BRANCHEN

Praktikant vandt årets pressefoto: »Jeg fattede det slet ikke«

Den 6. marts 2020 modtog Sarah Hartvigsen Juncker prisen for årets pressefoto for sit billede af Godhavnsdrengene. Hendes fotografi blev udvalgt blandt 2.678 andre fotografier.

Statsminister Mette Frederiksen indtager scenen i Den Sorte Diamant ved dette års prisuddeling til “Årets Pressefoto”. Sarah Hartvigten Juncker sidder roligt på sin plads, for hun har allerede vundet årets nyhedsbillede.

»Dette års pressefoto er et foto, som også betyder meget for mig personligt…«

Mere når statsministeren ikke at sige, før personer omkring Sarah Hartvigsen Juncker begynder at tage billeder af hende og skubbe hende i siden. Informations fotoredaktør Sigrid rejser sig op og begynder at filme. Sarah sidder uforstående og betragter dem. Hun kunne da ikke have vundet igen?

Sarah havde kun været i praktik hos Dagbladet Information i to uger, da hun tog billedet. Det var mest på grund af en opfordring, at hun havde sendt fotografier ind til konkurrencen.

»Sigrid sagde til mig, at jeg måtte se det som en del af min læring,« siger Sarah og griner. 

Alligevel formåede hun at gå hjem med to flotte priser til Årets Pressefoto 2020.

Vandt prisen for årets nyhedsbillede
Sarah havde ikke turde kigge på listen med nomineringerne.

»Det var først da folk skrev tillykke til mig, at jeg fandt ud af det,« siger hun med et smil. 

Hun havde sendt mange forskellige ting ind, og hun vidste ikke, hvad hun var nomineret for. Dagen nærmede sig, og hun begyndte at blive lidt nervøs.

»Flere i min familie og min kæreste ville gerne komme, og jeg synes ikke jeg ville gøre så meget ud af det,« forklarer hun og fortsætter:

»Men samtidig ville jeg også gerne dele det med dem, for jeg var så stolt af at være nomineret.«

Derfor endte hun med at sige ja til, at de gerne måtte være med, og det er hun glad for i dag.

Den første pris, som blev uddelt på dagen var årets danske nyhedsbillede.

»Og der vinder jeg så og tænker: Nå det var dejligt,« forklarer hun, ånder lettet ud og trækker på skuldrene. 

Hun havde ikke helt sat sig ind i reglerne, og hun vidste derfor ikke, at man kunne vinde flere gange.

 Jeg kunne mærke situationen opstå
Fotografiet er taget på Marienborg den 13. august 2019, hvor Statsministeren gav en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene. Sarah fulgtes derhen med journalist Ulrik Dahlin, men de så ikke meget til hinanden i løbet af dagen. Efter sange, digte og taler, skulle der plantes et træ foran Marienborg. 

 »Det var enormt svært ikke at have tåre i øjnene. Det er jo granvoksne mænd, der sidder og har alle mulige følelser,« siger Sarah om dagen.

Som sild i en tynde stod fotograferne i en lille firkant omgivet af et hegn. Sarah prøvede at mosle sig frem mellem de andre fotografer, men de var solidt plantet i jorden. Da de har plantet træet, løsner stemningen sig op. Hun bevægede sig roligt rundt i mængden og observerede hurtigt statsministeren snakke med flere af Godhavnsdrengene.

»Jeg kunne fornemme knuset komme,« forklarer Sarah og fortsætter: 

»Det er heldigt, at hun lige giver ham et knus, men det er ikke tilfældigt, at jeg står på den side som jeg gør.« 

Hun havde nemlig hjemmefra fået at vide af hendes redaktør, at det ikke var det vigtige at få Mette Frederiksen, der kniber en tåre, men derimod skulle fokusset være på drengene.

Med det i baghovedet placerede Sarah sig bag ryggen på Mette Frederiksen. Hun førte kameraet op foran hovedet og begyndte at skyde. 20 billeder når hun at tage inden det perfekte skud. Præcis 16 sekunder gik der, fra hun startede med at skyde, til hun ramte plet. Hun mødte mandens blik. Han gav et lille nik og hun forstod, at det var okay. 

»Da jeg tager billedet, er jeg egentlig ikke berørt i øjeblikket. Jeg føler, at jeg står tæt på dem, og at det er et privat øjeblik. Derfor er det vigtigt for mig, at det er okay for ham,« forklarer Sarah om situationen. 

Efter at have taget billedet var hun meget udmattet.

»Jeg skulle tænke sindssygt meget, da jeg tog det,« siger hun.

 Tilbage i den Sorte Diamant er Sarah stadig forvirret. Der går lang tid, før hun forstår det. 

»Jeg tænkte, at det ikke kunne passe. Det var virkelig syret,« siger hun og holder en tænkepause. Et smil kommer frem på hendes læber.

»Det er helt vildt – ja det er det faktisk bare.«

Prisen gør billederne tilgængelige
Sarah mener, at det er rigtig fint med priser, som hylder pressefotografi.

»Jeg synes, det er fedt, at der er en dag, som handler om pressefotografi og en efterfølgende udstilling,« forklarer hun og fortsætter: 

»Det er en af de ting, som gør det tilgængeligt for flere mennesker end os selv.«

Juryens valgte Sarahs fotografi, fordi det på stærkeste vis viser, statsministeren som samfundet, og ham som både sig selv og alle de andre, der har ventet på at høre ordet: Undskyld. Det er første gang, at Informationen modtager prisen for årets pressefoto, og det er kun tredje gang siden prisens indstiftelse i 1974, at prisen går til en kvinde.

 Sarahs fotoråd:  

  1.     Find ud af hvilken opgave du står med

Start med at find ud af, om du tager billeder til en reportage, portræt, nyhed.

  1.     Lav noget sikkert først

Lav noget som er helt straight og godt. Noget lige til og noget som sidder i skabet. Så kan du have en idé i baghovedet, som du kan lege lidt med, og se hvordan bliver.

  1.   Man må aldrig sige nej

Hvis ens kilde siger, at de også har en kælder, så skal man altid sige ja – altid.