DEBAT

Parforhold: Single og (u)lykkelig

Livets evige søgen efter det lykkelige liv og troen på, at den kun kan findes i kærligheden til et andet menneske, er en forkert opfattelse. For af erfaring kan jeg sige, at et singleliv også kan sprudle af lykke. 

Da jeg forleden fattede pennen for at skrive et indlæg om emnet lykke, var det med et helt andet take, end det er endt med. En overhøring af en samtale mellem en flok kvinder i midten af tyverne, fik mig nemlig til at reflektere over, om man mon kan være single og lykkelig. Efter en mærken efter og en dyb selvrefleksion kom jeg frem til, at svaret på dette spørgsmål kun kan være: JA, man kan godt være single og lykkelig, for det er jeg.

Deres snak tog udgangspunkt i den ene af kvinderne, som tilsyneladende var single, og det jeg bed mærke i var, da den ene med en medlidende hånd på singlekvindes skulder, sagde: »Du kan jo ikke være lykkelig, når ikke du har en at dele hverdagen med«. Jeg må indrømme, at jeg blev enormt stødt over denne udmelding, for hun konkluderede jo lige, på vegne af alle os singler, at vi er ulykkelige.

Men hvad er det for en useriøs tolkning af det at være lykkelig, og hvad er det for en misforstået opfattelse af, at man som menneske først kan anskues for at være et helt og fuldkomment lykkeligt menneske, når man har fundet den, man vil dele livet med?

Selvfølgelig kan jeg godt relatere til, at man gerne vil finde prinsen (læs: eller prinsessen) på den hvide hest, for hvem vil ikke gerne det. Jeg synes bare, at det er en forkert opfattelse, når man går rundt og tror, at man ikke kan være lykkelig uden. Og nu skal jeg ikke spille hellig, for jeg har selv, efter et brud med en kæreste, haft lange perioder, hvor jeg havde svært ved at se, at opskriften på lykke ikke behøvede at inkludere en partner. Derfor satte jeg mit liv på standby og placerede mig selv i en position, hvor jeg glemte at leve livet. For hvad var et lykkeligt liv uden en partner – den opskrift kendte jeg ikke til.  

Kærlighed på recept
Efter at have fundet opskriften på det lykkelige singleliv, så kan jeg godt gå og blive trist til mode over de singlekvinder, som endnu ikke har fundet den, og som endnu værre, ikke ved at den eksisterer. Tænk lige et scenarie, hvor du selv kan bestemme, hvornår aftensmaden skal indtages, og om den skal bestå af indisk take-away fra den lokale eller en hurtig omgang alt-godt-fra-køleskabet. Om der skal drikkes rødvin på en tirsdag eller tequila på en torsdag. Om der skal danses på bordene en lørdag aften, og om søndagen skal bruges i sengen, fordi gårsdagens indtag af lidt for mange vodkashots, gik vildt for sig. Om der skal høres Spice Girls eller Britney Spears mens entreens vægge males peach-melba farvet, og om Louisiana-plakaten skal hænge til højre eller venstre for stuens vinduesparti. Derfor skulle det nu gerne stå klart, hvor fucking fantastisk, det efter sigende røvkedelige singleliv, kan være.

Og nu ved jeg godt, at der findes kvinder, hvis biologiske ur tikker. Men selv om du er en af dem, som er ved at rykke håret af sig selv over ikke at have fundet den partner, som skal være med til at fuldende familiens vel dekoreret stamtræ, så lad dig ikke narre til at tro, at man ikke kan være lykkelig foruden. Det betyder ikke, at mission “find en partner,” skal sættes på pause, for den del er også magisk. Men det betyder, at det er vigtigt, at du ikke lader den mission overskygge alt det andet, som også beriger dit liv med lykke. Og allervigtigst er det at huske på, at der også er en til dig – din tid i et lykkeligt parforhold kommer også.

(U) l y k k e l i g
At finde frem til det lykkelige singleliv kan hurtigt komme til at lyde let og ligetil. Men faktisk har jeg erfaret, at det er lige det modsatte. Derfor krævede det mig også en god portion terapeutiske behandlinger at finde frem til, at lykke kan findes i andet end en partner. 

Så til dig, søde kvinde, og i øvrigt til alle andre kvinder i denne verden, tænk jer lige om næste gang i får stoppet konklusionen om, at alle singlekvinder er ulykkelige, godt og grundigt ned i halsen på jeres omgivelser. Vi singlekvinder kan godt være lykkelige – for det er jeg. Også til trods for, at min omgangskreds emmer af lykkelige parforhold. Jeg er hverken misundelig eller ulykkelig. Faktisk boomer mit lykkebarometer på sit højeste.