SAMFUND

Til valgfest hos…

Hos DF ligger flag og bolcher på gulvet. Foto: Silke Bohse

Folketingsvalget er for længst overstået, og vælgernes dom faldt over politikerne. LIXEN var til stede på Christiansborg og har anmeldt, hvilke fester der poppede, og hvilke fester der floppede, så du ved, hvor du skal befinde dig på Christiansborg til næste folketingsvalg. Selv tak. 

Radikale Venstres gender reveal 

Lokation: Rød gang 

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man næsten tro, at man var mødt op til gender reveal, hvor deltagerne spændt venter på, at barnets køn bliver afsløret. Men nej, de lyserøde og blå balloner er udsmykningen til Radikales valgfest. 

Ved scenen bliver man mødt af et kæmpe lyserødt banner, hvor der står: “Tænk nyt”, og måske skulle Radikale Venstre selv begynde at følge det råd. For selvom de er den eneste valgfest, hvor baren serverer Odense Albani på fad, så er chipsene de klassiske sour cream & onion, skruer og… osterejer? Et kontroversielt valg, for der findes ikke noget mindre charmerende end osterejeaftryk på hvide duge. Derfor var vi også tilbageholdende med at give hånden til nogen.

Den katastrofale exitpoll rammer klokken 20. DJ’en fanger den lidt trykkede stemning og serverer en treenighed af sad music i form af “Summertime Sadness” i cover version, Duffy’s “Mercy” og “Wake me up when it’s all over”. Selvironien giver et par pluspoint i bogen.      

Kort sagt

Valgfest hos Radikale Venstre er ikke en entydig dårlig oplevelse – men den er heller ikke god. Selvom de ikke har meget at juble over, kan de stadig finde smilet frem. 

Og så er Odense Albani på fad umuligt for LIXEN at ignorere, og derfor kvitterer vi med tre stjerner til Radikale.  

Radikale Venstre med plakat af tidligere leder Sofie Carsten Nielsen. Foto: Silke Bohse

Socialdemokratiet ølfest : 

Lokation: Fællessalen

I dagens anledning har Socialdemokratiet sat fem røde faner op, og rundt omkring hænger bannere med partiets logo. Det er svært at sige, hvad der er mest tørt; udsmykningen eller snack-menuen, der består af peanuts og chilinødder. Heldigvis er der fadølsanlæg, som de unge DSU’ere svinger forbi et par gange. De står ved højbordene, der er placeret rundt omkring i lokalet, og råber og klapper, hver gang resultaterne fra valgsteder viser fremgang til Socialdemokratiet. Og ingen fremgang er for lille, men selvfedheden kan godt blive for stor. Flere mandater bliver vekslet til flere øl, stemningen er god, og de er klar til fest. Selv Astrid Krag har byttet det alvorlige og bekymrede ansigt ud til fordel for et smil. Det var måske også på tide.

Kort sagt

Det var de voksne, der sørgede for det gode valgresultat, men det var de unge, der sørgede for festen. Derfor fortjener Socialdemokratiets valgfest hele fire stjerner.   

Foto: Silke Bohse

Dansk Folkeparti! Dansk Folkeparti! Dansk Folkeparti!  

Lokation: Snapstingets kantine 

Dansk Folkepartis valgfest ligger klods op ad Danmarksdemokraternes. Det er man i hvert fald ikke i tvivl om, da deres musik og jubel overdøver Dansk Folkepartis egen pianist, der spiller sange fra Højskolesangbogen. Som det ikke er træls, at Danmarksdemokraterne allerede har stjålet deres mandater. Nu stjæler de også deres shine. 

Oppyntningen viser DF sygelige afhængighed af Dannebrog, og dem bliver der kun flere af, som aftenen skrider frem, og DF tilbage. 

Festens højdepunkt er, når DFs it-girl Pia Kjærsgaard ankommer med paparazzi i hælene. Man tror næsten på hende, når hun vrisser af journalisterne, »at hun altså ikke er sur,« over vælgervandringen til andre partier. 

Morten Messerschmidt bliver modtaget som en konge, og når der bliver råbt »Mor-ten! Mor-ten! Mor-ten!« lyder det næsten som et mantra, der skal viske det dårlige valgresultat væk. Værst er det, da Messerschmidt holder sin tale og siger, »hvis I ser en journalist, så knib ham eller hende i armen og sig, at I måske ikke skal stole på prognoserne.« Herefter bliver vores presseafkrediterngskort meget tunge under de sultne DF’eres blikke, og vi bakker forsigtig ud af lokalet igen. Kan ikke anbefales. 

Kort sagt

Dansk Folkeparti er presset, og det smitter af på stemningen. Det hjælper bestemt ikke, at Danmarksdemokraternes valgfest overdøver DFs med højere bas, mere dans og ni mandater mere. Det er de store personligheder, der løfter festen. Dansk Folkeparti får 2,5 stjerner. 

