STUDIET

Klar, Parat, Praktik

Foto: Jacob Bilet Ran

Sportsjournalistikken har trange kår på SDU. Det eneste bekendtskab, langt de fleste stifter med det, er ved sportsweekenden. LIXEN har samtidig også lukket deres sportsredaktion, så ved muligheden for at kunne lave sportsjournalistik under uddannelsen skal man kigge andetsteds.

LIXEN har derfor, prøvet at give et indblik i, hvordan en hverdag med sportsjournalistik ser ud. 

Derfor har vi i fået stablet et interview med Jacob Bilet Rand på benene, som er Journalistpraktikant ved TV3 Sport. 

Jeg fanger Jacob over en telefonforbindelse selvom han faktisk har fri, men han er mere end villig til at dele ud af sine oplevelser om tiden som praktikant ved TV3 Sport. Han har nu været i praktik i over et halvt år og har indtil nu været glad for at have fået pladsen.

 »Der er en helt unik mulighed for at få et indblik i, hvad det vil sige at være en sportsjournalist,« siger han.

Undervejs har Jacob også været rundt på forskellige redaktioner for at prøve kræfter med forskellige former for sportsjournalistik.

»I det første halve år på har jeg indgået og arbejdet på den Internationale Fodbold-redaktion. Der er mulighed for både at redigere og lave indslag, lave interviews og kommentere fodboldkampe. Der er masser at lave. Det skal man ikke være nervøs for,« fastslår han.

Den gode journalist

Selve samtalen, som de praktiksøgende blev vurderet ud fra, blev vurderet ud fra det potentiale, som ansøgerne havde – og ikke nødvendigvis på hvem der havde det flotteste CV.

»De (TV3 Sport red.) kigger på, hvem du er som menneske. Det kan godt være du har lavet noget spændende før i tiden, men de bedømmer dig ud fra det potentiale, de ser i en. Vores samtale var spækket med nogle små øvelser, jeg skulle snakke ind i en tavle med en mikrofon for at give en ide om, hvem man egentlig er,« afslutter han med en svag støj i baggrunden.

Jacob har selv været skribent i tre år på Fullcourt.dk.Han mener dog ikke, at det har været grundet hans tidligere erfaring som skribent, at han har landet praktikpladsen. 

»Jeg tror, det har hjulpet mig mere som journalist, end det har hjulpet mig med at få praktikpladsen«

Alle laver fejl

Vigtigheden af at indgå i en redaktion skal også ses i lyset af, at det blot er en praktikant. Nok er der opgaver at varetage, men samtidig er det en nødvendighed for praktikanterne at sætte fødderne forkert for efterfølgende at blive klogere på arbejdsprocessen undervejs.

»Altså først og fremmest, så får vi fortalt, at alle laver fejl. Sådan er det bar’,« bliver der brummet fra den dybe stemme i den anden ende af telefonen.

»Du kan ikke komme ind i så stor en verden med så mange nye indtryk og så ikke lave fejl. Så hellere brænde nallerne end at være passiv. Men samtidig er man med til at få maskinen til at køre rundt.«

Fra SDU til Superliga

For at imødekomme praktikpladsen har Jacob også måtte skifte sit postnummer ud. Han byttede Odense ud med København, da det var en anbefaling baseret på de tidligere praktikanter.

»Jeg boede i Odense og er så flyttet til København her op til praktik. Jeg vil sige, at det ikke er noget, som de siger, man skal, men de anbefaler det.«

Vi her på LIXEN, har haft hovedet i blød for at komme i tanke om noget undervisningsmateriale, som kunne være relevant for at få en bedre ide om formidling af sportsjournalistik. Vi har kunne konstatere, at det eneste eksempel, vi har haft, har været sportsweekenden på første semester. Den problematik genkender Jacob også.

»Ja, vi nåede ikke engang sportsweekenden, fordi corona kom og smed den ud for os. Men journalistik er jo journalistik. På SDU får du nogle gode værktøjer, der gør dig til en god journalist, og det kan du unægteligt bruge som sportsjournalist. Med det sagt, så er det jo unægtelig en kæmpe del af den journalistiske verden at dække sport, og det, at det er fuldstændig negligeret ned til en enkelt weekend, synes jeg er lidt latterligt. Hvis man kigger på, hvor stor en procentdel der vil lave sportsjournalistik, så virker det naivt kun at undervise i det i en enkelt weekend.«

Således er anmodningen om mere sportsjournalistik givet videre. 

Hvis du har et ønske om at få et indblik i en specifik redaktion, så send en mail, og vi vil her på redaktionen prøve at fange en praktikant på redaktionen.

Jacobs syv huskeregler:

  1. Den mest simple, men også vigtigste regel – Vær dig selv!
  2. Lad være med at stresse over de små ting
  3. Drøm stort – men lad ikke dine drømme overskygge andre gode muligheder
  4. Vær meget mere en bare velforberedt til samtalerne
  5. Dine chancer er ikke begrænset af dit CV – Giv den 100 procent, så går det nok
  6. Behandl folk ordentligt – det er bare en praktikplads
  7. Nyd det – det er en fed oplevelse!