OPINION

Stem på en kvinde

Der har aldrig været mere end en tredjedel kvinder i landets byråd. I Danmark er der 98 kommuner, men kun 14 kvindelige borgmestre. På Fyn er der ingen kvindelige borgmestre, og i hele Region Syddanmark er det kun Fanøs borgmester, der ikke er en mand. I ingen kommuner i hele landet, sidder der flere kvinder end mænd i byrådet. 

Egentlig skulle det her have været et simpelt opråb til at stemme på en kvinde til kommunalvalget d. 16. november, så der kunne komme ligestilling i landets byråd. Men realiteten er, at selv hvis alle i hele Danmark satte deres kryds ud for en kvindes navn, ville der stadig blive valgt en stor håndfuld mænd ind. Mange partier bruger nemlig partilister, der rangerer politikerne og afgør, hvem der bliver valgt ind. Og på dem er der mange flere mænd end kvinder og mange flere mænd i toppen af listerne. 

Jeg vil dog alligevel opfordre til, at man stemmer på en kvinde. For selvom partierne ikke tager ansvaret på sig og sørger for ligestilling på opstillingslisterne, kan vi som vælgere forsøge at påvirke dem til at gøre det næste gang. Vi har utallige gange før set, hvordan folkestemningen har påvirket politikere til at sætte bestemte emner højt på dagsordenen. Til folketingsvalget i 2015 prioriterede næsten ingen partier at tale om klima, mens det til folketingsvalget i 2019 handlede om at være det grønneste parti. Det kan vi også gøre med ligestilling.

Der mangler ligestilling i mange dele af samfundet, men det er særligt vigtigt, at det finder sted blandt dem, der tager beslutninger på vegne af os alle. Vi lever i et repræsentativt demokrati, og derfor er det vigtigt, at landets byråd afspejler os som befolkning. Det er vigtigt, fordi vi ved, at de beslutninger, der bliver taget, er påvirket af, hvilke mennesker, der tager dem. Selvfølgelig er repræsentativitet meget mere end bare køn. Det er også alder, etnicitet, religion, uddannelse og meget mere. Og faktisk har vi ret godt styr på alle de parametre i landets byråd. Så hvorfor står udviklingen bomstille, når det kommer til ligestilling?

Jeg mener, at tiden er inde til, at vi skal skabe ligestilling i kommunalpolitik. Du har alt at vinde ved at stemme på en kvinde.