STUDIET

Praktik i krig eller kolort

Foto: Tue Skals/Forsvaret

Når de journaliststuderende skal søge praktik, er der et væld af muligheder. Vil man med soldaterne ud i slagmarken eller med bønderne ud i rugmarken? LIXEN har taget et kig på, hvad man får ud af at vælge et af alternativerne til de store mediehuse.

De mørke dage bliver langsomt lysere, temperaturen stiger, og snart bryder de smukkeste blomster frem i skovbunden. Forårsvejret er på vej, og for de journaliststuderende på 4. semester betyder det, at praktikræset nærmer sig. Inden Panikdagen d. 4. maj skal de journaliststuderende finde ud af, hvor de ønsker at søge en praktikplads. Mulighederne er mange for de journaliststuderende, faktisk så mange, at en del praktiksteder hvert år må gå tomhændede fra Panikdagen. Der er nemlig flere praktikpladser end praktikanter. Det betyder at flere mindre og måske mere ukendte praktiksteder trækker nitten, mens store mediehuse som DR, TV2 og Ekstra Bladet får udfyldt deres pladser. Det var i hvert fald tilfældet ved den seneste ansøgningsrunde i 2021. 

Lixen har derfor talt med repræsentanter fra 4 forskellige praktiksteder, der ikke fik nogle praktikanter ved ansøgningsrunden, for at blive klogere på hvad de kan tilbyde de journaliststuderende.

Forsvaret – Forsvarskommandoens Kommunikationssektion

Simon J. Elbeck, Journalist og Praktikantvejleder

Hvad laver man i et praktikforløb hos jer?

Vores praktikanter har en meget varieret hverdag, der spænder fra research og redigering på kontoret til optagelser med soldater, kampvogne og kampfly herhjemme eller rejser ud i verden med Forsvarets enheder. Ofte er det praktikanternes egne ideer eller undren, der fører til færdige produkter. Praktikanterne indgår på lige fod med de uddannede journalister og researcher, optager og redigerer eller skriver deres egne historier. Langt de fleste af vores historier laver praktikanterne ’ude i felten’, hvor soldaterne er. Vi ringer meget, meget få historier hjem. 

Videoformidling fylder meget hos os og derfor sørger vi for, at praktikanterne indenfor de første uger får et grundlæggende videokursus og derefter får mulighed for at lave både korte og lange indslag igennem hele praktikperioden. Fx har en tidligere praktikant fulgt et hold konstabler igennem hele deres uddannelse og lavet en serie om Konstabelelever til vores YouTube kanal. 

Hvorfor skal man vælge et praktikforløb hos jer?

Vores praktikanter forlader altid Forsvaret med en blanding af glæde og vemod. Vemod fordi de 12 måneder går alt, alt for hurtigt. Og glæde fordi praktikperioden typisk er fyldt med unikke oplevelser med Forsvaret, hvor kun ideerne sætter grænser for, hvad der kan lade sig gøre. Praktikanter har tidligere været med på overlevelsestur i Grønland, på reportagerejser til øvelser i England, på missionsbesøg i Mellemøsten og har været med på hangarskibe i Afrika. Men vigtigst er nok, at man hos Forsvaret får ansvaret for en masse gode historier samtidig med, at vi sørger for, at tiden hos os er en uddannelse med både kurser, vejledninger og sidemandsoplæring. 

Hvilke kompetencer og muligheder giver praktikopholdet journalisten efterfølgende?

Forsvaret som praktikplads er en kommunikationsstilling, men kompetencerne hos os er de samme som på et medie. Den journalistiske værktøjskasse vi bruger, er jo den samme. Man lærer at researche og sætte sig ind i et stofområde, at vinkle sine historier, at versionere mellem forskellige platforme og medier, at interviewe, at filme og tage billeder og at redigere. Praktikanterne følger sine historier helt til dørs med sparring undervejs.

Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug

Christian Ingemann Nielsen, Kommunikationschef

Hvad laver man i et praktikforløb hos jer?

Når man er i praktik hos os, er man en del af en lille redaktion, hvor vi sidder tre uddannede journalister i forvejen. Men det er ikke sådan, at man indgår i en vagtplan eller er bundet af nogle bestemte pligtopgaver. Det fungerer på den måde, at man er meget frit stillet til at lave det, man selv brænder for. Det kan både være artikler, hjemmesidetekster, videoproduktion, stof til de sociale medier eller hvad man ellers synes er spændende. De praktikanter der er her, laver det der hører ud over pligtstoffet. Man kan både lave ting på afstand, hvor man ringer op til kilder, og man kan være ude i marken, hvilket jo i vores erhverv er bogstaveligt talt. Man kan fx lave portrætter af og interviews med landmænd, der fortæller om deres behov for bedre rammevilkår. 

Hvorfor skal man vælge et praktikforløb hos jer?

