Biografien har i mange år været journalisters vej ind i litteraturens verden. I skarp kontrast til deadlinepræget journalistik, der udkommer hurtigere, end man kan nå at blinke, åbner biografien en verden, hvor man får lov til at reflektere, fordybe sig og skrive langt. Rune Skyum-Nielsen fandt sin vej i journalistikken, netop ved at fortælle og fordybe sig i andre folks historier – og det kan være en balancegang.
Illustrationer af Maya Bøttker
I september ’98 åbner Syddansk Universitet dets første årgang på journalistik. Monopolet er brudt, og det er endelig muligt at starte på den populære uddannelse andetsteds end i Aarhus. 70 journalistdrømmere bliver optaget det første år, og TV-avisen er derude for at suge på de spændte førstehåndsindtryk. De interviewer en ung fyr, som helt klar i spyttet svarer på, hvad han skal bruge uddannelsen til – han skal skrive og blive forfatter!
Den profeti gik i opfyldelse for den dengang kun 20-årige Rune Skyum-Nielsen.
Rune Skyum-Nielsen har, siden han blev færdiguddannet, arbejdet med fortællende journalistik. I 2016 skrev han sin første biografi, og en personlig stil var gennemborende, i forhold til mange andre biografier på markedet. En af de ting, der fortsat vægtes højt i hans fortællestil, er nemlig kendskabet og indlevelsen i mennesket.
»Noget af det jeg prøver at gøre, er at leve mig ind i at være den person.«
For at kunne ramme indlevelsen, er det vigtigt for ham, at det får lov til at tage tid, samtidig med at der er styr på det faktuelle. Blandt andet kan han se det udfolde sig i arbejdet med den seneste biografi om Tommy Ahlers.
»Jeg har jo snakket med Tommy on and off i otte år. Jeg kender ham derfor så godt, så jeg ikke sidder med et båndudskrift og skriver hans tekst. Jeg skriver som om, jeg er ham.«

Det trygge rum
En speciel tæt relation mellem Rune Skyum-Nielsen og de store personligheder, han skriver bøger om er svær at undgå. Det kræver en del af ham
som forfatter at opbygge den tillid mellem dem, der skal være, for at komme helt tæt på.
Igennem tiden har Rune Skyum-Nielsen lært at lægge sine fordomme på hylden, have tålmodighed og ikke presse sine personer til at fortælle, men at kunne give lidt af sig selv, så rummet imellem dem bliver mere trygt. Det er dog væsentligt for ham, at relationen aldrig bliver 50/50, fordi man i virket som journalist altid tager mere end man får fra ens kilde.
En balancegang mellem det tillidsfulde og det professionelle opstår derfor også
i relationen, fordi den er bygget på, at personen altid fortæller mere, end han selv gør. Det kan være udfordrende, mener han, men det er også i det rum, de begge bliver klogere.
»Det kan være lidt ligesom at gå til psykolog. Du kan kun blive klogere på dig selv gennem andre… Og det er meget ofte, det bliver sagt, at hovedpersonerne er blevet klogere på sig selv. Det er ligesom deres fortælling og deres mulighed for selv at komme ud i nye rum, af, hvad det er for et liv, de har gang i.«
Udover at lære om sig selv gennem andre, finder Rune Skyum-Nielsen også stor mening i at skrive om nuancen i sine hovedpersoner. I det tillidsfulde rum mellem dem og ham selv, bliver samtalerne altid mest interessante, i det øjeblik han knækker nøden, og forstår dem på et dybere plan. Lige der giver det mening at skrive en biografi om andre.
»Det tror jeg, er det, som har gjort, at det er blevet min metier at præsentere andre.
Fordi jeg leder efter noget mere, end det man bare lige finder.«
For at nå dertil i processen med sine biografier, er tid og tålmodighed to af hovedingredienserne for Rune Skyum-Nielsens arbejde. Her opstår der også en balancegang mellem at kunne få lov til at fordybe sig, samtidig med at få lov til at leve af det.

Derfor har han også accepteret, at hverdagen en gang imellem handler om andet end at skrive langt. Det kan være udfordrende at stå mellem de to ting, noget han selv måtte erfare i sin karriere. I en verden hvor meget journalistik er deadlinepræget og vi skal udkomme hurtigere og hurtigere, er hans råd til kommende journalister og forfattere også klart:
»Du behøver ikke at skynde dig ud og gribe fat i alt, du ikke kan gribe fat i. Hvis
du har en fornemmelse af, hvilken retning du gerne vil i, så sørg for at blive i den
sfære. Og så tænk, det du laver inde ved den sfære som grundstenene du bygger,« siger Rune Skyum-Nielsen.
Blå bog
Rune Skyum-Nielsen
- Født 12. november 1978.
- Uddannet journalist fra SDU i 2002
- Arbejdet på flere medier – bl.a.
Information, Jyllands-Posten og
Ud&Se. - Har siden 2008 været freelancer og
bl.a. skrevet features og portrætter
på forskellige magasiner og i aviser. - I sin karriere som forfatter har han
skrevet biografier om flere store
danske personligheder – bl.a. Jakob
Ejersbo, Thure Lindhardt, Nicklas
Bendtner og Mogens Amdi Petersen