Alene fra Tyskland til Tahiti… Det lyder måske skræmmende for de fleste, men min oplevelse er, at andelen af kvinder, der rejser alene, er opadgående. De sidste mange år har jeg selv backpacket i alle verdens hjørner, så min opfordring er helt klar: Spænd sikkerhedsselen og gør dig klar til takeoff.
Tanken om at drage ud i den store verden helt alene kan både være angstprovokerende og fyldt med spørgsmål. Er det overhovedet sikkert at rejse alene og især som kvinde? Bliver det ensomt, og hvem skal man dele oplevelserne med? Spørgsmålene er mange, men på baggrund af mine egne rejseoplevelser igennem de sidste år, pakker flere og flere kvinder rygsækken for at opleve verden på egen hånd.
Jeg er en ung kvinde på nu 22 år, der lider af permanent udlængsel. For mig har lysten til at udforske det ukendte altid eksisteret. Siden jeg var helt lille, har Jules Vernes berømte ”Jorden rundt på 80 dage” været højtlæsning derhjemme. Og når ferierne en sjælden gang imellem ikke blev tilbragt i udlandet, gik de med at lytte til morfars utallige eventyr om jorden rundt til søs – derude på den anden side af kloden ville jeg også en dag.
At turde at tage springet
I 2019 tog jeg det spring, som mange andre tøver med at tage: En rejse på ubestemt tid. Langt fra trygge rammer og helt alene i den store verden. Det var min allerførste solo-rejse, og hvordan skulle det så gå? Første destination var Bangkok, og lad mig nu bare være ærlig: Det var mere lort end lagkage.
Min pointe er, at man som rejsende ikke skal regne med, at det hele bare er let fra start. Et lille guldkorn herfra er YouTube-videoer. De er fyldt med tips og tricks, og de er en god måde at få ro i maven på, men i virkeligheden lærer man bedst ved bare at springe ud i det.
Jamen, er det ikke farligt?
Jeg har ofte haft den tankegang, at rigtige eventyr er resultatet af dårlig planlægning. Er det første gang, man rejser alene, eller udforsker man ukendte områder og kulturer, skylder man sig selv og sin egen sikkerhed at undersøge sit rejsemål. Vidste du fx, at man i Thailand kan få en bøde eller op til ét års fængsel for at ryge på en strand? Eller at man i New Zealand kan blive holdt tilbage i lufthavnen, hvis man har jord under skoene? Nej vel…
Misforstå mig endelig ikke. Rejsen skal ikke planlægges på forhånd, for det fantastiske opstår som regel i det uvisse. Men som ung kvinde er der store kulturelle forskelle og dermed forbehold at tage.
”Det fantastiske opstår i det uvisse”
Nej det er ikke farligt at rejse alene, ej heller som kvinde! Terror, uroligheder, tyveri og andre ubehageligheder foregår alle steder i verden, og så længe man ikke søger det, er man på den sikre side. Man skal huske på, at Danmark er et stort skridt foran de fleste andre lande, når det kommer til påklædning, køn, ytringsfrihed og generelt frisindethed. Det betyder ikke, at man skal lade sig begrænse i det store udland, men måske bare være opmærksom på de kulturelle forskelle. Det handler lige så meget om at udvise respekt for den kultur, man kommer til, men også om at beskytte sig selv.
Jeg har et utal af gange skulle dække knæ og skuldre i sydlandske katolske kirker eller østlige ortodokse kirker. En norm, jeg personligt finder en smule mystisk, men som jeg ikke desto mindre gør af respekt for det land, jeg kommer til. Dermed følger man også landets regler og normer, og det gør uden tvivl, at man får en mere autentisk rejse.
Husk at pakke dine forholdsregler
Som solo-rejsende er man mere udsat for ubehagelige oplevelser såsom tyveri. Hjemme i vante omgivelser går man sjældent rundt med en stor mængde kontanter, pas, kørekort, flere kreditkort og andre værdigenstande, som man ofte gør, når man begiver sig rundt i udlandet.
