KULTUR

Selv efter et års ventetid er The Minds of 99 stadig helt skarpe

Foto: Andreas Bjørn Thomsen

Omsider leveres livemusik igen i storskala. Efter et års ventetid spillede The Minds of 99 for et udsolgt Parken. Og du skal være lidt ked af det, hvis du ikke var der.  

»Årh, det her er svedigt,« eksklamerede Niels Brandt efter de første numre, mens han skuede ud over mængden. Uanset om han mente det overført eller bogstaveligt, havde han ret.  Han så lige så ekstatisk ud som resten af det store selskab. Sammen havde de netop taget hul på en historisk og forløsende aften. 

Større end The Minds of 99

I 18 måneder blev festligheder aflyst og udskudt, og The Minds of 99 bragte et af de store musikalske ofre til Corona-alteret. De havde nemlig planlagt at sluse 50.000 tilskuere ind i Parken i september 2020. Koncerten skulle agere punktum for bandets tre første plader, men med forsinkelse blev den i stedet begyndelsen på en ny tid. Tiden efter en pandemi, mundbind og social distance. 

Arrangøren Live Nation skrev i en pressemeddelelse, at koncerten endda blev den første stadionkoncert i Europa, siden kontinentet gik hjem og barrikaderede sig mod Coronavirus. Hertil sagde Niels Brandt: 

»Den her koncert er gået hen og blevet til noget, der er langt større end The Minds of 99. Den handler om, hvad hele verden har været igennem det sidste halvandet år«.

En tur i diskografien

Publikum udbrød  et kollektivt brøl, da lyset slukkede og Solkongens stille keyboardintro begyndte. Oplyst af et svagt, varmt skær blev Niels Brandt langsomt hejst op under taget. Solkongen gik over i Ung Kniv. Nummeret er altid højt på setlisten, og ved aftenens koncert fik linjerne »Og vær hilset min ven/godt at være hjemme igen«, ekstra dybde. Alle stemmer rummede en begejstring for endelig at synge med og stå tæt. Og det gav kuldegysninger. 

Herfra fulgte en stram setliste. Med tre albums og en håndfuld singler favner The Minds of 99 bredt, og de kom hele vejen rundt om diskografien. Fra balladen Hurtige Hænder, som altid spilles akustisk af Niels Brandt, til den hidsige I’m Gonna Die. En ny sang blev præsenteret til overvældende glæde. Under Din Sne er en midt-tempo ballade med et catchy omkvæd, der giver Danseorkestret-associationer. 

Undervejs bevægede de sig mellem scener, podier og lifte. De nåede derfor meget længere end den store scenekant. Niels Brandts nærvær og karakteristiske stemme bragte dem det sidste stykke. Selv øverst på bagerste tribune overgav de sig til melodier om ubåde og pandekager.

I et rødt skær og med ditto fakler på hovedscenen, indledte The Minds of 99 finalen med debutsinglen Det Er Knud Som Er Død. Sangen er nærmest lavet til stadionkoncerter med sit simple højtempo omkvæd, som publikum utrætteligt hoppede i takt til. 

Magi og fællessang

Alle kunne mærke, hvad der var på vej. Med guitaren om halsen stillede Niels Brandt sig ved mikrofonen. 

»Hvis I ikke synes, det har været en god koncert, så har vi en undskyldning«.  

Alle Skuffer Over Tid var det eneste nummer, som kunne afslutte aftenen. Den er tilpas poppet til at blive spillet i radioen, og derfor er det et nummer, alle ubevidst kan teksten til. Dét udnyttede bandet til en storladen fællessang uden Niels Brandts  vokal. 

The Minds of 99 brændte et års akkumuleret energi af på to timer. Det samme gjorde 50.000 tilskuere, og det var magisk.