SAMFUND

Papegøjemanden fra blomsterbutikken

Når der er langt mellem kunderne i en butik, kan kedsomheden melde sin ankomst. Sådan er hverdagen sommetider for blomsterhandler Raid Shamoun Yusuf. Heldigvis har han tre små venner, som holder ham med selskab gennem de lange dage.

Et stort smil spreder sig over hans ansigt. Pip, Pip, Pip, synger de to dværgpapegøjer harmonisk og samler sig om en majskolbe med tilsat honning. Han bevæger sin arm mod den sorte fuglevoliere og fører sin pegefinger igennem det rektangulære stålhegn.

»Maango. Maango. Kom her!« fløjter han, og en grøn, rosenhovedet dværgpapegøje flyver lystigt hen til ham.

Den slår sig ned på hans pegefinger, mens Mimi, den orangehovedet dværgpapegøje, fortsat uforstyrret spiser af majskolben. Han trækker forsigtigt sin pegefinger tilbage og åbner lågen med et hurtigt klik. De to dværgpapegøjer blæser gennem den mennesketomme blomsterbutik og passerer lyslilla orkidéer og skrigende blå hyacinter.

Den 47-årige blomsterhandler Raid Shamoun Yusuf arbejder på 24. år i blomsterbutikken Venus Blomster på Nørrebro. »Når jeg er alene i butikken, er jeg sammen med mine dværgpapegøjer,« fortæller han.

En overraskelse fra jakkelommen

Akkurat som dværgpapegøjerne Mango og Mimi svæver rundt i det fri, begynder blomsterhandlerens sorte jakkelomme at rumstere. Han åbner jakkelommen, og med ét flyver en gul orangehovedet dværgpapegøje afsted i blomsterbutikken. Den flyver langs de friske røde og pink gerbera-blomster, inden den sætter sig på blomsterhandlerens højre skulder. Han stryger dværgpapegøjen blidt på dens gule hoved og giver den et smækkys på næbbet.

»Min smukke Pipi!« griner han højlydt.

Blomsterhandleren slentrer ind i sit lille arbejdskontor for enden af blomsterbutikken med Pipi fortsat siddende på sin højre skulder. Mango og Mimi følger trofast efter. Han åbner sin hvide terrassedør og vifter kommanderende med armene.

»Kom så. Flyv ud!« siger han uden at tøve, og Mango og Mimi basker med vingerne side om side i retning mod terrassedøren, som om de flyver om kap.

Sammen svæver de i cirkulære bevægelser mod den blå himmel, mens Pipi forbliver på hans skulder. Han åbner sin sorte jakkelomme.

»Vil du sove, Pipi?« spørger han med lys stemme, og Pipi falder roligt ned i jakkelommen.

Netop som Pipi har lagt sig i blomsterhandlerens jakkelomme, suser Mango og Mimi ind igennem terrassedøren igen. De klistrer sig fast på en hvid loftliste.

Hun-dværgpapegøjen Pipi er med sine seks år den ældste, mens hannen Mango og hunnen Mimi begge er fire år. Raid Shamoun Yusuf har haft dværgpapegøjerne i blomsterbutikken i tre år og har noteret sig, at det er bedst at holde Pipi adskilt fra Mango og Mimi, da Pipi ryger i totterne på de andre.

De legesyge dværgpapegøjer

»Mango,« siger han og rækker sin arm ud efter de to dværgpapegøjer.

De flyver dog hastigt sammen hen til et gråt persiennegardin, som siamesiske tvillinger, der ikke kender til et liv hver for sig. Der er en grund til, at den lille papegøjeart også bliver kaldt for kærlighedsfugle.

»Mimi,« prøver blomsterhandleren endnu en gang, men dværgpapegøjerne blæser mod de hvide loftlister igen.

Han fniser, åbner sin sorte jakkelomme og aer Pipi.

Ding dong lyder det pludselig fra butiksdøren i blomsterbutikken. En dame med bøjet ryg og gråt pagehår triller langsomt ind i blomsterbutikken med sin rollator.

»Hej, mor!« siger han entusiastisk og drøner ud mod butikslokalet.

Damen med rollatoren nikker smilende og tager fat i en sort spand med en buket klare, lyserøde tulipaner.

Dværgpapegøjerne holder blomsterhandler Raid Shamoun Yusuf beskæftiget, når der er tavst i biksen. 

»De er mine bedste venner,« proklamerer han. Lykkeligvis for ham kommer der dog også kunder på besøg og køber blomster. Det er den 90-årige lokale stamkunde mor et bevis på. Hun bliver kærligt kaldt mor, da hun på grund af sine hyppige optrædener i butikken har udviklet et tæt bånd til blomsterhandleren.

Han begynder at sætte kurs mod arbejdskontoret for at lokke dværgpapegøjerne ind i fuglevolieren igen, men i det øjeblik han rykker frem, farer Mango og Mimi ind i butikslokalet og lander på fuglevolierens sadeltag. Han stirrer på dværgpapegøjerne med et svagt smil.

»I er bare de bedste,« hvisker han til dem og åbner lågen.

Han fører dem én efter én ind i den sorte fuglevoliere og lukker lågen.

»Det bliver 125 kroner, mor,« siger han og pakker den lyserøde tulipanbuket ind i cellofan.

Hun skænker ham pengene i kontant, og sammen går de skridt for skridt ud af butiksdøren.

»Tak for hjælpen,« siger damen.»Intet problem,« siger han og trækker på smilebåndet.