Foto: Frederik Kongsgaard
32-årige Maria Jencel kan både kalde sig radiovært, journalist og forfatter. Senest er hun dog boomet frem med titlen som podcastvært. Siden sommeren 2021 har hun været selvstændig med sin egen podcast. Nu fortæller hun om de erfaringer, hun har gjort sig som journalist, samt hvordan det hele startede.
Når man åbner sin Podcast-app på sin telefon og klikker ind på ‘Mest populære udsendelser’, skal man ikke scrolle langt ned, før man vil opdage podcasten ’112 for knuste hjerter’. Taget i betragtning af at podcasten gik i luften i sommeren 2021, har den hurtigt formået at fange mange lyttere. Podcasten fungerer som en slags åndelig førstehjælp til kærestesorger. Kvinden og idemageren bag podcasten er Maria Jencel. Men hvem er hun, og hvordan er hun nået til, hvor hun står i dag?
Fra modedesigner til Christiansborg
Jeg møder Maria Jencel en fredag eftermiddag på den uhøjtidelige restaurant ‘Mother’ i Kødbyen i København. Selv kommer hun direkte fra sit studie, som også ligger i Kødbyen, hvor hun netop har optaget et afsnit til sin podcast ‘112 for knuste hjerter’.
For Maria Jencel har det ikke altid ligget i kortene, at hun skulle være journalist. Faktisk troede hun i mange år, at hun skulle være designer.
»Jeg syede og designede rigtig meget mit eget tøj, helt fra jeg var lille. Jeg gik på en kreativ skole og elskede mode og kunst. Jeg udstillede som den yngste mit tøj på en modemesse, da jeg var 12 år gammel,« fortæller hun.
Men mode-vejen holdt ikke længe. Hun kom fra denne idé, da hun tænkte over, om hun ville kæmpe i en branche, der er så hård og usikker, som den er. Hun skulle derfor finde på noget nyt. I slutningen af gymnasietiden snakkede hun med sin onkel om, hvad hun skulle være. Samtalen faldt på, at Maria fortsat elskede mode og design – men hun elskede også at skrive. De kom frem til, at hun derfor skulle være modejournalist.
I hendes første sabbatår sendte hun en ansøgning afsted til modemagasinet ELLE. Herefter blev hun praktikant på magasinet i et halvt år.
»Det var fucking sjovt at være journalist. Det sjove var at skrive, men det kedelige var at skrive om mode.«
Her gik det op for Maria, at hun hellere ville skrive om politik, da det altid har været en naturlig interesse. Der var derfor heller ingen tvivl om, at dette skulle prøves af, blandt andet på Christiansborg.
Karrierestarten
Som 20-årig søgte Maria ind på journalistuddannelsen både i Odense og Århus, men endte på SDU. Under uddannelsen var hun både LIXEN-redaktør samt skribent på Ræson, hvor Clement Kjærsgaard var redaktør. Noget, som hun fandt meget spændende og lærerigt.
»Det var en kæmpe løn, at han (Clement, red.) redigerede hvad jeg skrev. Det lærte jeg meget af. Han er jo en superstjerne.«
Hendes praktik foregik ved DR, som var hendes første prioritet. Hun nåede omkring tre forskellige redaktioner, herunder Christiansborg-redaktionen, hvilket er noget af det sjoveste, hun har prøvet:
»Jeg var helt ung og lige startet og virkelig bidt af det politiske spil. Jeg syntes, det var så fedt at være på Borgen. Både at møde politikere og stå ude foran. Det er ligesom på film,« fortæller hun begejstret.
Hvis hun i dag skulle give sit unge jeg et råd, så ville det være, at det hele kommer til at gå. For som hun selv siger, så kan noget helt random ende med at blive brugt til noget fucking vigtigt, såsom kærestesorger.
»For det første vil jeg sige, det hele kommer til at blive fucking fedt. Det hele kommer til at gå godt. Man forestiller sig hele tiden ‘worst case scenario’, så man er hele tiden bekymret. Det var der bare ikke nogen grund til at være. Slap af i det, nyd det – det kommer til at være perfekt. Hver gang du får en afvisning, så sker der noget andet.«
En bagage fuld af oplevelser
Man kan i den grad sige, at det nemlig er gået for Maria. Siden hun startede på journalistuddannelsen, har hun fået mange oplevelser med i bagagen. Bacheloren blev skrevet på Grækenland om ‘Gylden daggry’, hvorefter hun kom hjem og startede på kandidaten.
