STUDIET

Praktikvejleder om sexisme i praktikken: Det er helt sikkert en mangel, at der ikke har været en måde at rapportere tilbage på

Fotograf: Thomas Florin Hansen
Er du studerende, studentermedhjælper eller praktikant, er du blandt de, der er i størst risiko for at blive udsat for seksuelle krænkelser i mediebranchen. Det viser en undersøgelse lavet af Dansk Journalistforbund i 2018, der netop er blevet hevet ud fra gemmerne af fagbladet Journalisten. Men hvad skal du konkret gøre som praktikant, hvis du oplever sexisme på dit praktikstedet? Det kan være svært at få svar på.

Praktikanter rammes hårdest

Det kan være svært at orientere sig i, hvordan man konkret skal håndtere seksuelle krænkelser som studerende i praktikperioden. Sådan sagde formand for Danske Mediestuderende, Mie Hovmark, i midten af september til fagbladet Journalisten som led af en længere kritik af Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles forebyggelse af seksuelle krænkelser og sexchikane.

Kritikken kommer som følge af, at over 1.600 kvinder i mediebranchen har underskrevet et støttebrev  til tv-vært Sofie Linde, der stod frem med sin personlige oplevelse med sexisme på arbejdspladsen til årets Zulu Comedy Galla.

»Jeg var 18 år gammel og lige startet i Danmarks Radio. Vi skulle til julefrokost, og jeg havde glædet mig. Den her store tv-kanon kommer op til mig, tager fat i min arm og siger til mig: ”Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig.« forklarede Sofie Linde om hændelsen.

Og hendes oplevelse med seksuelle krænkelser som ung medieansat er ikke unik.

En undersøgelse lavet af Dansk Journalistforbund i 2018 viser nemlig, at studerende, studentermedhjælpere og praktikanter er blandt de i mediebranchen, der oftest oplever seksuelle krænkelser. Undersøgelsen, som omfattede 4.094 respondenter, viste, at 10 procent af praktikanterne og studentermedhjælperne inden for det seneste år havde oplevet seksuelle krænkelser.

Så hvad gør praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne -og hvad skal du egentlig selv gøre hvis du oplever sexisme på dit praktiksted?

Ingen bemærkninger om kvinders påklædning

TV2 Fyn blev officielt en del af sexismedebatten, da Jyllands-Posten den 16. september fik aktindsigt i sager om krænkende adfærd af seksuel karakter hos TV2-regionerne. Det blev nemlig her offentligt kendt, at mediehuset tilbage i 2017 indførte retningslinjer, der blandt andet medførte, at ansatte på TV2 Fyn ikke måtte kommentere på hinandens påklædning.

Direktør for TV2 Fyn, Esben Seerup, mener, at netop hård udmelding fra ledelsen om mediehusets retningslinjer er vejen mod en aseksuel arbejdsplads.

»Vi vil ikke have den her kultur. Hvis man er i tvivl om det, man er på vej til at sige så lad være. På TV2 Fyn er det et grundlag for at arbejde som professionelt mediemenneske.«

Esben Seerup oplyser,  at TV2 Fyn, i forbindelse med den aktuelle debat om sexisme i mediebranchen, nu sender en intern undersøgelse ud til alle medarbejdere. Dette gør de, ifølge ham, for at få et overblik over omfanget af eventuelle seksuelle krænkelser på stedet.

TV2 Fyn har ikke før lavet en så omfattende undersøgelse på området, forklarer Esben Seerup, men har et bud på hvorfor.

»Her kan jeg jo tage fejl, men det er fordi, at det ikke har været en større ting her i huset, siden det var et stort tema tilbage i 2017 på baggrund af den globale #MeToo bølge.«

Ingen rapporterede tilfælde – ingen retningslinjer

LIXEN har også været i kontakt med Center for Journalistiks praktikvejleder, Niels Møller Mikkelsen, om hvor udsat gruppen af studerende, studentermedhjælpere og praktikanter statistisk er. Men ifølge ham har ingen praktikanter fra Syddansk Universitet endnu rapporteret at have oplevet seksuelle krænkelser i deres praktikperiode.

»Jeg har ikke personligt oplevet det. Og jeg har ikke oplevet, at nogen er kommet tilbage og har sagt, at de har oplevet sexisme. Så det er ikke sådan, at vi har erfaring at hive fra. Der er få, der har meldt tilbage i vores anonyme spørgeskema, at de har været chikaneret på grund af. køn, etnicitet eller noget andet, men de har ikke uddybet, hvad det dækker over.«

Af samme årsag, uddyber Niels Møller Mikkelsen, har Center for Journalistik ikke udviklet nogen konkret fremgangsmåde i tilfælde af, at en praktikant rapporterer en hændelse.

»Vi tager udgangspunkt i den enkelte sag. Så vi har ikke nogen fast procedure for, hvad der sker. Udover at hvis der er nogen, der har været udsat for sexisme eller sexchikane, og vedkommende vil have det, så kontakter vi selvfølgelig forbundet (red. Dansk Journalistforbund), fordi de har de ressourcer, der skal til, og ved, hvad der skal gøres i sådanne situationer.«

Alvorlig mangel

I midten af september mødte Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) kritik fra de studerende i fagbladet Journalisten for ikke at have taget forebyggelse af seksuelle krænkelser og sexchikane seriøst nok. Det blev kort efter fulgt op med, at DMJX nu vil indføre en whistleblower-ordning med landets to andre journalistuddannelser. Men hvorfor er det ikke sket før?

»Fordi vi simpelthen ikke har været opmærksomme på, at der har været så stort et problem.” Forklarer praktikvejleder Niels Møller Mikkelsen.«

Men som praktikvejledere bør I så ikke forebygge? For Dansk Journalistforbund udmeldte i 2018 at studerende, studiemedhjælpere og praktikanter primært er dem, der oplever sexisme i mediebranchen. Så selvom at i ikke har oplevet det på SDU – i særlig høj grad i hvert fald – hvorfor har man så ikke forebygget?

»Det er et super væsentligt spørgsmål. Det er fordi, at vi i vores egne evalueringer ikke har fået indtrykket af, at det var så omfattende.«

Vil du sige, at det er en form for svigt, at I ikke har haft et ordentligt system førhen? At der ikke har været en proces, som de studerende kendte til?

»Jo, det er helt sikkert en mangel. Det er helt sikkert en mangel, at der ikke har været et system eller en måde at rapportere tilbage på, som de studerende havde været mere trygge ved og havde kendt til.«

Efter den udbredte medieomtale om seksuelle krænkelser samt sexchikane har Kvinfo i et samarbejde med de tre journalistuddannelser DMJX, SDU og RUC påbegyndt udarbejdelsen af et anonymt spørgeskema til de praktikanter, der lige har færdiggjort deres praktikophold for at kortlægge omfanget af seksuelle krænkelser blandt praktikanterne. Derudover vil Syddansk Universitet afholde workshops baseret på besvarelserne for blandt andet at forberede de studerende før praktikken og for at genoverveje kravene for, at mediehusene bliver godkendt som praktiksted.