PORTRÆT

»Vi hader jo faktisk navnet« – Curlingbørnene er vokset fra klubben

Foto: Frederik Kongsgaard

Christian Bonde og Maria Fantino har i snart fem år udgjort P3s måske mest populære radioprogram. Nu fortæller de historien om Curlingklubben fra første casting, til beslutningen om at passe på dem selv og programmet ved at overgå til podcast.

Historien om Curlingklubben har sin begyndelse, da Maria Fantino dropper ud af Aalborg Universitet i Sydhavnen. Det gør hun cirka to uger efter studiestarten i september 2015. I oktober bliver hun nemlig optaget på DRs talenthold.

Christian Bonde har også været indskrevet på en uddannelse – flere faktisk. Han startede først på dansk, så jura og til sidst journalistuddannelsen på DMJX. Her startede han i september 2014. Og hans vej ind på DR gik gennem praktikken, som dengang lå på tredje til sjette semester. Han landede praktikpladsen, som mange går og sukker over, og selv beskriver han det som en undervældende oplevelse. 

Der var ingen panik for hans vedkommende. 

Dagen inden panikdag blev han ringet op og tilbudt pladsen på P3, som i øvrigt var den eneste han søgte, uden som sådan at have en plan b. 

Han kom derfor kun til panikdag for at underskrive kontrakten med DR. 

Da Christian startede på DR i slutningen af januar 2016, var hele huset i gang med Danmarksindsamlingen. I den anledning mødte han Maria for første gang, og de husker begge at de »havde det mega grineren sammen.« 

Alligevel skulle der gå et år, før de igen kom til at arbejde sammen. 

I mellemtiden satte Christian jagten ind på Danmarks bedste vittighed. Sammen med Mikkel Rosendal var han vært på radioprogrammet LOL DK. »Det var egentlig et sommerferieprogram, som nogen lod fortsætte alt for længe,« griner han, da han tænker tilbage på programmet. 

Maria arbejdede på ULTRA som tilrettelægger. Hun stod altså for opbygning af historier og udvikling af idéer og koncepter. Hun nåede at blive afklaret med, at det måske i virkeligheden var dét hun skulle. Det var indtil sommeren 2017, hvor daværende redaktør Adam Duvå Hall insisterede på, at Maria skulle lave SommerMorgen på P3.

»Det fornemmeste man kan gøre, er at holde mellemledere ude af det.«

I efteråret 2017, mens Christian stadig sendte sit sommerferieprogram i stedet for at vende tilbage til DMJX, blev det besluttet i et af DRs mange lag af ledere, at der skulle et nyt program ind i eftermiddagsfladen, og »det skulle være med en dame.« 

»Du bliver lige prikket på skulderen,« fortæller Maria om de castinger, som blev afholdt til værtsrollerne på det nye program. 

Maria og Christian var til casting sammen, og her indledte Maria med »hvorfor har vi ikke talt sammen før?«

Resten af castingen er historie, og de havde begge en god fornemmelse, da de gik derfra. Christian forklarer, hvordan de godt kunne se, at de var meget forskellige typer, men at »humor er et fælles sprog.« 

Ifølge ham er det også derfor, at deres forhold også fungerer uden for radioen.

»Det var en torsdag,« siger Maria skråsikkert om den dag, de fik besked om, at de havde fået værtsjobbet.

Helt præcist var det torsdag den 7. december 2017. 

Christian griner, ryster på hovedet og spørger: »Hvorfor kan du huske det?«

»Det var dagen inden julefrokost. Og jeg håbede virkelig, jeg ville få det, ellers ville jeg sidde og have det mega nederen til julefrokosten.«

Nu griner de begge to.

Ingen vidste, at det nye program skulle hedde eller blive Curlingklubben. De fik til opgave at sætte et program sammen, der havde med identitet og relationer at gøre.

Sammen med Søren McQGuire, som var programmets første producerende redaktør, gik Christian og Maria i gang med at idé- og konceptudvikle, for at finde ud af, hvilken form det nye eftermiddagsprogram skulle tage. 

Resultatet af turen i udviklingsmaskinen blev et underholdningsprogram. 

Når de tænker over, hvordan de kom frem til programmets format siger Christian: »Det fornemmeste man kan gøre er at holde mellemledere ude af det.«

Ifølge Christian kunne Søren McGuire putte de helt rigtige buzzwords på det, som Christian og Maria i virkeligheden ville: hvad end de havde lyst til. 

De ville ikke have et fast koncept, som de skulle være tro mod hver gang de tilrettelagde en sender. 

Hvis en af dem en dag kom på arbejde med en fiks idé, ville de have muligheden for at tage den med, uden at det spolerede et præmissen for programmet. 

Med de rette ord fik Søren McGuire således solgt programmet til mellemlederne, og Curlingklubben gik live første gang den 15. januar 2018. 