Jeg spørger hende, om hun vil remse rækkefølgen op.
»Under bacheloropgaven boede jeg i Grækenland et halvt år og skrev den. Så startede jeg på min kandidat, arbejdede lidt under den i København, og så tog jeg til New York og læste ét semester af min kandidat på The City University of New York. Jeg kom hjem og arbejdede på Berlingske som Social Medie-redaktør. Så tog jeg til Grækenland for at skrive min kandidatopgave. Da jeg var der, begyndte jeg at sende nogle af min artikler fra Grækenland til Berlingskes udlandsredaktion. Det var Anna Libak, som var udlandschef på daværende tidspunkt. Hun købte mine artikler som freelance,« fortæller hun.
Det var sådan Maria endte som udenrigskorrespondent fra Grækenland, og hun blev derefter i Grækenland i noget tid. Herefter ringede Anna Libak til hende, for at fortælle, at de nu manglede en Asien-korrespondent. Selvom Maria ikke havde den store viden om Asien på daværende tidspunkt, havde hun det gå-mod-på og den nysgerrighed, der skulle til, for at det kunne lykkes.
Selvom Maria har opnået mange forskellige ting i sin karriere, er hun ikke i tvivl om, hvad der giver mest mening.
»‘112 for knuste hjerter’ er jo mit eget hjertebarns-projekt. Personligt er det det, der betyder mest for mig, og det, som jeg synes, har været vigtigst for flest mennesker, der har modtaget den,« siger hun med et smil.
Kærlighedsambulancen rykker ud
Selvom Maria ikke længere har kærestesorger i dag, er en stor del af hendes arbejde at snakke med gæster, der netop har kærestesorger og hjælpe andre videre på rette vej. Maria blev gift med sin mand, Pelle Peter, som hun i dag har to børn med. Mødet med Pelle muliggjorde, at de sammen først kunne skrive en bog for derefter at komme på ideen om en podcast.
På P3 fandt Maria og Pelle hinanden, da de begge var i en kærestesorg, og derfor var den første date, for nogle, måske lidt anderledes.
»Det startede med, at da Pelle og jeg mødte hinanden, der havde Pelle kærestesorg. Jeg havde lidt kærestesorg, men jeg var lidt længere i min proces. Han havde meget kærestesorg. På vores første date lå han og snakkede om sin eks hele natten. Ikke om hvor meget han savnede hende, men om at han virkelig havde brændt sig på kærligheden,« fortæller Maria.
Parret gik dog hen og blev forelsket i hinanden, selvom de stadig var i hver deres kærestesorg. Det var stadig en del af deres forhold dengang at snakke om de brud, de hver især havde gået igennem. Ideen til konceptet bag ‘112 for knuste hjerter’ kom af denne tankegang, som de begge havde på daværende tidspunkt:
»Vi snakkede om, hvor sindssygt det er, at man står helt alene i sådan en sorg, og hvordan man kan være fuldstændig uarbejdsdygtig, og dét at skulle gå på arbejde, når man er allermest ulykkelig, hvor folk ikke tager det alvorligt og bare tænker: “Nå, det var bare en kæreste?”.«
Dog havde de begge hver deres idé i forhold til at komme kærestesorgen til livs.
»Jeg havde tænkt over, at jeg ville skrive en bog. Og han (Pelle, red.) havde tænkt over at lave en podcast, fordi han var radiovært, og det lå naturligt til ham. Vi starter med at skrive en bog sammen med hver vores forløb og begynder at researche helt vildt på videnskaben bag.«
Konceptet bag ‘112 for knuste hjerter’, startede altså med deres ‘break up-bibel’, som Maria selv kalder den. Under Marias første barsel foreslog Pelle, at hun kunne begynde at udvide formatet til podcast. Pludselig blev der brugt mange timer i studiet under den første barsel. Og selvom der bruges mange timer på både at optage og klippe afsnittene sammen, så er det ikke noget, der har holdt Maria tilbage. Podcasten har nemlig et særligt formål:
»Formålet er, at vi skal tage kærestesorger alvorligt og vide, at selvom vi bliver glade igen og kommer videre, for det gør vi, så er det en fuldstændig universel sorg, og det føles altoverskyggende, når man er i det. Man skal blive grebet i det og blive taget alvorligt, når man kommer og siger: “Jeg er helt ulykkelig over den her person”. Det kan føles ekstremt, og det kan være svært at koncentrere sig om andet, når man er i det,« fastslår hun.