Det der kan trække ved en praktikplads hos os, det er for det første den frihed og fleksibilitet, der er. For det andet er vi nogle halvgamle hoveder, tør jeg godt sige, da jeg som 51-årig er den yngste af vores tre journalister. Det vil sige, at hvis man kommer her som ung og ved en masse om videoproduktion og en masse om at engagere folk via sociale medier osv., så kan man komme til rette med sine evner her. Vi er ikke særligt gode til video i forvejen, så jeg plejer at sige til vores praktikanter, at hvis de er gode til video og synes det er sjovt at arbejde med, så kan de virkelig få lov til det i stor stil her.

Hvilke kompetencer og muligheder giver praktikopholdet journalisten efterfølgende?

Vores tidligere praktikanter er kommet i gode faste job andre steder, og jeg tror det giver gode muligheder at være på en lille arbejdsplads, hvor man får lov til at lave en masse ting. På små praktikpladser får man virkelig lov til at prøve hele paletten. På vores arbejdsplads er det endda en blanding af journalistik og kommunikation. Det at arbejde for en forening der har en agenda, bliver man også klogere på.

Billund Kommune

Andreas Bjerre, Presse- og Brandingchef

Hvad laver man i et praktikforløb hos jer?

Det kan være klassiske journalistopgaver, hvor man kan få lov til at skrive artikler, men da vi er en kommunikationsafdeling, er det især kommunikationsopgaver. Det kan være at producere en tekst eller video til de sociale medier, skrive nyheder til hjemmesiden, formulere en pressemeddelelse til medierne eller versionere de her forskellige ting, alt efter hvem vi forsøger at nå ud til. Derudover kan man også stifte bekendtskab med intern kommunikation og man kan prøve at skrive taler for borgmesteren eller direktionen. Vi kører det også meget fleksibelt i forhold til, hvad man har lyst til. Har man lyst til at lave noget inden for visuel eller grafisk kommunikation, så kan man også prøve kræfter med det. Tidligere har vi også haft en turnus-runde, hvor praktikanterne i en måned har været ude i en afdeling, fx Børne og unge eller Teknik og miljø, og arbejde lidt mere specifikt med et område.

Hvorfor skal man vælge et praktikforløb hos jer?

Det skal man, hvis man har lyst til at prøve at få et indblik i den politiske virkelighed fra tætteste hold. Når man sidder som journalist, så sidder man udefra og kigger ind, og her kan man prøve at se det hele indefra. Vi er også en lille kommune, hvilket betyder, at der ikke er så langt fra ens eget skrivebord op til kommunaldirektørens. Det betyder også, at man kan få lov til at sætte sit eget præg på sine opgaver og have friheden til at være nysgerrig.

Hvilke kompetencer og muligheder giver praktikopholdet journalisten efterfølgende?

Vi giver en utrolig bred palette, da man får trænet de klassiske journalistdyder som interviews, vinkling og at skrive skarpt, men man får også den strategiske del med rådgivning, kommunikationsplaner, planlægning af kampagner og læring i hvordan man pitcher en idé. Der er også gode jobmuligheder inden for kommunikation, og vores tidligere praktikanter er alle kommet relativt hurtigt videre i job.

Danmarks Gymnastik- og idrætsforening

Majbritt Andersen, Pressechef

Hvad laver man i et praktikforløb hos jer?

Vi skræddersyer praktikopholdet specielt til praktikanten. Vi har et trykt magasin som det eneste sted i Jylland, så det giver en hel unik mulighed for at arbejde med magasinformatet. Derudover laver vi masser af indhold til hjemmesiden, sociale medier og til forskellige andre platforme. Vi laver masser af video og er også ved at starte op med podcast. Det der er afgørende for os er, at vi tager en samtale med praktikanten om, hvad vedkommende har lyst til. Er der noget man gerne vil fordybe sig i eller blive bedre til? 

Vi er interesserede i at formidle de gode historier om idræts- og foreningslivet, altså hvorfor det er vigtigt, at vi har idrætsforeninger i Danmark. Det kan handle om alt fra hvordan du tackler forældrene på sidelinjen, til hvordan du laver en god badmintonklub. Vi gør meget i at fokusere på ildsjæle og lave lækre portrætter af folk, der gør en forskel.

Hvorfor skal man vælge et praktikforløb hos jer?

Man skal ikke være sportsnørd, men det er klart, at man skal synes, at idræt og motion generelt er spændende. Ellers vil det ikke være noget godt match. Men det handler ligeså meget om at være interesseret i ledelse, frivillighed eller hvordan idræt kan hjælpe udsatte børn fx. Altså nogle mere generelle emner.

Hvis du kommer i praktik hos DGI er du ikke bare en praktikant på en stor redaktion, der glider ind i en normal dagligdag. Vi sætter virkelig pris på vores praktikanter, fordi de er utrolig vigtige, for det indhold vi laver. Man bliver en del af et lille sted med en fast redaktion omkring sig, så der er nogle gode og trygge rammer, som man kan agere i og få lov til at shine i.

Hvilke kompetencer og muligheder giver praktikopholdet journalisten efterfølgende?

Når man har været praktikant i DGI, har man en god faglig ballast, der gør, at man som færdiguddannet kan fortsætte på en lang række medier. Der er nogle praktikanter, som vi efterfølgende har ansat i DGI, men der er også nogle, der er kommet videre til fx DR, TV2 Sport eller i forskellige kommunikationsstillinger.