Skal de selv sætte ord på, hvad det egentlig er de laver, siger Maria: »Vi laver public service, du ikke tænker over er public service.« 

Jeg spørger ind til navnet på programmet. Maria og Christian kigger indforstået på hinanden, og Christian fortæller: »Noget af det eneste, vi ikke selv har bestemt er navnet. Vi hader jo Curlingklubben.« 

Maria tilføjer: »Det var noget, en mellemleder synes lød fedt, men ingen taler jo om curlingbørn mere, så det giver ikke rigtig mening.«
De har talt om at Curlingklubben efterhånden refererer mere til sporten end curlingbørn. »Nu kan nye lyttere undre sig over, hvorfor programmet har det navn. Ligesom med De Sorte Spejdere og Monte Carlo.«

Foto: Frederik Kongsgaard

Et seriøst underholdningsprogram eller et seriøst underholdende program

Allerede i maj 2018 oplevede Christian og Maria, at Curlingklubben var mere populært end de måske troede.

De blev sendt til Jelling Festival i P3s campingvogn, som nogle handy typer i DR havde savet over på langs for at lave en slags sandwich med bund, top og åbent studie i midten. 

Først var de placeret på festivalpladsen med publikumshegn omkring.

»Det gik slet ikke. Folk prøvede at klemme sig gennem eller over indhegningen,« husker Maria.

Værterne og hele deres set-up fik et ekstra højt hegn og en hvid presenning til at skærme af for de lidt for ivrige lyttere. 

Senere samme år begyndte Christian og Maria at producere videoindhold på eget initiativ. De optog videoerne efter arbejde, og idéerne var deres egne. 

Selv nævner de ‘eat it or wear it’-challenge, som en af de videoer, der står tydeligt i hukommelsen. Sammen med en række andre videoer, blev den lagt op på P3s Facebook og Youtube. 

»Det var jo noget vi lavede efter arbejdstid, fordi vi synes, det var sjovt.« 

De vurderer selv, at videoerne har været med til at øge deres popularitet. 

Siden er de ikke blevet mindre populære. De har vundet Zulu Awards for årets lyd intet mindre end fire år i træk, og de er det eksisterende P3-program, der

har sendt i længst tid. 

»Af en eller anden grund, bliver folk ved med at lytte til vores program,« siger Christian forundret. 

Det er gennemgående, at de to værter ikke lader til at forstå, hvorfor lytterne er vilde med programmet. 

Begge understreger dog, at de er utroligt glade for den opbakning og kærlighed de modtager, både i indbakken og når de møder lyttere.  

De beskriver det samtidig som lidt overvældende, når de modtager beskeder fra lyttere, som fortæller, at Curlingklubben har hjulpet med angst og depression: »Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal sige.« 

Maria følger op med: »Man vil bare give dem en god oplevelse.«

Og derfor kan det være svært at finde det helt rigtige at sige i mødet med lyttere i det hele taget. 

Indholdsmæssigt har det ingen betydning om programmet har 500 lyttere eller 500.000 lyttere. Det vigtigste for Christian og Maria, er at de selv synes, det er sjovt, når de lægger kursen for hver udsendelse. 

De fortæller alligevel, hvordan de kan mærke, at der skal flere overvejelser til, inden de laver jokes om alvorlige emner:

»Vi føler stadig, at vi kan sige alt. Men vi kan ikke sige alt konsekvensfrit.« 

De oplever af og til, at lyttere skriver ind på sms, fordi de synes, at et indslag eller en kommentar er over grænsen. 

Det seneste eksempel er lækagen på gasledningen ved Bornholm. Christian forklarer, hvordan de behandler sådan et emne, inden det havner i radioen: »Mens vi fandt på det, sad vi jo sammen som redaktion, kiggede hinanden i øjnene og talte om de konsekvenser, det kan få at lave sådan et indslag.«

Her modtog de et par beskeder fra lyttere, der ikke synes, det var helt inden for skiven. 

Jeg spørger, om de nogensinde er havnet i problemer på grund af noget, de har sagt i radioen. 

»Det man lærer, når man har lavet radio i noget tid, er, at cheferne sjældent lytter med,« fortæller Maria. 

Så er det heldigt, at Ekstra Bladet lytter med. 

De husker tilbage på en aprilsnar, de lavede i 2020, hvor mediet i hvert fald mente, at de var i problemer. 

Aprilsnaren gik ud på, at Christian var død. 

»Vi modtog et par sms’er fra lyttere, som synes det var for meget, men så tog Ekstra Bladet fat i de kommentarer, der var på Facebook, hvor folk var rasende, og lavede en shitstorm-historie,« fortæller Maria. 

Foto: Frederik Kongsgaard

P3s redaktionschef var ude at beklage, men derefter skete der ikke mere yderligere. 

