KARRIERE

Praktikudvalget justerer igen, og denne gang fjernes studerendes krav på en samtale

Mediestuderende drøner rundt til praktiksamtaler i en hel uge, men fremover har de ikke krav på en samtale. Foto: AI-generet illustration af Josefine Ljungberg &
Gustav Graff Esbensen

Armeret med visitkort, video og websites slås journalist- og mediestuderende hvert semester om opmærksomheden fra et undertal af praktikpladser. Nu ændres spillereglerne igen.

Tidligere havde de studerende på TVM- og journaliststudiet på DMJX samt journalistuddannelserne på SDU og RUC en såkaldt samtaleret. Det betød, at praktikstederne var forpligtet til at invitere alle ansøgere til samtale for hver en praktikplads, de havde slået op. Det er for dyrt og ressourcekrævende, mener
medierne.

Ved en ekstraordinær afstemning i august stemte et flertal af praktikudvalget for,
at samtaleretten fremadrettet skal fjernes. Udvalget består af medier, uddannelsesinstitutioner, journalistforbundet, producentforeningen samt
studerende.

Fremadrettet skal praktiksteder tage minimum fem studerende til samtale per plads.

På lige vilkår
Praktikvejleder på SDU, Niels Møller Mikkelsen, mener, at det nye tiltag efterkommer både mediernes og de studerendes behov.

Jeg synes, at vi spildte
de studerendes tid.

Alle illustrationer er fra Canva og redigeret
af Josefine Ljungberg og
Gustav Graff Esbensen

Det var dyrt for medierne, og jeg synes, at vi spildte de studerendes tid. Det var unfair, at man blev kaldt ind til samtaler, hvor stedet i virkeligheden ikke var interesseret. Det synes jeg ikke var optimalt for de studerende i en i forvejen stresset situation, forklarer Niels Møller Mikkelsen.

Daværende formand for Danske Mediestuderende (DMS), Markus Valentin, sad med til møderne i Valentin, sad med til møderne i praktikudvalget. Han anerkender,
at medierne brugte mange penge og ressourcer på ansættelserne, men han forstår ikke baggrunden for den nye ændring.

» Det var jo, kan man sige, arbejdsgivernes præmis her. Vi skal huske, at det altså ikke er en normal jobsøgningsproces. Det her er en del af uddannelsen. De studerende er ikke arbejdssøgende, og det er meningen, at folk skal komme godt igennem uddannelsen, siger Markus Valentin.

Mens vejleder Niels Møller Mikkelsen ser afskaffelsen som en nødvendig justering, fremhæver den daværende DMS-formand, at samtalerettens afskaffelse ikke løser praktiksøgningens grundlæggende problemer.

» Det er svært rent faktisk at lave et ordentligt system, hvor man tænker det hele igennem, når praktikudvalget hele tiden laver de her små løsninger, understreger
Markus Valentin.

Det er svært rent faktisk
at lave et ordentligt
system, hvor man tænker
det hele igennem, når
praktikudvalget hele
tiden laver de her små
løsninger

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Karriere-3.png

Markus Valentin
Daværende formand for Danske
Mediestuderende

En hel uge med “panikdag”
Praktikudvalgets overordnede mission er at gøre praktiksøgningen til en proces, som afspejler en god og realistisk oplevelse med at finde en plads i mediebranchen. Derfor er samtaleretten ikke det eneste i processen, der har været taget til efterretning de seneste fem år.

Niels Møller Mikkelsen understreger, at de konstant justerer processen. Blandt andet har de indført et digitalt system og forbudt forhåndsaftaler mellem
medier og studerende.

Derudover er praktiksamtalerne nu fordelt på en uge, hvor de studerende selv besøger medierne. Førhen måtte de studerende imponere til samtaler fra morgen til aften på den såkaldte “panikdag”.

Formand for praktikudvalget, Marianne Gram, oplever, at udtrykket panikdag ikke hjælper de studerende.
» Udtrykket panikdag bidrager ikke til den gode stemning. Det er en hård uge med samtaler, og man kan ikke sige, at det ikke er stressende. Det er det også at søge et job, siger hun.

Både Niels Møller Mikkelsen og Markus Valentins opfattelse er, at det mest virkelighedsnære i processen er det store felt af ansøgere til de opslåede pladser.

» Det er nok utopi at tro, at man kan ansætte så mange studerende over hele landet på så kort tid og så stadigvæk tro, at man kan få det til at ligne en ansættelsesprocedure, som man ser uden for studiet, anerkender praktikvejleder Niels Møller Mikkelsen.

Forudsætningen for en god samtale
Som led i overvejelserne bag samtalerettens afskaffelse spurgte Niels Møller Mikkelsen i alt 117 journalistpraktikanter fra SDU til deres oplevelser. De kom ikke med noget entydigt svar. 28 og 29 adspurgte mente henholdsvis, at samtaleretten enten havde fordele og ulemper eller var gavnligt i forløbet.

38 oplevede, at samtaleretten ikke var gavnlig for deres praktiksøgning.

Praktikperioden for journaliststuderende på DMJX blev i 2021 ændret fra 12 til 18 måned-
er, og de første par runder efterfølgende løste det et generelt problem med overskud af
praktikpladser – siden er udviklingen vendt. Tallene er praktikudvalgets egne vurderinger.

Alligevel bekymrer det Markus Valentin, at samtaleretten sløjfes. Han frygter, at praktiksøgningen vil fylde for meget i de studerendes tanker allerede fra første semester og skabe et urealistisk ambitionsniveau i de studerendes opgaver, når nu de ikke længere er sikret en samtale.

Han understreger, at de studeren- de tidligere havde ret til at møde op og blive set.

» De blev ikke bare bedømt på en skriftlig ansøgning eller deres produktioner, som de hidtil har lavet, men også på den person og det væsen de er, siger den daværende formand.

Niels Møller Mikkelsen anerkender, at det nye tiltag har en bagside.

» Det kan muligvis blive svært for dem, der ikke er særlig gode til at skrive en ansøgning eller lave en hjemmeside. Omvendt er der måske rigtig mange, som har en stor faglighed, men som ikke nødvendigvis stiller sig op på en ølkasse og slår sig selv på brystet, som måske vil komme til at stå bedre nu.

Han holder dog fast i, at samtaleretten heller ikke kom alle til gode.

Omvendt er der måske rigtig mange, som har en stor faglighed, men som ikke nødvendigvis stiller sig op på en ølkasse og slår sig selv på brystet, som måske vil komme til at stå bedre nu.

Niels Møller Mikkelsen
Journalistisk lektor og praktikvejleder
på SDU

» Min eneste interesse er at forfine systemet, så det er for de studerende bedste.
Det er vigtigt at gøre noget, hvor folk ikke er til grin. Jeg synes, at samtalerne skal være ægte tilkendegivelser, siger praktikvejlederen.
Og det er praktikudvalgets formand helt enig i. Hun fortæller at deres fornemmeste opgave er at skabe de bedste match mellem arbejdspladser og praktikanter. Vi skal have flest mulige match, hvor alle er glade, siger Marianne Gram.

I efteråret 2024 er der cirka 200 mediestuderende om 155 prak- tikpladser. I den runde forventer praktikudvalget, at der vil komme flere pladser til de studerende og til slut være omkring 30 studerende uden en praktikplads.