STUDIET

Praktiksøgende Mathilde: Det vil blive et logistisk kaos at udskyde Panikdag

Den omstridte Panikdag nærmer sig med hastige skridt, men i år går de praktiksøgende dagen i møde med en lidt anden tilgang. Den skal nemlig foregå virtuelt, og flere mediehuse stiller nu spørgsmålstegn til, om det overhovedet bliver muligt for dem at danne sig et ordentligt indtryk af de spirende journalister.

I starten af april bragte Journalisten.dk en artikel, der pludselig såede et ekstra nervøst frø hos de praktiksøgende journaliststuderende. Ritzau og TV2 Lorry ønskede at udskyde Store Match Dag, eller Panikdag, med en måned. Men journaliststuderende på SDU og praktiksøgende, Mathilde Hougaard Boesen, mener, at forslaget udelukkende vil skabe yderligere stress, hvor der ikke er behov for det.

»Der er ingen garanti for, at Mette Frederiksen vil lade 250 praktiksøgende rejse rundt i landet for at få en optimal praktiksøgning. Det har jeg den største forståelse for,« forklarer hun og uddyber:

»Man kunne naturligvis tage chancen, men vores undervisning og eksamener har været planlagt siden efteråret for at give plads til praktiksøgningen i april og maj. Det ville blive et logistisk kaos at udskyde det.«

Ingen grund til bekymring
Normalt afholdes Store Match Dag den 6. maj i betonbygningerne på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og den 22. april holder mediehusene Åbent Hus for de praktiksøgende. Dette skal dog i år, for første gang, foregå virtuelt bl.a. grundet lukningen af “betonbunkeren”. Dette efter et mislykket forsøg sidste år, hvor systemerne brød sammen midt i kaosset. 

Nyhedschef for TV2 Lorry, Ninna Kokholm, understreger dog, at mediehusets ønske om en udskydelse ikke har haft indvirkning på praktiksøgningen.

»Der er én retningslinje. Vi lever jo i et samfund, hvor man kan komme med forslag og forhåbentlig kommer med forslag til nogle, der overvejer dem. Men der er én retningslinje. Der er ikke noget at være i tvivl om.«

Ærgerlige konsekvenser
Ninna Kokholm mener dog stadigvæk, at de begrænsninger COVID-19 har bragt med sig vil have nogle tydelige konsekvenser for både de praktiksøgende journaliststuderende og de mediehuse, som skal vælge imellem dem.

»Jeg synes, at det er ærgerligt, at jeg skal til FaceTime-samtaler med ansøgerne, selvom jeg selvfølgelig ikke ved, hvordan virkeligheden ser ud en måned fra d. 6. maj. Jeg synes, at det er ærgerligt, at jeg ikke kan vise jer det skønne hus, vi bor i.«

Usikker fremtid
Selvom Ninna Kokholm understreger de klare retningslinjer for Store Match Dag, gør hun det også klart, at ingen i øjeblikket ved, hvordan fremtiden kommer til at se ud.

»Man kan jo godt komme i en situation, hvor man skal skubbe det hele et halvt år. Hvor det ville være det rigtige at gøre. Men det er jo svært at sige nu. Jeg ved hvordan det ser ud nu, men ikke fremad.«

Praktiksøgende Mathilde Hougaard Boesen er dog ikke i tvivl om, hvilken fremgangsmåde, hun vil foretrække.

»Vi har set frem til det her i to år, og når først praktikpladsen er i hus, skal der rykkes hurtigt i forhold til flytning og eksamener. Derfor vil jeg kraftigt appellere til mediehusene om, at vi får overstået Panikdagen 6. maj som planlagt.«

Hvis du er i tvivl om, hvordan din praktiksøgning kommer til at forløbe, kan du læse mere om deadlines og opdaterede ændringer på mediepraktik.dk.