På den måde kan de godt mærke, at de kan tillade sig at gå langt, fordi Curlingklubben er blevet et program, som trækker rigtig mange lyttere til kanalen.  

Privat på P3

Et af Curlingklubbens kendetegn er Christian og Marias personlige værtskab, og særligt personligt blev det, da de tog Marias MeToo-historie op i radioen. 

Sofie Lindes tale til Zulu Comedy Galla 2020, gav Maria lyst til at fortælle sin egen historie. »Samtidig er Genstart i gang med at lave et afsnit om    krænkelser i DR, og de spørger om jeg vil være med,« fortæller Maria. 

Hendes historie handler i korte træk om en tidligere chef, der begynder at sende hende trusler, efter hun har været medunderskriver på en klage over ham: »Så længe du gemmer dig, har de magt,« siger Maria, da hun forklarer, hvorfor hun ønskede at dele sin historie.

Kort efter Comedy Galla gik Maria til sin chef for at meddele, at hun ville fortælle sin historie, og at Genstart gerne ville hjælpe med det. 

Da afsnittet af Genstart med Maria var udkommet, gennemgik de hele forløbet for åben mikrofon. 

»Du skulle bare gøre, hvad du havde brug for, og det var med fuld opbakning,« siger Christian om sin rolle. 

Som en del af det personlige værtskab har de begge tit historier og undringer med hjemmefra, hvorfor lyttere kan få følelsen af at kende de to værter. 

De mener selv, det er en at programmets styrker, men det har også været årsag til akavede situationer. 

Christian refererer en episode i Odense for et par år tilbage, hvor en veninde begynder at sige til fremmede: »Er det ikke ham fra Curlingklubben?« mens hun peger på Christian. 

Hurtigt flokkes barens gæster om dem, og de ender med at flygte fra stedet:»Det var en lidt speciel oplevelse,« siger han om episoden. 

Maria supplerer: »Man lærer først, hvor meget anonymitet er værd, når man mister den.« 

Hun kan godt savne at kunne tage på Roskilde Festival, uden at tænke over, at nogen ser hende vælte rundt.

»Men jeg tager afsted. I trods,« slår Maria fast. 

Og det er selvom hendes veninder har været nødt til at lyve om, hvor hendes camp var, fordi de tidligere oplevede, at nogen prøvede at kravle ind i et telt, de troede var hendes. 

Ved at holde fast i deres gamle venner, føler Christian og Maria sig meget almindelige. Derfor har de gjort meget ud af, at pleje deres venskaber uden for mediebranchen.

De medgiver dog, at en meget stor fordel ved hinanden er, at den anden ved, præcis hvad de går igennem.

Fremtiden er ikke live 

Fra januar 2023 stopper Curlingklubben med at sende live. I stedet overgår de til kun at udkomme som podcast to gange om ugen. 

Det kan næsten siges at være en konsekvens af deres succes og udvikling. 

I 2022 lavede de tre TV-programmer, hvilket betød, at de kun udkom som rejsepodcast, og var fraværende på P3 i fem måneder. 

Først var de på Færøerne, hvor de hyrdede får og kogte søpapegøjer med sandkagedej til Curlingklubben på Færøerne. Derefter rejste de Danmark tynd, mens de skrev deres egen dansktopsang under produktionen af Fantino og Bonde på dansktoppen. 

Og henover sommeren var de i Thailand af to omgange for at optage et program om sabbatår. 

Månederne med TV-optagelser har ikke kun betydet, at deres lyttere skulle undvære dem. Det har deres respektive partnere også. Og omvendt selvfølgelig. 

I det nye år er det planlagt, at Christian og Maria skal lave endnu mere TV. 

Skiftet fra liveradio til podcast er derfor både et hensyn til dem selv og Curlingklubben som lydmedie.

»Det er sjovt at lave TV, men det kræver virkelig også meget arbejde,« fortæller Christian.

Værterne omtaler begge Curlingklubben på lyd som »deres hjertebarn,« og hvis de skal passe på det, mens de laver TV, kan de ikke sende to timers tilrettelagt liveradio fra mandag til torsdag: »Det er hårdt arbejde at lyde så uforberedte,« griner de begge. 

Ved at overgå til podcast undgår programmet samtidig perioder, hvor Christian og Maria alligevel ikke ville sende, enten grundet udvikling eller TV-optagelser. 

Ved annonceringen af omlægningen aflivede værtsparret i samme omgang enhver tvivl, der måtte være om, hvorvidt de fortsætter. Det gør de. 

Mens de ikke udelukker, at de kommer til at lave noget hver for sig, forestiller de sig begge, at det bliver sideløbende med Curlingklubben. At gå helt hver til sit ligger ikke i kortene på nuværende tidspunkt: »Det er der intet, der taler for«, fastslår de. 

Foto: Frederik Kongsgaard