Og podcasten hjælper rigtig mange lyttere. Maria har nemlig en særlig interaktion med sine lyttere, som sender hende personlige beskeder om, hvordan hendes podcast hjælper dem i en kærestesorg.
»Mange skriver, at det er deres terapi og safe space. De bruger det rigtig meget.«
Meningen med podcasten er nemlig også, at når man lytter til den, så skal man vide, at man ikke er alene – dette bliver tydeliggjort i starten af hvert eneste afsnit.
Det er nemlig heller ikke helt uden erfaring, at Maria kan snakke om kærlighed. Selv har hun en del break-ups i bagagen, og der er netop kommet et afsnit ud af et af hendes egne ‘heart breaks’. Det er dog ikke ensbetydende med, at det skal være den eneste historie, lytterne får lov at høre.
»Jeg har den historie, som jeg har fortalt om i bogen, og det er jo ikke alle, der hører podcasten, som har læst bogen, men det er om mit store brud, som jeg havde lige inden Pelle,« siger hun.
Med Pelle som vært var det den historie, der gav mest mening at fortælle, da den også var ny for ham. Men hun vil ikke afvise, at hendes helt store brud også kommer som podcastafsnit.’
Den nye ‘baby’
Jeg spørger Maria, om hun kan blive ved med at finde gæster til sin podcast, eller om hun eventuelt i fremtiden kan føle sig nødsaget til at ændre konceptet.
»Der er uendelige mennesker at tage fat i. Der er så fucking mange mennesker. Jeg har selv tænkt tanken: “Løber jeg ikke tør?”, men det gør man bare ikke. Jeg har verdens længste liste. Hvis man først for eksempel tager ‘Vild med dans’ og så ‘Bagedysten’, så er der nye kendte mennesker hvert år. Hver gang jeg ser kendte mennesker, så er jeg sådan: “Gud, du findes også”, og derfor er jeg ikke bange for at løbe tør,« fortæller hun med fasthed i stemmen.
Selvom hun ikke er bange for at løbe tør for gæster, så er der stadig nye fremtidsudsigter. Også selvom det oprindelige ‘112 for knuste hjerter’-koncept bevares.
Da vi næsten er i mål med interviewet, fortæller Maria, at jeg kan være lidt ‘breaking’, hvis jeg har lyst. Med dette mener hun, at hun i den nærmeste fremtid kommer til at udvide 112-formatet. Hun kommer nemlig til at lave endnu en spinoff-podcast, som kommer til at handle om noget andet end kærestesorg. Jeg spørger, om hun kan røbe ideen:
»Det kommer til at handle om venskaber, men hvordan og hvorledes format-mæssigt, kan jeg ikke sige endnu. Det kommer til at være ligesom 112-universitet og samme format og koncept. Som lytter vil du føle, at du kender det her rum,« siger hun.
Og hun er slet ikke i tvivl om, hvor meget den nye podcast allerede betyder for hende:
»Det er min nye baby!« Udbryder hun smilende og fortsætter:
»Jeg vil ikke lave noget, før jeg synes, at det er rigtig godt. Jeg har arbejdet på det i lang tid, og det er helt sikkert ikke færdigt før 2023, men det skal være den rigtig gode, rare oplevelse, som man har, når man lytter til ’112 for knuste hjerter’.«
Eftersom Maria har fundet Pelle Peter og nu er blevet gift, er det ikke længere kærestesorger, der fylder i hverdagen. I takt med at hun er blevet ældre, jo mere bevidst er hun blevet om, at venskaber faktisk også kan være rigtig komplicerede at finde rundt i:
»Venskaber er så spændende og komplicerede relationer, som vi taler alt for lidt om. Det er bare, som om kærlighed er det svære, og så er venskaber ‘den nemme ting’. Men det er så kompliceret at være venner. Der er så mange ekstreme ting i venskaber, som fylder så meget. Også for mig lige nu, for jeg har jo ikke kærestesorg lige nu. Så jeg vil dykke ned i venskabets DNA. Det kan I glæde jer til i 2023,« siger hun.