Peter Koefoeds (DF) reaktion på valgprognosen. Foto: Silke Bohse

Danmarksdemokraterne bliver konfirmeret 

Lokation: Snapstingets restaurant

Det kommer ikke som en overraskelse, at lugten af frikadeller og bøfsandwich hænger i luften til Danmarksdemokraternes valgfest. I baren er der øl, vin og Støjbergs favorit: Coca Cola  Zero. Hun har også inviteret sin long-time friend Jim Lyngvild, der ligner en, som kommer direkte ud af Barda. Vildt bliver det, da Inger Støjberg går ind i lokalet til toner af Jungs “Hun kommer tilbage.” Hun kommer med den største no-fucks-given attitude og bærer samme kjole, som hun i sin tid blev smidt ud af Folketinget i. Hos Danmarksdemokraterne er vi til konfirmation for at se Inger Støjberg træde ind i de voksnes rækker. Og ligesom til din egen konfirmation er der også en ængstelig toastmaster, der forsøger at holde en opdigtet tidsplan, en onkel, der har fundet AUX’en til soundboksen og et pinefuldt slideshow af aftenens hovedperson. Heriblandt et billede, hvor hun poserer med sin elskede labrador Ludvig. af hendes elskede labrador Ludvig

Kort sagt

Danmarskdemokraternes valgfest er så gennemført, at man slet ikke bemærker, at den faktisk bliver holdt i en københavnsk salon. Med træstammer beklædt i Dannebrog og rød-hvid konfetti, der dækker det lakerede trægulv, føles Snapstingets restaurant som et lokalt forsamlingshus i Hadsund. Derfor får Danmarksdemokraterne 5 stjerner.

Inger Støjberg holder tale. Foto: Silke Bohse

Venstres firmareception 

Lokation: Landstingssalen 

Venstre ankommer fashionably late til deres egen fest. Kikset, hvis du spørger os. Selv da lokalet begynder at få nogle ansigter, er det ikke fordi, stemningen liver mere op. Med et ubehageligt koldt lys, der afslører alles skønhedsfejl og uskarpe bud på en winged eyeliner, kan Venstres forsøg på en valgfest let forveksles med en firmareception. 

Festen består mest af folk over 30 , der kigger misundeligt på Socialdemokratiets fremgang. Stemningen bliver ligefrem heller ikke bedre, da Mattias Tesfaye dukker op. Alle tænker det, men kun en siger det: »Hvad fanden laver Tesfaye her?«, mens hun fortsætter med at ilte sin hvidvin i glasset.

Kort sagt

Der er ikke meget fest over Venstres arrangement, og selvom de måske heller ikke har så meget at fejre, må vi alligevel sige, at vi er skuffet over, hvad Danmarks største borgerlige parti kan præstere. To stjerner bliver det altså herfra. 

Foto: Silke Bohse

Kristendemokraternes begravelse 

Lokation: Grundlovsværelse 

Selvom Kristendemokraterne har det mindste rum på Borgen, føles det meget større end andres. Det var lidt ligesom at se de syv trofaste facebookvenner, der altid skriver tillykke på ens væg, dukke op i egen person. En sidder på gulvet med sin telefon, en anden hækler, men de fleste sidder på stole op ad væggen og smalltalker. 

I hjørnet står et bord med tapas og vin, men der bliver ikke skålet særlig meget. Måske fordi de ikke længere står til at kunne frelses. Det bliver Kristendemokraternes begravelse. Da klokken slår 00.30, og alle stemmerne er talt op, slukker Marianne Karlsmose for lyset i Grundlovsværelset.    

Kort sagt

Deres valgresultat er bedre end deres valgfest, og det siger en hel del. Lad os håbe de ikke genopstår. Kristendemokraternes får en halv stjerne. 

Kristendemokraterne pakker sammen. Foto: Silke Bohse

Nye Borgerlige fylder 18 år : 

Lokation: Christiansborgs indre gård 

Hvis du nogensinde har følt dig angrebet af Nye Borgerliges holdninger, så skal du prøve at træde ind til deres valgfest. En tung duft af cologne angriber og ætser næseborene indefra.

Som til en 18-års fødselsdag har Nye Borgerlige sat et party-telt op. Der er alkohol, snacks og en DJ, der allerede fra aftens begyndelse spiller den nyeste popmusik og de bedste 80’er hits. Der er sat to diskolamper op ved DJ-pulten, og det tilføjer kun til deres 18-års fødselsdags vibe.

Efter Pernille Vermunds tale er der champagne, og der bliver skålet til Nik og Jay’s “Lækker”. Selvom sangen nok er henvendt til Pernille Vermund, griber den yngste af hendes sønner chancen og fyrer et par moves af. 

Kort sagt

Der er god stemning indtil det efterhånden famøse ølkast, som Mette Thiesens kæreste står bag. Men kontroverser er ikke til at undgå til en 18-års. Det kender vi alle. Så Nye Borgerlige, I får 4,5 stjerner for en brandvarm valgfest.  

Det har været umuligt for LIXEN at være til alle 14 partiers valgfester, og derfor har vi kun anmeldt dem, der holdt til på Christiansborg. Finder man begrundelsen for LIXENs manglende visit utilstrækkelig, kan der klages til chefredaktørerne. Untill next time.

DJ-pult og diskolys hos Nye Borgerlige. Foto: Silke Bohse