STUDIET

Praktikant i provinsen

Foto: Jysk Fynske Medier


60 pladser. Så mange var der til overs ved sidste Store Matchdag. Men hvordan foregår dagligdagen egentlig for en praktikant i provinsen?

Det var igen landets lokale og regionale medier, der var de helt store tabere, da Store Matchdag i november sidste år løb af stablen. 60 pladser stod tomme efter fordelingen af praktikanterne, og noget tyder på, at disse tal kun tager til hvert år. Chefredaktør for Jysk Fynske Medier, Peter Orry, kaldte det i Journalisten i november for ”et demokratisk problem for landet” og påpegede, at det ville kunne få store konsekvenser. LIXEN har derfor i denne måned sat sig for at finde ud af, hvad der får nogle praktikanter til at søge lokale medier som deres praktikplads, og hvordan det i virkeligheden er at lave journalistik langt væk fra København.

Anders Pørtner er 21 år gammel, læser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og er opvokset i Middelfart på Fyn. Han har siden august 2020 været i praktik på Viborg Stifts Folkeblad, som er en del af Jysk Fynske Medier.

Hvorfor valgte du at søge et lokalt medie som førsteprioritet?

»Jeg kiggede faktisk bare lidt i praktikopslagene og snakkede med min familie, som var gode til at diskutere fordelene ved de forskellige steder. Den første dag til åbent hus snakkede jeg med praktikantvejlederen på Viborg Stifts Folkeblad og fik allerede der et godt indtryk. Det virkede som et godt sted, hvor jeg ville kunne få et godt år. Selvom jeg havde gået på DMJX i nogle år, var det ikke fordi, jeg fra første dag i praktikken følte, at jeg ville have fuldstændigt styr på, hvordan og hvorledes det hele fungerede. Jeg fik et indtryk af, at her var der plads til at arbejde selvstændigt og plads til at lære. Det var vel en form for tryghed, at jeg kunne få lov til at udvikle mig samtidig med, at jeg kunne være mig selv.«

Hvad søgte du ud over Viborg Stifts Folkeblad?

»Jeg snakkede også med en række andre lokale medier – blandt andet i Herning og Vejle. Jeg var til åbent hus nogle forskellige steder – både ved TV3 Sport og DR Ultra. Jeg ville gerne prøve at se så mange forskellige steder som muligt og derefter finde ud af, hvad jeg synes var mest mig. Det var bevidst, at jeg kiggede i forskellige retninger. Men mit hovedfokus var på lokalmedierne – måske fordi vi havde hørt på skolen, at man her fik bedre mulighed for at producere en masse journalistik i forhold til de større medier. Men det tror jeg er en skrøne. Jeg snakker jævnligt med mine medstuderende på eksempelvis DR, og det virker nu også til, at de får lavet en del.«

Kan du fortælle om en almindelig dag i praktik?

»På Viborg Stifts Folkeblad starter man sin praktik på Viborg-redaktionen, som er nyhedsredaktionen. Her kan man lave en del forskellige ting. Blandt andet har vi en 112-medarbejder. Hvis han er ude af huset, tager jeg noter, skriver historier og sørger for at få dem publiceret for ham. Derudover laver man selv aftaler eller bliver sat i gang med historier, man kan give sig i kast med. Efter det forløb vælger man faktisk selv, hvad man vil arbejde videre med det næste halve år. Jeg har valgt sport, men jeg kunne også have lavet politidækning, sundhed eller noget helt tredje.«

Hele din praktiktid har foregået under corona, hvordan har det været?

»Det har egentlig været fint arbejdsmæssigt. Jeg har dog ikke rigtigt kunne engagere mig så meget i byen udenfor arbejdet. Der har jo ikke været de store chancer for at starte til fodbold eller noget i den dur. Jeg har til gengæld fået lov til at møde op på redaktionen fysisk næsten alle dage, da jeg bor tæt på og ikke har børn eller familie i risikogrupper og så videre.«

Føler du nogensinde, at du går glip af hele karriereræset, når nu du er i praktik på et lokalt medie?

»Nej, egentlig ikke. Jeg skænker det ikke vanvittigt mange tanker endnu. Jeg har fokus på at tage min uddannelse og er faktisk blevet så glad for at være på Viborg Stifts Folkeblad, at jeg godt ville kunne se mig selv arbejde på et lokalt medie i fremtiden.«

Hvad er fordelene ved at være i praktik på et lokalt medie?

»Lokalmedier er jo en del mere pressede på bemanding i forhold til det stof, de vil dække. Så det er klart, at du får et stort ansvar i at producere journalistik til den daglige avis. De er afhængige af os på en anden måde. Men det sker på en måde, hvor jeg ikke synes, at avisen lader det presse os. Hvis jeg ikke kan nå at få en historie i hus, er det ikke fordi, jeg får en følelse af, at jeg har svigtet hele avisen. Det er nærmere en sund motivation til at få produceret en masse journalistik.«

Er der nogensinde noget du savner?

»Det, jeg var mest lunken ved, da jeg søgte væk fra de større byer, var, at man ikke længere bor det samme sted som sine venner. De fleste af mine venner bor enten i Aarhus, Odense eller København. Jeg kan selvfølgelig godt savne at kunne se dem i hverdagene nogle gange, men i virkeligheden er Aarhus jo ikke længere væk end en times togtur.«

Har du planer om at fortsætte på Viborg Stifts Folkeblad efter din praktikperiode?

»Jeg har ikke snakket med dem om det endnu, men jeg ville bestemt ikke have noget imod det. Jeg synes, at det er en ret god dagligdag, jeg har her.«

Hvad tror du, man kan gøre for at flere søger lokale medier?

»Det er svært. Det er gået op for mig, at jeg lige så godt ville kunne fortsætte her, som jeg ville være alle mulige andre steder. Jeg synes også, at DMJX var rigtig gode til at oplyse om fordelene ved lokale medier. Det, tror jeg, kan spille en vigtig rolle, fordi det kan præge, hvor folk søger hen.«

Har du nogle gode råd til dette års praktiksøgende journaliststuderende?

»Jeg vil nok anbefale den samme fremgangsmåde, som jeg fulgte; når du tager til åbent hus, så vær åben for at bruge din dag mange forskellige steder – også på medier du ikke nødvendigvis ser som din førsteprioritet. Det kan være godt at prøve lidt af hvert. Det fungerede i hvert fald godt for mig.«