ARKIV

Klimakompasset: Den grønne omstilling ligger lige for, men hvem tager a(tmos)fære?

»Vi skal bare beslutte os for at gøre det,« lyder opfordringen fra den prisvindende energiforsker Anders Winther Mortensen. Ifølge ham står kampen mod klimaudfordringerne nemlig over for et informationsproblem snarere end et teknisk eller økonomisk problem.

»Vi har teknologien og økonomien til at løse klimaudfordringerne, men det er svært at få nyhedsværdi i noget, man har vidst længe,« fortæller Anders Winther Mortensen, der er ph.d.-studerende på SDU Livscykluscenter, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet.

Kaffemaskinen brygger, mens Anders Winther Mortensens hamrer på tastaturet. Farverige grafer og klimamodeller pryder de mange computerskærme i hjørnekontoret på teknologisk fakultet på universitetet, hvor LIXEN møder den ph.d.-studerende. 

Sammen med sin kollega Kasper Dalgas Rasmussen har han i år vundet Odense Kommunes klimapris for makkerparrets forskning i elektrobrændstoffer, som er brændstoffer fremstillet af CO2 og brint. 

 Problemet er, at teknologien har eksisteret længe, og derfor er det svært at sprede budskabet, fortæller Anders Winther Mortensen, mens han sætter sig til rette i en gråmeleret sofa i det tilstødende mødelokale. 

»Det er baseret på forskning, som allerede er lavet. Når det ikke er noget nyt, så er der ingen, som gider dække det,« forklarer den ene halvdel af forskerduoen og stryger hånden gennem sit brune hår, der er sat op i en løs knold. 

 

“Vi skal bare beslutte os for at gøre det”

Anders Winther Mortensen mener dog ikke, at det udelukkende er medierne, som er skyld i manglen på implementering af klimaløsninger. 

»Man kan ikke sige, at der kun er én aktør, som bærer skylden. Men det er da klart, at mediernes fokus har stor betydning for, hvad befolkningen hører om,« siger Anders Winther Mortensen og fortsætter:

»Vi har et informationsproblem snarere end et teknisk eller økonomisk problem, for vi har teknologien og økonomien til at løse klimaudfordringerne. Vi skal bare beslutte os for at gøre det.«

Men hvilke løsninger er der helt konkret tale om? Formålet med Kasper Dalgas Rasmussens og Anders Winther Mortensens forskning er at fremstille brændstoffer, der er CO2-neutrale fra begyndelsen. 

»På den måde kan vi lade de fossile brændstoffer blive i jorden og undgå at ændre på atmosfærens sammensætning, da det resulterer i, at kloden bliver varmere,« fortæller Anders Winther Mortensen. 

 Flytransporten er én af de sværeste problematikker i klimaregi, men ved brug af elektrobrændstoffer eller ved at lave metan om til flydende brændstoffer kan også denne transportsektor gennemgå en grøn omstilling. Omdannelsen af metan til flydende brændstoffer kan blandt andet foregå på et anlæg på Fyn, forklarer Anders Winther Mortensen:

»Her ville man kunne levere 10 procent af Danmarks flybrændstofbehov og samtidig producere benzin og andre sideprodukter.«

 

150 kr. ekstra om måneden

 I en mail til LIXEN pointerer Kasper Dalgas Rasmussen ligeledes, at der eksisterer et informationsproblem i forhold til klimaløsningernes omkostninger:

»Mange antager, at det er enormt dyrt at foretage en grøn omstilling af vores energisystem. Det har Anders og jeg regnet på, og det vil koste 150 kr. ekstra om måneden per dansker. Eksempelvis vil prisen på flybilletter stige med 30 procent.«

Hertil tilføjer Anders Winther Mortensen, at omkostningerne vil svare til tre til fire måneders vækst. 

»Hvis vi forestiller os, at Danmark ikke vækster fra oktober til og med januar, så vil den grønne omstilling være finansieret.«

For at sætte dén udregning i perspektiv nævner den unge forsker, at hver dansker i gennemsnit smider mad ud for 190 kr. om måneden. 

»Det kan være hårdt at tænke på, at ens fremtid er mindre værd end en slat boller i karry, som ender i skraldespanden.«

Han slår blikket ned og piller ved sit adgangskort. 

 Forskeren er klar i mælet, da vi spørger ind til, hvad han selv gør for at komme informationsproblemet til livs. 

»Jeg tror, jeg skulle have læst til noget andet end ingeniør. Nu er jeg nemlig klar over, at vi har al teknologi til at løse problemet til en overkommelig pris.«

Makkerparret Kasper Dalgas Rasmussen og Anders Winther Mortensen håber på, at deres forskning kan udmunde i et vedvarende energisystem, som udelukkende baserer sig på grøn energi. Men selv om løsningerne ligger lige ved hånden, understreger Anders Winther Mortensen, at det kræver handling i form af investeringer og initiativ fra både borgere og politikere at nå i mål. 

»Vi kan ikke længere forske og udvikle os ud af det her problem. Vi skal lige skridtet videre.«

Den ph.d.-studerende sætter sig atter til rette foran computeren og fortæller, at forskerduoen tidligere har været til møder på Christiansborg med Martin Lidegaard fra Radikale Venstre. 

»Vi skal måske tale mere med ham og Ida Auken og forhåbentlig også Dan Jørgensen (Klima-, energi- og forsyningsminister, red.). Der er ikke så mange politikere, som har tid til at tale med os, men vi prøver,« siger Anders Winther Mortensen med håb i stemmen.  Formiddagen går på held, og solens stråler bryder gennem bygningens massive ruder.