KULTUR

Ungdomsevent skal øge interessen for bordtennis

Foto: Bordtennis Danmark

Flere undersøgelser viser, at deltagelsen i ungdomsbordtennis har været støt faldende siden 2012. Bordtennis Danmark har derfor udviklet et nyt koncept, som skal vende kurven.

Bordtennis Danmark afholdt søndag den 13. februar et vinterevent i Ringe på Fyn, som var en del af et nyt koncept, Bordtennis Danmark har udviklet. Konceptet har til formål at vende den faldende kurve for medlemstal og trænere i klubberne. De traditionelle bordtennisturneringer blev skiftet ud med aktiviteter og lege. 

»Vi har de seneste år kigget meget på, hvorfor interessen for bordtennis blandt de unge er faldet. Vi kan se, at rigtig meget af det skyldes den her vinder/taber mentalitet og kultur, der er i dansk bordtennis. Efter hver kamp har vi en vinder og en taber, uagtet hvor godt de hver især har spillet,« fortæller Rune Risgaard, som er eventansvarlig for Bordtennis Danmark.

»Hele præmissen er, at vi skal have fundet en løsning på, hvordan vi kan få aktiveret dem, som ikke muligvis bliver Danmarks- og verdensmestre. En måde, hvorpå de også kan nyde spillet og have det sjovt, uden at skulle kunne præstere på et højt niveau.« 

En sjov oplevelse for børnene

Bordtennis Danmark ønsker med deres event at vise, at bordtennis ikke kun er for dem, som vil spille kampe og vinde turneringer. Til eventet kan man se flere forskellige aktiviteter og lege, som skal være med til at vise, at bordtennis også kan være noget for de børn, som bare vil have det sjovt, og som muligvis ikke er så gode endnu. 

En af de ting, der er blevet satset stort på, er E-bordtennis. Her får børnene et par Virtual Reality briller på og dertil også to kontrollere. Oplevelsen ligner meget den, som man får, når man spiller et computerspil. Her skal man dog også bevæge sig rundt og være fysisk aktiv. 

Derudover er der bordtennis, som bliver spillet på fire samlede borde, spil med forskellige størrelser bat og mange andre sjove aktiviteter. De mange muligheder skal være med til at skabe et nyt miljø inden for ungdomsbordtennis, der giver børn og unge en mulighed for at lære at have det sjovt med spillet, frem for kun at skulle konkurrere. 

Eventet virker også til at være en succes, hvis man spørger Rune Risgaard. 

»Selv inden vi startede programmet, løb børnene hen de forskellige steder og begyndte at spille. De kan da også tydeligt mærke på stemningen, at der er liv og glade dage derinde.«

Ifølge ham virker det helt sikkert til, at det er en meget plausibel løsning på den manglende interesse for ungdomsbordtennis, og det er helt sikkert kommet for at blive.

Ikke første gang man prøver konceptet af

Bordtennis Danmark har også tidligere forsøgt med lignende arrangementer, hvor de til stævner og turneringer har haft et lille område, hvor man kunne prøve nogle af de aktiviteter, som også finder sted ved vintereventet i Ringe. Derudover har der også været to bordtennis festivaler, hvor man ligeledes forsøgte sig med tilsvarende aktiviteter. Eventet den 13. februar er dog første gang, hvor der udelukkende har været aktiviteter.

13-årige Viktor Hansen, som også deltog ved vintereventet, har tidligere prøvet nogle af aktiviteterne til stævner. Ligesom mange af de andre børn, havde han også en god oplevelse i Ringe. 

»Jeg synes faktisk, at det er rigtig sjovt. Man kommer ligesom ud og prøver en masse ting.«

Viktor er vant til at spille kampe ved de store stævner, men nyder dog også denne anderledes oplevelse med bordtennis. 

»Jeg tror egentlig, at de fleste godt ville kunne lide det og synes om det. Jeg tror, det er rigtig godt, hvis man er begynder. Så kan man spille mere seriøst, når man bliver lidt ældre og bedre,« fortæller Viktor afslutningsvis.

Også den helt unge gruppe var repræsenteret. En af dem var 7-årige Aksel, som ikke tidligere har prøvet at være med til noget lignende eventet i Ringe. »Jeg synes, det var rigtig sjovt at prøve. Især det med E-bordtennis – det var nok det sjoveste!«