KULTUR

Nicolai skyder genvej

Foto: Amalie Cloigaard

Nicolai Rytter er 25 år gammel. I tre af dem har han taget anabole steroider. Udseendet betyder alt for ham, og derfor er han villig til at gå længere end de fleste. 

»På en god dag, kan jeg tage 240.« Nicolai Rytter nikker mod vægtstangen. 

Ti skiver af 20 kilo er fordelt på stangens ender. To af skiverne er tyndere end de andre. Ellers ville metalklemmen, som holder dem på plads, ikke kunne få fat. Mødet med tunge vægte er en del af Nicolais daglige rutine, og det er blot ét af midlerne, han gør brug af for at opnå den rette krop.

Køkkenet

Han griber en sort Margretheskål. Heri hældes havregryn og vand. Det er basen for dagens andet måltid. I løbet af dagen indtager Nicolai Rytter godt 7000 kalorier. En almindelig mand skal indtage omkring 2800 kalorier for at holde sin vægt. Indtaget er et skøn, da han ikke længere tæller kalorier eller vejer sin mad. 

Han ved dog, at cirka et kilo kylling ryger ned hver dag. En gang om måneden foretages storindkøb i Bilka, og 35 kilo kylling finder vej til fryseren. De skal hjælpe ham med at nå sit ønskede proteinindtag.  Ifølge egne beregninger skal han have 220 gram om dagen. Grundet måltidernes sammensætning når han som regel op på det dobbelte. Udover kyllingen står fire røde bøtter med proteinpulver oven på køkkenskabene. De var lidt et fejlkøb. Så godt smager kunstig jordbær og hvid chokolade heller ikke. Pulveret drysser han gavmildt over havregrynene i Margretheskålen. 

»Jeg går efter, hvordan jeg ser ud. Jeg er pisse usund indvendigt, det er jeg slet ikke i tvivl om,« siger Nicolai mellem bidder.  

Medicinskuffen

Entréen dufter kraftigt af mandeparfume, og fraværet af nipsting signalerer, at en single fyr har til huse i lejligheden. Lige indenfor døren står en hvid IKEA-kommode. Han trækker den nederste skuffe ud, »hernede har vi sådan lidt rester fra kure, jeg har været på.« 

En kur varer tre måneder. Her skyder han sig i ballen hver fjerde dag. Når kuren er slut, holder han tre måneders pause, hvorefter han starter forfra.  Han går ned på knæ og roder lidt rundt blandt glas, papæsker og blisterpakninger. En halvfærdig pakke Panodil, ser ud til at være det eneste håndkøbsmedicin i skuffen. 

Han har fat i en lille hvid papæske. 

»Det her er noget, der hedder EQ. Man bruger det primært til heste, for at de kan udvikle større muskulatur.« 

Han smider æsken tilbage i skuffen og kigger i en anden kasse. Han leder efter dagens skud testosteron.

Han sætter sig i stuen, da alle redskaber er fisket op fra skuffen. Med en nål suger han den gullige væske op i en plastiksprøjte. Nålen er genbrugt for at spare på dem. Han pakker en ny ud for at gøre klar til stikket. Bevægelserne er rutineprægede og omhyggelige. Som det afsluttende step i forberedelsen presses al luft langsomt ud af sprøjten. Han rejser sig, tager trøjen af og trækker bukserne ned, så den venstre balle er blottet. Fra nålen prikker hul i huden, til den trækkes ud igen, går der 53 sekunder. Det sværeste ved indsprøjtningerne, er at stå stille, siger Nicolai Rytter

Eksperten

Målet helligere midlet for Nicolai Rytter. Han er klar over de risici, som er forbundet med brugen af steroider, men han vurderer at resultaterne, de giver, er vigtigere. 

Thue Kvorning, Ph.d i idræt og sportsfysiolog hos Team Danmark, fortæller om nogle af farerne ved at tage anabole steroider: »Det accelerer nogle af de processer, som mænd er udsat for. Det er for eksempel hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk.« 

Derudover stopper mandens egen testosteronproduktion, mens han er på steroider. Det kan betyde nedsat eller ingen produktion af sædceller.  

Thue Kvorning kommer med et bud på, hvorfor nogle vælger at gå den risikable vej: 

»Hvis man styrketræner for at bygge muskel og for at ændre på sit udseende, så er anabole steroider jo en hurtigere vej til målet. Men det er også en måde, hvormed du kan nå en helt anden skala. Du kommer ikke til at ligne Arnold Schwarzenegger, hvis du ikke tager anabole steroider.« 

Nicolai Rytter er parat til at lægge livsstilen om, når familielivet skal begynde. Indtil da fortsætter han med træning, masser af protein og steroidkure:

»Lige nu er det tidsfordriv. Jeg er ung, og der er fandeme damer i det.«