STUDIET

Konklusionen er klar: 94% havde en forhåndsaftale på “Panikdagen”

I 2021 blev det tilladt for praktikstederne at lave aftaler med kommende praktikanter inden Store Matchdag. LIXENs undersøgelse tyder på, at regelændringen blev udnyttet til fulde i løbet af forårets praktiksøgning. 

En spørgeundersøgelse udarbejdet af LIXEN viser, at 94% af de 4. semesterstuderende ved SDU, der skal i praktik til efteråret, havde en forhåndsaftale på Matchdagen. 

LIXENs undersøgelse viser, at flertallet landede den endelige aftale med deres praktiksted enten tirsdag, onsdag eller torsdag i Åbent hus-ugen. Håbet om en forhåndsaftale levede dog stadig, selvom man ikke havde en aftale med et praktiksted, da Åbent hus-ugen var slut. Lidt over 15% fik nemlig først en aftale i hus efter Åbent hus-ugen.

»Det overrasker mig meget. I de to år vi har haft corona og før det, har det ikke været sådan her. Det overrasker mig, at det er sket. Men jeg kunne godt se undervejs, hvor det gik hen,« siger Niels Møller Mikkelsen, der er praktikantvejleder ved Center for Journalistik på SDU. 

Matchdagen er i daglig tale kendt som “Panikdagen”, da praktikansøgerne tidligere var samlet på dagen og farede rundt i fuld panik for at sikre sig en aftale med et praktiksted. 

I dag foregår begivenheden online, og langt de fleste har tilsyneladende en aftale med et praktiksted allerede før Matchdagen.

»Matchdagen er egentlig mere en formalitet end det er en matchdag. Det er jo dér du bliver matchet i systemet, men alle har en aftale før Matchdagen,« siger Godtfred Perera, der som 4. semesterstuderende selv var igennem forårets praktiksøgning.

»Jeg var totalt indstillet på, at hvis jeg ikke fik en forhåndsaftale, så fik jeg ikke en plads et sted, jeg gerne ville være,« lyder det fra Aja Nøhr Larsen, der også var igennem praktiksøgningen.

Niels Møller Mikkelsen ser også, at praktiksøgningsprocessen har ændret sig. 

»Historisk set har det været anderledes. Der har altid været tilkendegivelser, men faste forhåndsaftaler har der ikke været i samme omfang tidligere.« 

Forhåndsaftaler er kommet for at blive

Forhåndsaftaler har i mange år været et omdiskuteret emne i praktiksøgningsprocessen. Flere medier har lavet aftaler med de studerende før Matchdagen, selvom det har været i strid med Praktikudvalgets retningslinjer for praktikstederne. I 2021 ændrede Praktikudvalget dog retningslinjerne, så det nu er tilladt at lave forhåndsaftaler. Aftalerne er dog kun bindende for praktikstederne, hvilket vil sige, at praktikansøgere til hver en tid kan springe fra en aftale.

Godtfred Perera er tilfreds med de nye retningslinjer.

»Jeg synes faktisk, at det er en fin måde at gøre det på i og med, at hvis et praktiksted tilbyder en plads, så kan de ikke tilbyde den til flere. Hvis du siger ja, så har I en aftale, men du kan godt som praktikansøger springe fra.«

Praktikantvejleder Niels Møller Mikkelsen kan godt følge Godtfred Pereras synspunkt.

»Det er ikke nødvendigvis negativt, at så mange ved, hvad de skal, før de rammer Store Matchdag, men det overrasker mig.«

Godtfred Perera ser dog også nogle udfordringer ved systemet.

»Det er jo også svært, fordi hvis praktikstederne laver aftaler først på ugen (Åbent hus-ugen), så har dem der kommer til samtaler senere på ugen ikke mulighed for at få tilbudt en plads.«

Han tilføjer:

»I det ideelle scenarie skulle alle forhåndsaftaler jo indgås sidst på ugen, så alle fik en fair chance. Jeg tror bare ikke, det ville blive overholdt.«

Til årets praktiksøgning var der ligesom i de seneste år langt flere praktikpladser end praktikansøgere. Derfor var muligheden for at få en praktikplads uden en forhåndsaftale stadig særdeles god, selvom man måske ikke ville ende med sin førsteprioritet.