KULTUR

Udover gode jokes tilbyder Teater95b en ny dimension af intimitet

En aften i Teater95b bød på ny indsigt i det odenseanske tilværelse. Når solen går i seng, vågner et lille rum med plads til tant og fjas hver tirsdag og torsdag fra 19.00 til 21.00

På adressen Vestergade 95b i Odense ligger der et hus. Ude fra ser man ikke så meget, for gardinerne er rullet for og udover et par mænd, som står og ryger, er der ikke meget aktivitet.  Så snart man træder ind ad det, som ligner et stort vindue, kommer man ind i en skjult verden. Rummet, man træder ind i, er på størrelse med en stor stue, stole er fyldt med mennesker i alle aldre, og på bordene bliver der serveret drinks. Teater 95b holder til her, og det er stedet, hvor stand-up debutanter kan få en god start, eller hvor garvede komikere kan komme og afprøve nye jokes.  

I indgangen betalte jeg 25 kroner. Værten fortalte, at vi i løbet af aftenen skulle vurdere, om pengene var givet godt ud, eller om arrangementet var overpriced. Som aftenen skred frem, må jeg indrømme, at de var godt givet ud. 

Det lille intime rum har plads til et publikum på 50 mennesker.  Aldre mellem

18 og 50 dannede et støttende kor for de optrædende. I starten var alle lidt tilbageholdende. Værten råbte med sin dybe stemme i mikrofonen »Er I klar?« Og et par stykker sagde stille »Ja«. En ung fyr med rødt hår, piercinger og læderjakke sad på første række. Han var en af de to, som svarede. »Hvad hedder du?«, spurgte værten. »Jakob«, svarede fyren. Og i løbet af aftenen havde værten en gæst, som han vidste, han kunne henvende sig til, hvis ingen andre grinede. 

Selvironi er lig med gode grin

En ung kvinde løb op på scenen. Hun havde mørkt kort hår og et stort smil med kridhvide tænder. Hun var iført hullede sorte bukser og en tilsvarende bluse. Og der stod hun og svajede i benene, mens armene bevægede sig i takt med de jokes, hun fortalte. 

»Jeg var forelsket i min tysklærer, og løb stolt hjem og fortalte mine forældre, at jeg var lesbisk. De tog bare ikke så godt imod det, som I gør herinde«, sagde hun lattermildt.

Hun brugte en masse selvironi, som fik det i starten anspændte publikum til at sænke skuldrene og le med. Det var nemlig okay at grine af hårde episoder i folks liv, nu hvor de selv pointerede det og håbede på, at vi ville synes, det var sjovt. Og det var det. 

Publikums smilebånd var trætte 

Udover seksualitet, var der plads til skuespil, som omhandlede et skænderi om utroskab i et supermarked. Der blev grinet af skilsmisser, gjort grin med singlelivet, tinder og en kæmpe papkasse blev båret fysisk op på scenen bare for at joke om den. You name it. 

Da klokken nærmede sig 21.00, havde der været otte optrædende. Nogle for første, anden eller tredje gang, mens andre havde været i branchen i flere år. Publikums smilebånd var trætte og efter to timer var det på tide at smutte hjem. Dem der havde lyst kunne blive og få serveret flere drinks eller bare blive til en hyggelig snak. Vi var trods alt kommet lidt tættere på hinanden efter en aften i det intime rum.

Jeg vil klart anbefale at tage til en stand-up aften i Teater95b. Jeg giver arrangementet 5 ud af 6 stjerner. For alt kan selvfølgelig altid blive en lille smule bedre – så som billigere drinks. Men husk! Bestil bord inden – for der var godt fyldt op.