BRANCHEN

Til morgenkaffe hos r8Dio

Foto: Johan Skytte Smorawski

»Jeg har taget boller med«, meddeler en veloplagt Jakob Ingversen til glæde for morgenholdet, der atter er samlet en tidlig mandag morgen. »Rune har simpelthen bagt boller?«, lyder svaret prompte fra en overrasket Brian Lykke, der kækt hentyder til Jakobs karakter, teknikchefen Rune Ingemann. »Det er Lissis boller«, fortsætter Jakob og spiller med. Rune ville aldrig selv bage boller, så det må være hans kone, bliver de enige om.

Vi befinder os på r8Dios ambassade i Kødbyen i København, og de to værter, Jakob og Brian, er netop begyndt at forberede live-programmet Morgensutterne. Der er bælgravende mørkt i Kødbyen, og de mange kødgrossister er for længst trukket i arbejdstøjet. Det gælder også hos r8Dio, for den står aldrig stille, som Brians karakter, programchefen Allan Sindberg, siger. Sammen med Jakobs karakter, Rune, skal de om en halv times tid sende live i r8Dios app.

R8Dio har siden begyndelsen med flagskibspodcasten ‘Undskyld vi roder’ blot vokset sig større og større. Inde bag stalddøren i Slagtehusgade 5b har taleradiokanalen nu hele 42 podcasts i stalden til abonnenterne i app’en. Når r8Dio optager, flytter hele universet ud af Slagtehusgade og ind i den

fiktive jyske provinsby Skuldborg, hvor man i ‘Undskyld vi roder’ følger direktøren, Klavs Bundgaard og programchefen i arbejdet med at stable en ‘snakke-sludre-taleradio’ på benene.

I går eftermiddags tikkede der en besked fra Jakob ind på min telefon. »Vil du MÅSKE være gæst i programmet?« stod der. Jeg indvilligede. Han var i gang med at forberede programmets indhold. I fællesskab udarbejder de to værter en kort rundown med programmets faste indslag. Resten er improvisation, de finder på i øjeblikket. Èt af de faste indslag er en udvalgt lokalnyhed fra Fyn fra den forgangne uge. Da Brian møder ind, har Jakob allerede sat sig for bordenden, og igangsat jagten på ugens guldkorn på Fyens Stiftstidendes hjemmeside. Og der går ikke længe, før der er jackpot. »Sexfælde-pølsetyv stjal for tusindvis af kroner i Karins grillbar: – Det hele var svært for os i den periode«. En historie, der fra første ord får morgenholdet til at storgrine.

Sixpence og solbriller

Arbejdet med r8Dio udsprang oprindeligt fra det tidligere Radio24syv, hvor flere af de nuværende bestyrelsesmedlemmer i r8Dio, Mikael Bertelsen, Mads Brügger, Frederik Cilius og Rasmus Bruun, også var »koryfæer«, ifølge Jakob. For ham er arbejdet med r8Dio gået fra leg til levebrød. Virkeligheden har overgået fantasien. For mens det i begyndelsen mest var satire, der prydede samtlige podcasts i app’en, finder man i dag også ‘rigtige’ programmer om alt fra litteratur, mad, alkoholisme og kendte danske mænds klunker.

Jakob trækker, som en kanin op af hatten, en sixpence og solbriller med lyserødt glas frem og tager sixpencen omvendt på. Han er nu Rune Ingemann. Brian hiver mobilen frem, Rune hæver kaffekoppen og smiler til kameraet. Så er den første morgenhilsen til lytterne, der sidder klar, sendt afsted i et Facebook-opslag i gruppen »r8Dios venner«, der i skrivende stund tæller over 11,5 tusinde medlemmer. Lytterne reagerer straks med likes og kommentarer fra Aalborg, Herning, New Zealand og en autocamper med kurs mod Alanya. Klokken nærmer sig 7, uret tikker, og derfor må ugens første kop kaffe drikkes færdig i det lille tæppeklædte studie. Fra Røde-mixeren på bordets midte leder fire ledninger ud til tre lyserøde mikrofoner med logoet ‘8D’. Jinglen afspilles, og optageren ruller. »Du ser noget klatøjet ud, du«, forsøger Allan at stikke til Rune. »Ja, jeg prøvede at følge med i det Super Bowl der«, lyder svaret fra en lettere snøvlende medvært, inden han indrømmer, at han faldt i søvn.

Der skal kaffe til, når man skal sende live før solen står op. Foto: Jakob Ingversen

Jakob beskriver sin egen karakter, Rune, som hvis Casper Christensen og Pivert fra Klovn fik et barn. En »sjuft« kalder direktøren Klavs Bundgaard ham. Og det er præcis sådan, at Jakob også har det med sin karakter. Det tog tid for ham at lære sin karakter at kende, men da han en sommeraften for et par år siden pludselig fik en følelse af at være sin gode ven Andreas Odbjergs ‘hangaround’, gik det op for ham, at netop den følelse er indbegrebet af Rune som karakter. For selvom Odbjerg og Jakob er gode venner privat, så ræsonnerede den følelse i hans karakter, Rune. Popsangeren var på vej frem og var sommeraftenens hovedrolle, og der kunne Jakob se Rune i sig selv. En, der prøver at være med. På den måde kan han i arbejdet som skuespiller og manusforfatter ofte finde inspiration i sit eget liv og virkeligheden, fortæller han. Jeg havde sat mig for at finde ud af, hvordan holdet bag r8Dio arbejder med de satiriske karakterer. Så da Jakob og Brian, forklædt som karaktererne Rune Ingemann og Allan Sindberg, ihærdigt forsøger at improvisere spørgsmål ud af mig, som den journaliststuderende, de i dagens anledning har besøg af i liveudsendelsen, bliver jeg taget med bukserne nede. Jeg kan ikke risikere at tale over mig og røbe satiren ved at stille spørgsmålstegn ved deres arbejde med karaktererne, så jeg må tage til takke med to improviserede spørgsmål og overlade resten til dem. Jeg læner mig tilbage og forsøger at lytte til de råd om journalistisk vinkling, Allan forsøger at give mig. »Du skal bare suge til dig«, forklarer smørstemmen fra Ikast, som programchefen meget beskedent omtaler sig selv.

Selvom vi havde aftalt, at jeg bare skulle være mig selv, så er jeg ikke nogen erfaren impro-skuespiller. Det er de to værter til gengæld. Jakob og Brian er begge manusforfattere på r8Dio og uddannede i improteater, og efter snart fire år i Skuldborg, kender de efterhånden deres karakterer rimelig godt. Enkelte gange i udsendelsen bliver der helt stille, og man kan ikke høre andet end små, fjerne fnis. Selvom lytterne ikke kan se det, så kæmper de en brav kamp for at holde masken og for at undgå at bryde ud i grin, da Rune læser historien fra Fyens Stiftstidende højt. Da udsendelsen går på hæld, kigger de på hinanden og smiler. Jakob retter blikket mod mig: »Du må undskylde, jeg var efter dig – det var Rune!«