KULTUR

Kom med indenfor til en dansk Thanksgiving-fejring: Ida og Peter Lorenz Nellemann åbner deres hjem for dem, der gerne vil fejre den amerikanske tradition

I et amerikansk hjem ville en amerikansk fodboldkamp nok køre på TV’et i baggrunden under middagen. I Danmark nøjes vi bare med at sidde ved et langbord. Foto: Ida Lorenz Nellemann

Den søde duft af brun farin blander sig med valnødderne på toppen af den sweet potato casserole, som lige nu bager i ovnen. Køkkenet bærer præg af kaotiske tilstande, hvor køkkengrej, kartoffelskræller og kasseroller delvist ligger i vasken og spredt ud over køkkenbordet.

Jeg har kastet mig ud i en ret, som hører til på det traditionelle Thanksgiving-bord. En amerikansk tradition som i år runder sit 403. år. En helligdag, der i tidernes morgen var en hyldest til Gud for en vellykket høst. Dog forbinder de fleste danskere den nok med den dag, som er dagen før Black Friday. 

I 2015 var jeg udvekslingsstudent i USA og oplevede blandt andet Thanksgiving med min værtsfamilie. Jeg husker tydeligt den kvalmende søde smag af den tidligere nævnte, sweet potato casserole, og at jeg sad i en campingstol hele natten ude foran en fiskegrejsbutik på Black Friday. 

Denne sidste torsdag i november, som Thanksgiving altid falder på, er jeg på vej til den lille by Søhus 10 kilometer uden for Odense. Her danner ægteparret Ida og Peter Lorenz Nellemann rammerne om årets traktement for andet år i træk, efter de flyttede fra Aarhus til Odense for halvandet år siden.

Parret mødte hinanden i den frivillige forening Returnees of Denmark (ROD), som er en frivillig forening for hjemvendte udvekslingsstuderende, som har studeret i udlandet i teenagealderen. Begge har været på udveksling i USA, og deres kærlighed til landet, er en af grundene til, at de gerne vil holde Thanksgiving-traditionen ved lige: 

»Vi kan rigtig godt lide at mødes over en god omgang mad, og så er Thanksgiving en oplagt lejlighed at gøre det på. Vi mødes også, fordi vi er taknemmelige for hinanden og den oplevelse, vi alle har haft som unge mennesker. En oplevelse vi aldrig vil glemme,« fortæller Ida Lorenz Nellemann.

Sådan så årets Thanksgiving-anretning ud. Her ses klassiske retter som mac and cheese, mashed potatoes, gravy, stuffing, sweet potato casserole og cranberry sauce. Foto: Ida Lorenz Nellemann

Inden middagen kan begynde, skal årets første tradition overstås. En efter en bliver stolen trukket til side og en stemme overdøver de andres: »Jeg hedder Louise, og jeg var i USA i 2010-2011 i staten Nevada,« fortæller Louise Andersen, som efterhånden har otte Thanksgiving-fejringer bag sig. Hun var med helt fra start, da gruppen af Returnees of Denmark begyndte at mødes i Aarhus til den årlige fejring. Det var også hende, som var initiativtageren til et Facebook-opslag, der inviterede alle tidligere udvekslingsstuderende med til Thanksgiving-fejringen her i aften. 

»For mig handler Thanksgiving om at være sammen med nogle mennesker, der betyder rigtig meget for mig og fejre det her bånd, vi har til hinanden, fordi vi alle har været på udveksling,« fortæller hun til LIXEN.

Hendes sidemand, og aftenens vært, Peter Lorenz Nellemann får også lige sagt til alle, at hvis man regner med at kysse på nogen i aften, vil han ikke anbefale at sætte tænderne i kartoffelmosen: »Herhjemme er vi glade for hvidløg,« griner han og giver tegn til, at maden nu er serveret. 

Forsker tror ikke, der er et gennembrud på vej 

Selvom Thanksgiving for alvor har gjort sit indtog i stuen i Søhus, så er forsker i Amerikanske studier ved Syddansk Universitet, Thomas Ærvold Bjerre, ikke overbevist om, at traditionen får sit gennembrud i Danmark foreløbig: 

»Når det kommer til Thanksgiving, så vil jeg gerne lægge penge på bordet og sige, at det ikke er noget vi kommer til at se herhjemme, da den er bundet op på nogle helt centrale amerikanske myter, som knytter sig til USA’s historie og til dens selvforståelse. Det svarer til, at vi ville fejre deres uafhængighedsdag, den 4. juli, over hele landet,« fortæller Thomas Ærvold Bjerre til radioprogrammet Aftenklubben fra den 26. november 2020. 

Selvom Danmark har adopteret Halloween, Black Friday og Valentinsdag, tror han ikke, at Thanksgiving nogensinde får samme gennemslagskraft i Danmark. Det forklarer han med, at indvielsen af førnævnte traditioner herhjemme er drevet af butikkerne. Der er ikke på samme måde en business opportunity at spore i Thanksgiving: 

»Traditionen kører på 400. år i USA, og jeg kan slet ikke se en logisk kobling til det i Danmark. Så skal det være en meget dygtig kalkun-sælger, der får det vinklet på en bestemt måde,« afslutter Thomas Ærvold Bjerre.

Tilbage i huset i Søhus bliver der grinet, snakket gamle dage og givet opdateringer på kærlighedslivet. Nogen har sågar knappet bukserne op, så »mad-babyen« kan få plads. Andre er oppe ved desserten og snuppe et ekstra stykke græskar- eller pekannøddetærte. Louise Andersen reflekterer over betydningen af, at hun er samlet med venner, som, ligesom hende, har et tilhørsforhold til USA:

»Det er en fin måde at huske, at man har været af sted, og at USA stadig betyder noget for os, selvom det er lang tid siden,« fortæller hun. 

En vellykket aften langer mod enden og med en fyldt mave og et tomt fad, vender jeg snuden hjemad mod Odense.