FOKUS

Syrisk flygtning: »Politikerne skal ikke lære mig dansk. Det er et personligt ansvar«

Mohamad Alnabhan mener, at integration er et ansvar, som den enkelte flygtning selv skal påtage sig.

20-årige Mohamad Alnabhan ankom til Danmark for 3,5 år siden. Da flygtningekrisen var på sit højeste niveau i 2015, var Mohamad en af de mange mennesker, der flygtede fra det krigshærgede Syrien. Forholdene i Syrien var så slemme, at han ikke engang kunne spille fodbold med sine venner.

»Der faldt engang en bombe på fodboldbanen, hvor en af mine venner blev såret. Efter den hændelse var det umuligt for min mor at give mig tilladelse til at spille fodbold.«

I sommers blev han student med et 10-tal i huen på HF & VUC Fyn i Odense. I september begyndte han at studere Administrationsbachelor på Professionshøjskolen Absalon i Næstved. 

Han er politikernes svar på den perfekte flygtning. Hans ordforråd er så varieret, at han kunne gå i debat med de fleste politikere. 

Og som han selv siger:

»Nu kan jeg gå i debat med statsministeren.«

Mohamads historie er ikke en, man læser om hver dag. Han har fået at vide mange gange, at han er unik. Men han har en anden opfattelse. For ham er intentionen med sproget vigtig.

»Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan man opfatter sprog. Det handler om intentionen, og hvad man gerne vil opnå med sproget.«

Og Mohamad havde en klar intention, da han begyndte på sprogskolen.

»Da jeg begyndte på sprogskolen, havde jeg en drøm at blive politibetjent. Det primære i en politibetjents job er at kommunikere med folk, og derfor skal man lære dansk. Det motiverede mig rigtig meget til at lære dansk.«

20-årige Mohamad Alnabhan ankom til Danmark som 16-årig. I dag studerer han Administrationsbachelor. Foto: Aida Jahic

Mohamad forfulgte sin drøm. Efter 10. klasse, altså ét år efter, at han kom til Danmark, var han til optagelsesprøve på Politiskolen.

»Jeg kunne klare alle prøver, men det eneste som hindrede mig, var, at jeg ikke er dansk statsborger. Der står i Grundloven, at tjenestemænd skal være danske statsborgere. Derfor kunne jeg ikke blive optaget på Politiskolen.«

Planerne om at få statsborgerskab ligger langt ude i fremtiden. Derfor har Mohamad fundet noget andet at fokusere på.

»Det er urealistisk, hvis jeg skal vente 9 år på at få mit statsborgerskab for at komme ind på Politiskolen. Jeg har fundet noget andet, og det er politik. Jeg er gået fra at ville være politibetjent til, at jeg nu vil være politiker.«

Dette er en af grundene til, at Mohamad har søgt ind på Administrationsbacheloruddannelsen. Hans mål med det danske sprog styrkede hans motivation. Han mener også, at ansvaret skal ligge hos en selv.

»Det primære ansvar ligger hos en selv. Det var min vilje at lære dansk og blive integreret.«

Integration kan være svær at definere. Men alligevel giver Mohamad et råd på vejen.

»Det vigtigste, og nøglen til alt, er det danske sprog. Hav en præmis i dig selv og tro på sig selv. Man kan alt det, som man vil.«