Gode råd er dyre, men her på INTERN får I dem gratis. Vi har samlet til bunke og spurgt færdiguddannende og praktikanter om råd, I som studerende kan bruge inden, under og efter praktikken.
Vilas Holst Jensen, 2021/2022 Jyllands-Posten
Praktikken er din læreplads
Du får 12 måneder, hvor du må fejle lige så tosset, du vil, og hvor du har nogle af branchens dygtigste til at forme og guide dig i den rigtige retning. Hvad synes du er sjovt? Hvad vil du gerne blive bedre til? Vælg det praktiksted, der ikke udnytter, men bedst udvikler dine kompetencer.
Fake it ’till you make it
Gå til det med den største selvtillid, du kan finde frem fra skuffen. Hav respekt for både dem og dig selv. Stil krav og vær’ ydmyg på samme tid. Tro det, eller lad være. Du kommer langt med charme, selvtillid og lækkert hår i den her branche.
Provinsen er ikke 2. division
Men. Der. Findes. Ikke. Dårlige. Praktiksteder. Alle praktikstederne er godkendt i praktikudvalget og kan hjælpe dig med at blive en meget bedre journalist. Der findes gode og dårlige matches, men DR Nyheder er ikke en finere eller bedre praktikplads end TV Midtvest. Og omvendt.
Fokuser på din mavefornemmelse
Lov dig selv, at du tager til alle dine samtaler, før du siger ja til et medie. Det forstår de fleste medier godt, og resten er ikke værd at arbejde for. Når du er nået til at vælge, så læs dine noter igennem og gå med det, der føles mest rigtigt. Intet er mere irrationelt end at tro, man ved bedre end sit hjerte. Og ja. Jeg ved godt, hvor fløde, det lød.
Nyd det
Det her lyder måske lidt kontraintuitivt. Men ved I hvad. Det er to uger i helvede. Alle årgange før jer er kommet igennem det, og det skal I også nok komme. Om et halvt og helt år er det nogle andres tur, og så sidder I og griner af dengang, I var i panik over det eller det, eller hvor det og det gik galt for jer selv eller jeres veninde. Så husk fællesskabet, ring sammen, drik en øl – eller 12. Hvad end, der får jer til at slappe af. Det her er en once in a lifetime oplevelse. Tag det hele med.
Julie Elze, 2021-2022: Et halvt år hos JydskeVestkysten og et halvt år hos Fyens Stiftstidende
Før: Jeg landede ikke mit drømmepraktiksted, og selve praktiksøgningen var kaotisk for mig. Jeg endte med at lande hos JydskeVestkysten i Kolding til en start. Inden jeg startede, var det vigtigt for mig at huske på, at jeg nok skulle lære en masse, og at jeg gennem lokaljournalistikken kunne få lov at give mig i kast med mange forskellige genre og emner. Så tag det roligt selvom du ikke er landet der, hvor du ønskede og gå derfor ind til det med et åbent sind og et smil på læben, så skal der nok komme en masse gode ting din vej.
Under: Gennem praktikken har det været alfa og omega for mig at stå ved mig selv som journalist. Derfor er mit bedste råd at turde at udfordre vinkler og historier. Selvom man er praktikant, har man nemlig stadig en stemme som journalist og har lige så meget at sige som sine mere erfarne kollegaer. Det er også vigtigt ikke at være kræsen med historier, for man lærer noget af alle slags historier.
Efter: Jeg endte med at skifte praktiksted i samme koncern midt i det hele på grund af udfordringer med afstanden til min bopæl, så jeg har lært noget af at være på to forskellige dagblade og på flere forskellige redaktioner. De fleste skifter rundt på redaktioner gennem praktiktiden, og her er det vigtigt efterfølgende at vurdere, hvad man ønsker at tage med sig i sin videre færd som journalist fra de forskellige stole, man har siddet i. Selvom ens praktikforløb måske ikke er gået, som man havde tænkt sig, skal man huske på, at der er stor læring i det hele – uanset om det er negativt eller positivt.
Leo Mortensen, 2022-2023 TV2 Kosmopol
Op til praktiksøgningen:
- Hvad udkommer de med? I hvilke formater? Hvad fokuserer de på? Både så du finder ud af, om det er noget for dig, og så du ved, hvad du går ind til – det forventer praktikstederne.
- Læs grundigt op på de forskellige praktiksteders praktikforløb: Hvad tilbyder de? Hvad lægger de vægt på? Har du opfølgende spørgsmål, så tøv ikke med at række ud til praktikantvejlederen-
- Ræk ud til de nuværende praktikanter. Snak med dem: Hvordan oplever de praktikstedet, stemningen og opgaverne? Har de tip til, hvad praktikstedet lægger vægt på?
- Følg med i nyhedsstrømmen og forbered et par idéer, som passer til de forskellige medier.
- Gør dig umage med din hjemmeside og din generelle præsentation udadtil – ingen grammatiske fejl og sjuskede hjemmesider.
Til samtalen:
- Forbered dig på at kunne svare på følgende spørgsmål: Hvorfor vil du lige præcis dette praktiksted? Og klassikeren: ”Hvem er du/Fortæl lidt om dig selv”.
- Mærk efter kemien: Kan du se dig selv sammen med de mennesker til daglig?
- Det skal ikke være et krydsforhør, så vær ikke bange for at tage styringen: Vis, hvad du gerne vil, hvem du er og udfordr dem gerne.
- Lyv ikke! Vær ærlig om dig selv, dine ønsker og dine kvalifikationer.
I praktikken:
- Vær aldrig bange for at spørge om hjælp, råd og efterkritik. Du er her for at lære, og langt de fleste vil med glæde lære fra sig og løfte dig.
- Gør dig umage: Kom til tiden, vær flittig og tag kilderne og opgaverne seriøst. Det betaler sig både fagligt og professionelt.
- Pas på dig selv og husk at holde fri, når du har fri. Tal også løbende med din praktikantvejleder om, hvordan du har det.