Robotjournalister giver flere muligheder end begrænsninger, men vil samtidig øge kravene til fremtidens journalister – her er der særligt én ting, der bliver afgørende for journalisternes rolle i fremtiden.
Forestil dig, at du sidder og gør dig klar til at blive interviewet. En robot kommer til syne i døråbningen. Den triller hen over stuegulvet og holder mikrofonen op til din mund; klar til at optage alt, hvad du siger. Dette er et opstillet scenarie, men er det i virkeligheden sådan, det kommer til at blive i fremtiden?
Robotter giver anledning til mange spørgsmål og spekulationer hos journalisterne, for hvordan ser deres fremtid egentlig ud? Vil robotterne overtage deres rolle eller vil journalisterne forblive uundværlige?
Det har altid været journalisternes job at indsamle, bearbejde og videreformidle oplysninger til offentligheden. Men den tid er måske ved at være slut: flere danske mediehuse er nemlig begyndt at eksperimentere med robotter som skribenter på de mest enkle, journalistiske opgaver. Dette sker ved hjælp af robotternes computersystem, som indsamler data, hvorfra de skriver en artikel.
Journalister vs. robotter
Ifølge Arjen Van Dalen, professor MSO ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet, er dette en udvikling, der fremmer produktiviteten:
»Robotter er rigtig gode til at varetage de enkle opgaver, fordi de kan klare dem langt hurtigere end journalisterne selv,« siger han.
Robotternes indtog i det journalistiske fag betyder dog ikke kun øget produktivitet. Det betyder også lavere omkostninger for mediehusene, og at journalisterne får mere tid til andre mere komplekse opgaver. Derfor mener data- og analyseredaktør for Jysk Fynske Medier Claes Senger Holtzmann, at robotterne både nu og i fremtiden vil fungere som en hjælpende hånd for journalisterne:
»Robotterne kommer til at erstatte en lille del af produktionen, men de vil fungere som et værktøj og ikke som en erstatning for journalisterne«, siger han og fortsætter:
Jeg har svært ved at se en fremtid, hvor robotterne kan interagere med andre mennesker og stille kritiske spørgsmål. Robotter er just a stupid piece of code, og derfor tror jeg, at journalister vil forblive uundværlige.
Ifølge Arjen Van Dalen er dette derimod ikke helt usandsynligt i fremtiden:
»Jeg vil ikke udelukke, at robotter på sigt vil kunne foretage interviews, men der vil gå mange år, før det bliver en realitet.«
For et er, at robotterne skal kunne foretage interviews, noget andet er, om det er etisk forsvarligt:
»Vi har allerede set eksempler på, at robotter ubevidst har brudt de etiske regler, hvilket ikke er forsvarligt. Så hvis de skal kunne sendes ud på mere komplekse opgaver, skal der ske en markant udvikling,« siger Arjen Van Dalen.
Kreativitet bliver afgørende
Robotternes evne til at skrive enkle artikler samt deres fortsatte udvikling betyder, at kravene til fremtidens journalister fortsat bliver større:
»At copypaste fra en pressemeddelelse er ikke længere nok. Fremtidens journalister skal kunne mere end det,« mener Claes Senger Holtzmann.
Et standpunkt, som Arjen Van Dalen erklærer sig enig med:
Fremtidens journalister skal blive bedre til deres fag, hvis de skal være helt sikre på at kunne modstå robotternes fremtidige kompetencer.
Og der er særligt ét nøgleord, der bliver afgørende i fremtiden:
»Kreativitet. Evnen til at være nyskabende og kreativ vil blive en stor fordel for fremtidens journalister,« siger Arjen Van Dalen.
Men på trods af kravene mener han dog ikke, at der er noget at frygte som journalist i fremtiden:
»For mig at se giver robotterne flere muligheder end begrænsninger. Der er andre professioner, der bør frygte robotterne meget mere.«
Lav troværdighed
Ifølge de to eksperter vil robotter altså ikke overtage journalisternes rolle i fremtiden, men blot fungere som en hjælpende hånd. Men vil de være i stand til at hjælpe på journalisternes generelle omdømme?
Journalister har i mange år været en af de professioner, der har ligget i den dårlige ende på troværdighedsskalaen, men ifølge Claes Senger Holtzmann er det dog ikke noget, robotterne vil kunne ændre på:
»Jeg tror ikke, at robotterne kommer til at ændre på troværdigheden – der skal meget mere til.«
Men hvad mener forbrugerne egentlig om det? Lixen har været ude og spørge tilfældige forbipasserende på gågaden i Odense:
»Nogle gange kan journalister godt pynte på historierne. Jeg tror ikke, det samme ville ske, hvis historierne blev skrevet af robotter,« siger 21-årige Sasha Krogsriis.
Mens Sasha Krogsriis tror, at robotterne vil kunne øge troværdigheden, har de fleste forbrugere dog en anden mening:
»Robotter kan også lave fejl, så jeg ville ikke stole mere på dem end på de rigtige journalister,« siger 23-årige Amanda Sandgaard. Noget, som 43-årige Helle Rosenberg er enig i:
»Der vil være noget etisk, som robotterne ikke kan håndtere. Det er okay, at der er et menneske bag skærmen, som har gjort sig tanker om det, der bliver publiceret. Så lad endelig de rigtige journalister gøre deres job.«
Fremtiden
Robotterne fortsætter deres vej ind i den journalistiske verden. De vil fortsætte med at løse de enkle opgaver og øge produktiviteten. Noget tyder også på, at de i fremtiden vil kunne foretage ægte, nærværende interviews og derved kunne interagere med andre mennesker, hvilket ville gøre dem i stand til at erstatte en større del af produktionen. Men hvor hurtigt denne fremtid bliver til virkelighed, er svært at spå om; det er der ikke et entydigt svar på. Journalisterne må blot gøre sig klar til at tage kampen op mod robotterne og bevise, at robotjournalister ikke bliver en reel trussel, men derimod forbliver en tjeneste; en hjælpende hånd.