STUDIET

STUDIEJOB: Giver studierelevant arbejde bedre muligheder til praktiksøgningen?

Alle journaliststuderende vil gerne have en god praktikplads, og mange forsøger at gøre sig mere attraktive overfor praktikstederne ved at tage studierelevant arbejde. LIXEN har snakket med tre 3. semester-studerende på Journalistik for at få et indblik i deres syn på nødvendigheden af et studierelevant arbejde, når praktiksøgningen står for døren.

Mange journaliststuderende ved SDU har studierelevante jobs. Ønsket om at få et mere attraktivt CV, samtidig med at man kan få lidt ekstra økonomisk hjælp til at betale fadøllene i fredagsbaren, er for mange motivationen, der ligger bag.

LIXEN har talt med tre studerende for at høre om deres syn på studierelevant arbejde, men også nødvendigheden af det.

Christian Kraglund, studentermedhjælper på Ekstra Bladet.

Hvad laver du på Ekstra Bladet?

»Jeg arbejder på Ekstra Bladet, hvor jeg står for at klippe downcuts for Ekstra Bladets videoer. Jobbet fik jeg gennem en anbefaling i mit sabbatår i sin tid. Jeg har primært klippet 2. divisions fodboldkampe, hvilket jeg har gjort i to år. Hvis EB køber noget pay-per-view som en boksekamp, så er det typisk sådan, at Ekstra Bladet beder mig om at klippe highlights på de pågældende kampe.«

Føler du, at et studierelevant job giver dig en større indsigt i mediebranchen?

»Jeg tror, at nogle studiejobs giver en større indsigt i mediebranchen, men det tror jeg ikke, at mit nødvendigvis har gjort. Det er klart, at i første halvdel af min ansættelse, hvor jeg sad inde på Rådhuspladsen, der gav det et større indblik. Nu sidder jeg i Odense og gør alt online. Men jo, det har nok givet en indsigt i hvordan folk (journalister, red.) arbejder, men det er nu nok mest af alt de første gange, der er mest bevægende.«

Forestiller du dig, at det er positivt at have arbejdet på EB i forbindelse med praktiksøgning?

»Det er svært ikke at forestille sig, at det ikke har nogen effekt på praktiksøgningen, at jeg har arbejdet på Ekstra Bladet i to-tre år. Når det så er sagt, så føler jeg, at studiejobs er frygtelig overvurderet. Jeg har bare siddet og klippet fodboldkampe og boksekampe, og det har jo ikke gjort mig til en bedre journalist på nogen måde. Det har givet mig et netværk af nogle mennesker, der har gidet interagere med mig, men min oplevelse er, at du jo er en del af et større hjul. Jeg kan godt se, at det virker meget stort at være studentermedhjælper på EB, men jeg tror, at jeg havde været en bedre journalist, hvis jeg havde arbejdet som tjener det sidste år. Som tjener skal du jo kunne snakke med mennesker – mange forskellige mennesker -, og jeg har bare siddet foran min computer. Så på den måde tror jeg, at studiejobs er frygteligt overvurderet.«

Er dit studiejob tæt relateret til det, som du gerne vil lave som journalist?

»Nej, jeg drømmer ikke om at sidde og klippe 2. divisionskampe de kommende år. På den måde har det ikke været i højsædet, da jeg søgte jobbet. Den eneste grund til, at jeg søgte jobbet i sin tid, var, at det ville booste mine kvote 2-ansøgning, da jeg søgte ind på studiet. Det var ikke fordi, at jobbet i sig selv tiltalte mig. Dengang var det med sigte på at komme ind på SDU. Nu er det mere en indkomst, og det giver jo unægteligt noget på CV’et.«

Sari Vangbæk Thyssen, studentermedhjælper på TV 2:

Hvad laver du på TV 2, og hvordan fik du jobbet?

»Jeg sidder i TV 2’s kommunikationsafdeling som tekstforfatter. Jeg skriver små, beskrivende tekster af det indhold, der sendes på TV 2’s kanaler, og det der ligger på TV 2 PLAY. Det er meningen, at de skal fungere som små teasere, der vækker seerens interesse, og giver dem lyst til at se programmet. Nogle gange kan jeg være heldig at få teksterne udgivet i blade som f.eks. Femina. 

