BRANCHEN

Lokalredaktør Niels Skipper: »Det er lysten, der driver værket«

Journalistbranchen har mange veje: alt fra store nationale medievirksomheder til små nichemedier i lokalsamfundene. Til maj 2024 har nordjyden Niels Skipper styret den lokale webavis NordsøPosten i 10 år. Lokaljournalistik giver mere mening for ham, fordi man er tættere på borgeren, og han finder journalistikken mere inddragende i det lokale.

Når man skal opsætte et møde med redaktøren Niels Skipper, er det svært at mødes på hans kontor. Det består nemlig ikke af skrivebord og stol, men i stedet blot af en iPhone. Det er nemt at have med på farten, når han render rundt oppe i Hjørring Kommune. 61-årige Niels Skipper driver den lokale avis NordsøPosten i Hirtshals, hvor hans telefon gløder med tips om lokale nyheder, som han via sit talerør formidler ud til befolkningen. Niels Skipper er ikke uddannet journalist, så hans rejse har været en lidt anden end den traditionelle vej til lokalredaktør.

Fra skriveentusiast til lokalredaktør

Niels Skippers vej til NordsøPosten kan spores helt tilbage til grundskoletiden.

»Jeg har siden drengeårene haft en lyst til at skrive, der kom til udtryk i en særlig ihærdig indsats i mine danskstile.«

Nogle af lærerne mente sågar, at den samme ildhu ikke var at spore i andre fag. Dansklæreren i udskolingen rådede skriveentusiasten til journalistuddannelsen. Han tog dog en HF, der inspirerede ham til at nørde litteratur. Han endte først på Århus Universitet for at læse nordisk sprog og senere Aalborg Universitet, hvor han læste dansk. Det var dog ikke endestationen:

»Det studie oplevede jeg hurtigt som alt for støvet og teoretisk, så jeg droppede ud med en bachelorgrad og arbejdede i nogle år som pædagogmedhjælper og litteraturanmelder ved Vendsyssel Tidende.«

Efterfølgende er Niels Skipper gået i dansklærerens fodspor med en meritlæreruddannelse. Først som vikar på Ulvkærskolen i Hirtshals og de sidste 16 år som fastansat på Bindslev Skole.

Trangen til at udtrykke sig på skrift

På trods af læreruddannelsen har Niels Skipper altid haft trang til at udtrykke sig på skrift. Skriveentusiasten har udfoldet sig både på papir og nettet:

»Jeg har skrevet debatindlæg, klummer og kronikker i aviser som Vendsyssel Tidende, Ekstra Bladet, Information, Weekendavisen og Nordjyske Stiftstidende. Jeg var meget aktiv i nogle af de første online debatfora i slutningen af 90’erne.«

CV’et blev opdateret i år 2009, hvor lokalredaktør Palle W. Nielsen søgte freelancere til onlinemediet Kanal Hjørring.

»Jeg lærte meget af Palle W. Han har tidligere været lokalredaktør i Skagen for Nordjyske Stiftstidende. Men ligesom mig havde han heller ikke en formel uddannelse som journalist: Vi delte dog en passion for at skrive.«

Tiden hos Kanal Hjørring blev startskuddet på det, vi i dag kender som NordsøPosten.

Rejsen til succes

NordsøPosten er ikke mediets oprindelige navn. Da rejsen begyndte, blev lokalmediet lanceret under navnet FlaskePosten.nu. I selskab med hans voksne bonussøn, Anders, fandt Niels Skipper nogle folk fra reklamebranchen, der strikkede en hjemmeside sammen i WordPress. Bonussønnen blev købt ud efter nogle år, hvor Niels Skipper i samme ombæring fik et sagsanlæg på nakken af en vinhandler:

»Jeg havde egentlig indgået en aftale med ham om brugen af navnet, men han mente, at jeg misligholdt aftalen og anlagde sag, som jeg vandt.«

En sejr var dog ikke nok.

»Efter at have købt Anders ud fik jeg nyt CVR. Min advokat fortalte, at vinhandleren faktisk havde ret til nu at starte et nyt sagsanlæg, så jeg tog konsekvensen og skiftede navn til NordsøPosten. Det har jeg så fået varemærkerettighed til og aldrig fortrudt. Alle har taget godt imod det nye navn.«

Navnet er ikke det eneste, der blev taget godt imod. Avisen opnåede enorm lokal opbakning fra start, både fra foreninger og erhvervsdrivende. Spar Nord var hurtigt ude som det, de kaldte ‘icebreaker’, idet bankens blåstempling af netavisen ved køb af annonce fik andre til at følge trop. Da opbakningen var der, skulle Niels Skipper bare have økonomien op at køre:

»Konceptet handler på det økonomiske område om at holde omkostningerne nede, mens jeg omvendt ikke sparer på goodwill i form af opbakning og støtte til lokale initiativer og etablerede organisationer med mere.«

En anden form for støtte ses i det skriftlige bidrag af netavisens freelancere.

»Det er lysten, der driver værket hos mine freelancere.«

Udover økonomi er sociale medier også en årsag til succesen. De har givet luft under vingerne.

»Uden først og fremmest Facebook var jeg aldrig lykkedes så godt med NordsøPosten. Der kan siges meget kritisk om de sociale medier, men deres hurtighed og tilgængelighed er alfa og omega at udnytte, hvis man vil være med i nyhedsgamet.«

De sociale medier krediteres for det fleksible kontor:

»En af netavisens styrker er den lethed og hurtighed, hvormed jeg kan opdatere nyheder. Jeg behøver kun min iPhone.«

Alligevel har lysten spillet hovedrollen i vejen til succes.

Lysten som drivkraft

Niels Skipper er både lærer på deltid og deltidsredaktør ved NordsøPosten, hvilket ikke har været uden ofringer.

»Jeg har investeret lidt kroner og ører og rigtig meget tid.«

Dette ser han dog ikke med nej-hatten på:

»Det har været hårdt arbejde, men også rigtig sjovt, spændende og udbytterigt. Det er fortsat i høj grad lysten, der driver værket.«

Tidsinvestering har derfor ikke været et problem for ham i rejsen til succes. Særligt støtten på hjemmefronten har været et vigtigt led i processen. Ægtefællen Hanne Skipper har givet en hånd med.

»Hanne blev hurtigt en del af netavisen. I første omgang hjalp hun med regnskabet, men nu bidrager hun også med artikler især om SkoleCenter Hirtshals og kreative arrangementer som Strikfest på Vraa Højskole.«

Derfor har det heller ikke voldt store problemer at have arbejdet med på ferie.

»Hanne får lov til at vælge destination, men jeg betinger mig altid, at der er god netforbindelse og aircondition.«

Alligevel mener han ikke, at rejsen til succes er en dans på røde roser:

»Som selvstændig skal du virkelig ville din virksomhed. At give op er simpelthen ikke en mulighed, medmindre du af sygdom eller konkurrenter, der er bedre, bliver tvunget til det. Dog giver dét at være selvstændig en utrolig frihed, der afvejes af ansvarlighed.«

En af de største styrker ved at være det lokale talerør finder Niels Skipper i at have rodfæste i hjembyen, Hirtshals.

»Du kan simpelthen ikke lave troværdig lokaljournalistik uden at have rødder i lige præcis det lokale.«

Niels Skipper mener sagtens, at netavisen kan blive en fuldtidsbeskæftigelse, men lærerjobbet trækker stadig.

Lige nu rider han bare på bølgen af succes og glæder sig til at fejre NordsøPostens 10. år til maj næste år.