I Grækenland under den økonomiske krise i 2015 lukkede samtlige græske banker. Rejsende fra hele verden blev rådet til at medbringe en stor mængde kontanter, hvis man skulle rejse i landet. Den store mængde kontanter gjorde de rejsendes færden utryg i flere af de store byer, og min familie og jeg blev røvet for 10.000 kr. i kontanter i en metro i Athen. Én ting er at miste pengene, men en anden ting er utrygheden, og det at andre har overtrådt en privat sfære.
Inden udlandseventyret bør man derfor gøre sig tanker om, hvordan man beskytter sig mod ubehagelige oplevelser. Især fordi man som rejsende typisk befinder sig i de mere turistede områder, hvor de, der vil én noget dårligt, ved, at man befinder sig. Et godt råd er at holde pas og penge tæt på kroppen og bruge kreditkort i de lande, man kan. Hvis du tager taxi, så følg med på Google Maps, hvor chaufføren tager dig hen. Lejer du en scooter eller en bil, så husk at tage en video af køretøjets stand inden brug. Helt generelt bør du holde fokus på dine ting og ikke lade andre aflede din opmærksomhed.
De mange fordele
Fordelen ved at rejse alene er de utallige muligheder for at gøre præcis, som man vil. Ens eget forum, hvor man ikke skal stemme om, hvor man rejser hen, hvad man skal se, eller hvad man vil spise til aftensmad. Man skal dog ikke tage fejl af, at det stiller krav til kreativiteten, når man ikke just kan hægte sig på sin rejsemakkers idéer.
Jeg har følt, at man ”svigter” dem derhjemme ved ikke at invitere dem med, men mange kvinder under ikke sig selv den mulighed at tage afsted på egen hånd. Der er mange ting ved solo-rejsen, der er grænseoverskridende fx at spise alene på en restaurant om aftenen. Men lige så grænseoverskridende som det kan være at spise ude alene, lige så fantastisk kan det være at sidde for sig selv, reflektere over sine oplevelser og blot kigge på mennesker. Jeg spiste engang på en restaurant i Brisbane, da en ung amerikansk mand, som også backpackede alene, spurgte, om han måtte sætte sig. Vi kendte ikke hinanden, men vi kunne dele vores oplevelser og inspirere hinanden til flere rejser i alle verdens hjørner.
”Glæden er kun ægte, når den bliver delt”
Jeg er enig i, at glæden føles mest rigtig, når den bliver delt. Men der er jo ingen regler for, hvem man deler den med. Hvorfor ikke møde en masse nye mennesker og skabe venner verden over – det har jo aldrig været nemmere at holde kontakten på de sociale medier.
Er det en kliché at finde sig selv?
Det lyder som lidt af en kliché, men det at rejse alene er virkelig noget, man vokser af. Man lærer både at finde sig til rette i sit eget selskab, men man lærer også at bryde isen og at være sammen med fremmede. Man lærer at tilpasse sig og ikke mindst at tage egne beslutninger, når man er på dybt vand.
Opfordringen herfra er altså helt klar: Udvid dine horisonter, lær noget om andre mennesker og kulturer, men vigtigst af alt: Lær lidt om dig selv. Tag på DIT eventyr, og udforsk en ny plet på verdenskortet.
Tre gode råd til den grønne solorejse: |
1) Undersøg dit rejsemål: Gør dit forarbejde og sæt dig ind i landets kulturelle normer. 2) Brug din sunde fornuft: Tag dine forholdsregler, tænk logisk og hav pas og penge tæt på kroppen, så du ikke havner i problemer. 3) Accepter, hvis det at rejse ikke er noget for dig: At rejse alene er ikke for alle. Start med destinationer tæt på Danmark evt. Hamborg eller Göteborg – eller tag med på en grupperejse. |