HVABEHAR?

Undskyld TV 2, men HVABEHAR?

Illustration: Ann Sofie Bay Bertmann

Ligesom Yahya Hassan, da han i en TV 2-udsendelse i 2015 blev spurgt om, han var i stand til at “lytte”, og med et let smil på læben svarede “hvabehar?”, gør vi her på LIXEN det samme, når vi med et glimt i øjet stiller danske medier spørgsmålet, HVABEHAR? I denne udgave af lixen zoomer vi ind på TV 2’s dækning af krigen i Ukraine.  

Tilbage under starten af Europas nye krise, krigen i Ukraine, kunne den danske befolkning i en visual storytelling-artikel på TV 2 løbende holde sig opdateret om krigens udvikling helt frem til d. 23. august 2022, hvor artiklen blev opdateret for sidste gang. I artiklen forsynede TV 2 os med data over ukrainernes og russernes fremskridt, tilbagetog og kampe. Indtil videre lignede det velresearchet journalistik, men læste man lidt videre, var der en statistik over de ukrainske flygtninge, og hvordan de fordelte sig i Europa. 

“Samlet antal flygtninge: 19.080.271”, stod der, da jeg først læste artiklen. 

“Hvabehar?” var min første tanke, selvom jeg også tænkte, at tallene jo måtte være rigtige, når de nu kom fra et af landets største medier. Eller hvad? Efter en internetsøgning gennem FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, kunne jeg konstatere, at TV 2’s tal var ret så fejlbehæftet. For blot en måned og ni dage før TV 2’s sidste opdatering af artiklen, d. 13. juli 2022, lå antallet af ukrainske flygtninge, der havde fordelt sig i Europa, på 5.8 millioner. Et enormt højt tal, bare ikke højt nok til TV 2.

Selv så sent som d. 31. januar 2023 lød tallet på 8.046.560 millioner flygtninge i Europa – altså slet ikke i nærheden af de 19 millioner flygtninge, som TV 2 nævnte. I dag er tallet i øvrigt faldet til 5.828.000 ukrainske flygtninge i Europa og 369.200 i resten af verden. 

Hvor kom TV 2’s 19 millioner “flygtninge” så fra? Jo, nu skal I høre. TV 2 havde ikke fat i en statistik over ukrainske flygtninge, men derimod grænseovergange. Det vil sige, at en hvilken som helst person kunne krydse den ukrainske grænse og tælle som “flygtning”, og krydsede denne person grænsen flere gange, vil personen tælle som flere flygtninge i TV 2’s statistik.

Billedet er hentet fra WayBack Machine (web.archive.org), som er et online arkiv, der jævnligt gemmer hjemmesider, og viser TV 2’s statistik fra d. 22. august 2022.

Men for at være helt ærlig, har jeg ingen anelse om, hvor TV 2 rent faktisk fik deres statistik fra, for det stod ikke nævnt i artiklen. Eksempelvis, d. 22. august 2022, stod der blot ”Data hentet 22. august, 19:10”, samt at kilden til det grafiske kort var “New York Times”. Det skal endvidere siges, at selvom artiklen som sagt sidst blev opdateret d. 23. august 2022, blev statistikken over grænseovergange fortsat opdateret og nåede først op på 19.080.271 i løbet af februar 2023.   

Vi havde unægteligt stået i en langt større flygtningekrise, hvis knap halvdelen af den ukrainske befolkning havde fordelt sig på tværs af kontinentet. Det er en underdrivelse at sige, at artiklen gav danske læsere noget af et forvrænget virkelighedsbillede. 

D. 3. marts 2023 gjorde jeg TV 2 opmærksom på fejlen i en e-mail. Jeg fik aldrig svar, medmindre man tæller det automatiserede e-mail-svar som korrespondance. TV 2 har dog ændret fejlen, omend på en lidt alternativ, uortodoks måde, jeg næppe havde forventet. Nu står der nemlig:

“Samlet antal grænseovergange: 19.080.271” 

Godt nok er statistikken nu korrekt, men man kan klø sig i nakken over, om denne statistik har nogen som helst relevant information knyttet til sig. Og en lille søgning på WayBack Machine, som er et online arkiv, der på tilfældige intervaller gemmer en hjemmeside, kan man snildt gå tilbage til dengang, TV 2 mente, at det var det samlede “antal flygtninge”, statistikken dækkede over.

Det skal siges, at hvis man den dag i dag går ind på artiklen, står der ”Data hentet d. 6. marts, 13:10”, hvilket jeg må gå ud fra er tre dage efter, de modtog min e-mail og efterfølgende ændrede “flygtninge” til “grænseovergange”. Selve statistikken er de også holdt op med at opdatere, og artiklen er nu i en form for limbotilstand. 

Vi lader tvivlen komme TV 2 til gode – dette må have været en såkaldt “brain fart”, mangel på faktatjekkere eller blot tidspres, der har givet anledning til disse fejlfakta. 

LIXEN har forsøgt at kontakte TV 2 og holdet bag denne visual storytelling-artikel. Dog, ligesom sidste gang, blev vi mødt af blot et automatiseret e-mail-svar. Efterladt i en suspenderet monolog må vi kaste spørgsmålet ud: 

Undskyld TV 2, men HVABEHAR?