resulterede i en rapport med yderst deltaljerede beskrivelser af onani, orgasme, samleje og lesbisk seksualitet. 

»Den har jeg læst utallige gange«, fortæller Joan og holder bogen op foran sig. 

Joan Ørting selv har godt styr på kærligheden – også i privaten, hvor hun danner par med Rune Ørum, som er musiker. Deres forhold er blevet omtalt en hel del, da Rune er 26 år yngre end Joan. Dette har Joan fået både ris og ros for. 

»De fleste er super søde og sender positive vibes i vores retning – andre kan slet ikke få det til at hænge sammen, men det er jo deres problem. Vi har så meget dejlig kærlighed til hinanden, og det er dét, der betyder noget«, siger Joan og argumenterer for, at kærlighed intet har at gøre med alder. 

Grundforløbet på sexolog- og parterapeutsuddannelsen hos Joan Ørting i Villa Wilder eller i Odense koster 28.800 kroner og alle kan være med – mænd som kvinder, unge som gamle.