FOKUS

Smilets land, der langsomt mistede sin lykke

Foto: Privat


At tage på ferie til Thailands ferieparadis bliver af mange set som symbolet på den rene lykke uden bekymringer. Er det også sandheden for Thailand som land? Ikke ifølge de seneste lykke-målinger.

‘The Land of Smiles.’ Thailænderne er ofte blevet afbilledet som et folk, der altid er positive, smilende og optimistiske uanset, hvilken situation de måtte møde. Men selvom det thailandske folkefærd kan virke lykkelige ud ad til, er det en anden virkelighed, der rammer dem i dag. 

For hvis man vender blikket mod World Happiness Report, der måler landes lykke, kan man aflæse, at Thailand er faldet fra en 34. plads til en 54. plads de seneste fem år. 

Kris er 23 år og studerer kommunikation på Bangkok University. Han forstår godt, at thailændernes lykke er faldet og beskriver den nuværende situation i Thailand som ‘lidt af et kaos’. Landet er præget af massive demonstrationer, hvor de studerende går på gaden med håbet om at få genindført et reelt demokrati.

»I Thailand er der korruption overalt, og man kan ikke stole på myndighederne,« siger Kris.

Er demokrati og lykke forenelige?
Kris har selv været på gaden, hvor han har oplevet sammenstød mellem politiet og de demonstrerende. I Danmark, hvor han tidligere har boet og gået på efterskole, mødte han langt fra de samme demokratiske udfordringer. Kris er halv dansk og halv thailandsk, men blev udvist fra Danmark efter at have boet her i fem år til hans store fortvivlelse. Han mener nemlig selv, at han var 10 gange lykkeligere i Danmark end i Thailand. 

»Forskellen er, at Danmark har et demokrati. I Thailand er der meget korruption, når det gælder regeringen, politiet og myndigheder, og det ser man ikke i Danmark. Jeg har været i praktik i politiet i Danmark, hvor det hele foregik som det skulle. Hos det thailandske politi betaler man under bordet.« 

En af årsagerne til, at thailænderne er blevet mindre lykkelige, kan være, at de nu må indse, at demokratiet for alvor er på spil. Det mener Christian Bjørnskov, lykkeforsker ved Aarhus Universitet.

»Thailand havde militærkup for nogle år siden, hvor de fik afskaffet demokratiet og derefter nulstillet demokratiet, men denne gang er anderledes. Denne gang er der ikke planer om at genindføre det på samme måde. Nu ser det ud til, at deres demokrati kan være tabt i mange år,«  forklarer Christian Bjørnskov.  

Politisk medbestemmelse er essentiel
Selvom Kris måske ikke altid har kunnet forstå de politiske problemer, da han som ung voksede op i Thailand, så har han nu været vidne til, hvordan den politiske uro har forandret landet.

»I de seneste 15 år har Thailand været splittet i to farver: rød og gul, hvor den ene part går ind for demokratiet og den anden part er royalister. Nu er der kommet en tredje farve, orange, hvor vi er mere end 1 million mennesker, som mener, at regeringen ikke fungerer. Så landet er blevet mere og mere splittet,«  udtaler Kris.

Ifølge lykkeforsker Christian Bjørnskov er lykke ikke en éndimensionel størrelse. Men der er alligevel nogle faktorer, som er ens for flere lande, og som forklarer, hvorfor det thailandske folks lykke er dykket som det er. 

»Når et land bliver et mellemindkomstland, er det de samme ting, der er vigtige for folk. Når man bliver et mellemindkomstland som Thailand, begynder politisk medindflydelse at være vigtigt for folks liv. Så den individuelle lykke er også en effekt af at være et demokratisk land,« fortæller han og fortsætter:

»Vi ved at Thailand er rigt nok til, at det her betyder noget for folk. Vi ved, de også har demokratisk erfaring. Og så ved vi, at denne gang er anderledes.« 

Hvis thailænderne skal blive lykkeligere, så lyder Kris’ ønske for Thailands fremtid klokkeklart.

»Vi vil bare have et demokrati. Vi vil demonstrere i fred, og vi gør det for demokratiet.« 

Kris optræder uden efternavn af hensyn til sin egen sikkerhed.