STUDIET

Planlægning, faste aftaler og bøger: Lær hemmeligheden bag freelance

Den fynskfødte sportsjournalist Martin Davidsen flyttede i marts 2017 tilbage til Fyn. I den forbindelse besluttede han sig for, at tiden var inde til at gå freelance fuldtid. I dag er en podcast om OB kaldet Stemmer fra Ådalen i luften, og en del af arbejdsåret bruges som underviser på en sportshøjskole. Ovenikøbet bruges weekenden som oftest på at dække Superligaen for diverse medier.

Et godt stykke tid over fyraften, mere præcist omkring klokken 20:00, mødes journalist Martin Davidsen en mandag aften sammen med sine tre medværter for at optage ugens afsnit af hans podcast om OB. Lokationen er ikke helt tilfældig. Redaktionen har fået lov at låne det lokale, hvor der for et par år siden var fanshop hos Odense Boldklub. Odense Å ligger idyllisk på den ene side, mens OB’s baner er placeret på den anden, og midt i Ådalen er klubhuset. Her havde Martin Davidsen tidligere sin faste gang i form af et fuldtidsjob hos klubben.

»Jeg plejer at sige, at jeg bruger 20 procent af min arbejdstid på det og tjener måske 15 procent af min løn, så på den måde er det ikke en overskudsforretning at lave podcast endnu, men det begynder at hjælpe på det,« fortæller Martin Davidsen.

Det økonomiske spil
Tilbage i marts 2017 udkom snigpremieren på podcasten, og lytterne var fra starten grundlaget for økonomisk støtte. Martin Davidsen havde sammen med sine medværter besluttet sig for, at podcasten skulle hjælpes på vej via crowdfunding. Her kan man via en platform samle penge sammen fra sine faste følgere, lyttere eller seere. Løbende har man søgt sponsorater, og det er en opgave, som Martin Davidsen blankt indrømmer, at han ikke tidligere har gjort sig i. Det kræver tid at søge sponsorater, og man skal have flair for at kunne sælge ideen om øget værdi for den enkelte virksomhed.

»Det er nogle rigtig sure timer at lægge, fordi det er så usikkert, og det er noget, som jeg ikke er særlig god til. Jeg er journalist og ikke sælger. Det koster penge at tjene penge. Der er jo nogle penge, som jeg skal investere; altså ikke min tid. Min tid er jo penge, så jeg skal investere tid i det.«

Tilbage i august sidste år lykkedes første del af missionen for den uafhængige podcast. Det fynske bryggeri Albani indgik en sponsoraftale med Stemmer fra Ådalen for ét år frem. Podcasten støttes økonomisk, mens Albani faciliterer fællesarrangementer, og en øl bliver eksempelvis nævnt i starten af en udsendelse.

Klicheen om fleksibilitet
Jobbet som freelancejournalist er ikke altid noget, som Martin Davidsen har lavet. I en lang periode havde han fuldtidsjob hos sportsmagasinet Tipsbladet med fast løn. I dag ligner to dage nærmest ikke hinanden, og hverdagen prøver han at strukturere på to forskellige måder.

»Enten tager jeg en uge og siger; mandag kører jeg podcast, tirsdag kører jeg undervisning; onsdag kører jeg noget artikelskrivning, og så har jeg måske fri om torsdagen. Så kan jeg også sige to timers manus med podcast her, 3-4 timers research til en artikel her og så et par timer med noget andet.

For Martin Davidsen og med garanti også mange freelancejournalister er det svært at lave et skema. Arbejdstiden kan nogle dage være fra 08-15, som bliver beskrevet som en ’ikke særlig lang arbejdsdag’. Computeren bliver så nogle aftener tændt senere på dagen for at besvare dagens mails i et par timer.

Dagligdagen kører også rundt hos Martin Davidsen, da han har valgt at prøve at planlægge sin tid, så indtjeningen kommer ind stabilt i løbet af året. Helt konkret betyder det, at der ofte bliver kigget tre eller seks måneder frem, når opgaver bliver planlagt.

»Det er jo dét med at være sin egen chef og selv bestemme over sine opgaver, og hvis der er en opgave, som jeg ikke har lyst til, så kan jeg bare sige nej, men så er der også færre penge i kassen. Det allerfedeste er, at det er forskellige dage. Der er ikke ret mange dage, der er ens.«

Metoden kan dog også have begrænsninger, da det er svært at gøre en aktuel sportsnyhed interessant om tre, fire eller fem måneder. Derimod kan der blive plads til en ny bog i et for sportselskere magert sportsår, hvor der hverken er OL eller EM på programmet. Martin Davidsen har gjort det sidste og har i lang tid arbejdet på sin fjerde bog. Den kommer til at handle om, hvordan OB formåede at besejre Real Madrid i UEFA Cuppen tilbage i 1994, som mange i dag kender som “Miraklet i Madrid”.

Martin Davidsen (grå t-shirt)
Foto: Daniel Poulsen

Faldskærmen skal holde en oppe
I slutningen af udsendelsen kommer dagens gæster med et bud på slutresultatet i den kommende kamp for Odense Boldklub. Herefter runder vært og redaktør for Stemmer for Ådalen Martin Davidsen af. Efter udveksling af et sæsonkort og koordinering af interne aftaler er han klar til at blive interviewet og give sit besyv med til folk, der har gjort sig tanker om at gå fra fast job til at være freelance.

»Overvejelserne gik på, om det økonomisk kan løbe rundt. Det var den største overvejelse, fordi det er alfa og omega. Jeg var egentlig ret sikker på, hvad jeg gerne ville. Så var det med, om jeg kan finde noget, der kan give mig en fast indtægt, selvom det er freelance. Det var det med, om faldskærmen holder.«

Tilbage i september 2014 fik Danmark tilkendegivet, at de sammen med 12 andre værtslande skal afholde Europamesterskabet i 2020 i herrefodbold. En freelancejournalist lever af løbende opgaver, og dermed er det en begivenhed, som Martin Davidsen ser frem mod, da det med stor sandsynlighed betyder flere opgaver.

»Det blev VM-år. Det betød bare noget, kunne jeg mærke. Når der var VM, så var der brug for sådan nogle som mig til at lave magasiner. Jeg er bevidst om, at jeg i 2019 måske ikke kommer til at tjene lige så meget. Der er så EM næste år, og det er endda i Danmark, så mon ikke, at der kommer noget.«

I den kommende tid fortsætter Martin Davidsen sammen med sine medværter og gæster med at lave podcasten Stemmer fra Ådalen. Sideløbende færdiggør han sin fjerde bog og skriver freelance for diverse medier som Tipsbladet og Jyllands-Posten.