BLIKFANGET

»Vi er trætte. Men vi har ikke råd til at være trætte. Vi skal vinde«

Kampen for et frit Ukraine og et Europa uden krig udkæmpedes med slagord, skilte og solidaritet. LIXEN var med i forreste geled i Vilnius, Litauen, da to demonstrationer fandt sted i forbindelse med årsdagen for invasionen af Ukraine.

Foto: Alex M. A. Horan

Vilnius, 24. februar 2023. Årsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Demonstrationen startede med taler og endte i optog og slagsang gennem gaderne. “Slava Ukraini!” (på dansk Ære være Ukraine) blev der råbt, mens flag flagrede og skilte på litauisk, ukrainsk, russisk og engelsk blev holdt op over hoved og øre i den bidende februarkulde.

Etniske russere udgør 14% af Vilnius’ befolkning, og over halvdelen af Litauens samlede befolkning taler russisk. I nogle byer udgør den russiske befolkningsminoritet et flertal.

Litauens fortid som en del af Sovjetunionen og den igangværende krig i Ukraine har sat præg på forholdet mellem etniske russere og litauere.

Litauen grænser ikke direkte op til Rusland, men den russiske enklave, Kaliningrad, samt Hviderusland. Afstanden mellem Kaliningrad og Hviderusland er blot 104 kilometer, hvor Litauen deler grænse med Polen.

Liz Zakutska (t.v.), Nikita Gil og Rasa Taner (t.h.) er mødt op for at vise solidaritet med Ukraine. Liz er selv ukrainer. Om det er kulden eller krigens rædsler, der har slukket gløden i hendes øjne, kan ikke afgøres. Halvt-opgivende fremstammer hun dog: »Vi er trætte. Men vi har ikke råd til at være trætte. Vi skal vinde.«

Vilnius, 25. februar 2023. Det russiske mindretal og russiske aktivister, der har måttet flygte fra Rusland, er alle mødt op for at vise, at selvom de er russere, så tager de afstand fra deres lands ageren. Udrustet med neutrale flag men værdiladede ord.

Ordene, der er russiske, udløser dog harme hos en ældre litauisk kvinde, der midt under en tale udbryder: »I BØR TALE UKRAINSK, IKKE RUSSISK!«

En beskadiget russisk T-72B-kampvogn fra østfronten i Ukraine, der for en stund har hjemme foran katedralen i Vilnius. Blot minutter senere gav kampvognen anledning til slagsmål, da en gruppe mennesker efterlod blomster på selvsamme.