Der blev lagt et jobopslag ud på vores Facebookside, hvor der stod, at de søgte. Jeg regnede ikke med at få det, for jeg har aldrig arbejdet med medier før. Jeg sendte både en skriftlig ansøgning og en videopræsentation. Jeg tror, det er en god idé at sende en video, hvis man får muligheden for det. Det viser både noget arrangement, idet man har taget sig tiden, og så brænder ens personlighed altså også bare godt igennem på video. De fortalte i hvert fald, at de satte pris på den.«

Føler du, at et studierelevant job giver dig en større indsigt i mediebranchen?

»Jeg føler helt bestemt, at mit job giver mig en større indsigt i mediebranchen. Både ved de ting, jeg selv erfarer gennem mit eget arbejde, men også det at man får muligheden for at snakke med en masse spændende mennesker, der laver alt muligt andet end en selv. Det giver et godt netværk og bedre forståelse for, hvordan en medieorganisation hænger sammen.«

Forestiller du dig, at det er positivt at have arbejdet på TV 2 i forbindelse med praktiksøgning?

»Jamen, både og. På den ene side kunne jeg da godt forestille mig, at det er godt at have lidt indsigt i den branche, man er på vej ud i. På den anden side kunne jeg godt forestille mig, at de fleste praktiksteder nok kigger mere på, hvordan man er som person, og om ens personlighed passer ind hos dem.«

Er dit studiejob tæt relateret til det, som du gerne vil lave som journalist?

»Nej, det er ikke tæt relateret, da jeg gerne vil ud og arbejde som videojournalist, men der er nogle kompetencer, som jeg tænker, jeg vil kunne bruge senere. Jeg har lært at holde gang i mit kreative flow. Det kan være svært at skulle blive ved med at være kreativ og komme på nye idéer og anderledes vendinger, så det har været en god træning at sidde ved TV 2. Og hvis jeg så engang kommer til at skrive, har det da også hjulpet en del på min grammatik og grundighed.«

Anton Kristoffer Mørch Madsen, uden studierelevant arbejde.

Hvorfor har du ikke noget studierelevant arbejde?

»Jeg tror, at jeg har prioriteret andre ting, såsom at falde på plads på studiet. Jeg har også pendlet, hvilket har betydet, at der går meget tid i toget. Særligt på 1. semester, hvor overskuddet var minimalt.«

Er du bange for, at du er dårligere stillet til praktiksøgningen?

»Jeg er da bange for, at det vil betyde, at jeg er dårligere stillet. Jeg har ikke været så opsøgende, som mange af mine studiekammerater. Men samtidig tror jeg også, at det i sidste ende kommer an på, hvordan du er og præsenterer dig selv til praktiksamtaler. Jeg er fortrøstningsfuld over at finde et praktiksted, som jeg vil synes om. Indtil videre har jeg prøvet at få så meget ud af undervisningen som muligt og styrke mine færdigheder gennem de opgaver, jeg har fået.  Altså ved at kompensere for manglende erfaring, ved at tage undervisningen meget seriøst, frem for at have et studierelevant arbejde.«

Tag det roligt, men vær motiveret

Men studierelevant arbejde er ikke alfa og omega når det handler om at finde en god praktikplads. Christoffer Nestor, redaktør og praktikantchef på TV 2 Nyhederne, mener, at det er interessen for journalistikken, der er det afgørende for de journaliststuderende, når der skal vælges praktikanter.

»Om du har arbejdet i branchen eller ej, er ikke afgørende. Hvad, der er det afgørende, er, om du er engagementet og har viljen til at lære – så skal vi nok hjælpe med resten.«

Men det kan vel ikke være en ulempe at have haft studierelevant arbejde, mens man har studeret?
»Nej, naturligvis ikke. Det kommer an på helhedsvurderingen af personen, og der er det selvfølgelig et plus, hvis man har haft studierelevant arbejde. Men engagementet betyder mest.«