DR’s nyhedsvært gør en dyd ud af at holde TV Avisen nede på jorden og forudser, at netop dén rolle får en større betydning end tidligere. Det handler om, at seerne skal føle sig i godt selskab.
Vi møder Kåre Quist i vante omgivelser i DR Byen. Let og elegant kommer han gående ned ad rulletrappen iført en sort habitjakke, der sidder som støbt. Hans nøddebrune øjne lyser om kap med de skarpe projektørlamper, da han viser os rundt i Studie 14. TV-værten sprudler af energi – nøjagtigt som når han træder frem på skærmen.
For Kåre Quist har drømmen om at være vært på TV Avisen altid stået skarpt. Ifølge den 48-årige journalist var årene fra han blev færdig med sin praktik som journaliststuderende på RUC til opkaldet fra DR nogle “ret vilde” år, hvor han fik lov til at prøve branchen af hos Euroman, Berlingske Tidende, Urban, TV3 og Ekstra Bladet. Men TV Avisen lå altid i horisonten og lurede.
I 2007 modtog han et opkald fra DR, mens han var ansat på Ekstra Bladet. Han troede ikke sine egne ører. Mediemastodonten manglede en vært til TV Avisen, og en redaktør havde hørt rundt i krogene, at man skulle prøve at ringe til ”ham dér Kåre”.
»Det er, som om dronningen har ringet og spurgt, om man vil komme i audiens«, lyder det grinende fra den mangeårige TV-vært.
Drømmescenariet
Desværre blev drømmen ikke opfyldt på det tidspunkt, men til gengæld ville DR gerne have ham som vært på interviewprogrammet ”Ærlig talt”, som fik premiere i 2008. Efter et års tid på programserien blev han tilbudt værtsjobbet på ”Kontant” – ét af de mest sete programmer på kanalen med 800.000-900.00 seere hver tirsdag.
I januar 2013 fik Kåre Quist endelige ønskejobbet: Han blev fastansat på den sene udgave af TV Avisen sammen med Kim Bildsøe Lassen.
»Det er seks år siden«, lyder det fra TV-værten, der nærmest er helt forbavset over, at det er så længe siden. Han bemærker grinende, at han bliver nødt til at bruge begge sine hænder til at tælle, hvor mange år der er gået siden 2013.
Lidt kongelig har man da lov at være
Kåre Quist sidder også på værtstronen ved royale begivenheder. Ifølge nyhedsværten hænger stof om kongehuset godt sammen med TV Avisen.
»Det er reelle historiske begivenheder, og derfor synes jeg, at kongestof hænger rigtigt godt sammen med mit job på TV Avisen. Det tænkte jeg også, da jeg blev spurgt, om jeg ville lave det. Og det handler om at være tæt på seerne. Så når jeg for eksempel er vært ved dronningens nytårstale, kommer folk med gaver, kaffe og kage. Det er meget rørende. Det er det virkelig…«
Vedkommende og vittig
Den populære DR-vært gør en dyd ud af at holde nyhedsudsendelserne nede på jorden og mener, at TV Avisen skal være for alle og samtidig skal føles nær.
»Det er vigtigt, at nyhederne bliver fortalt på en måde, så alle føler, at de bliver talt til, og at der er noget til dem. Det synes jeg er enormt spændende at blive ved med at forfølge. Seerne skal kunne se på mig, at jeg skifter farve i takt med indslagene. Så jeg må gerne være helt oppe at ringe, når Danmark har vundet VM i håndbold. Som vært på TV Avisen må man godt være begejstret.«
De afsluttende vittigheder, der runder TV Avisen af, er Kåre Quist også kendt for. At være klog på ordsprog ligger udpræget til familien, og især faderen, som er lektor i sprog, er virkelig en nørd, fortæller TV-værten.
»Min far er typen, som synes, at det er sjovt, når nogen siger: ‘Jeg har været næsten inde i alle Danmarks kirker,’ hvorefter han svarer: ‘Hvorfor gik du ikke helt ind?’ Leg med sprog er helt klart arveligt. Eller jeg er belastet, kan man nærmest sige«, griner Kåre Quist.
De humoristiske overlæg er også en måde at bringe TV Avisen ned på jorden. Som koncept kan nyhedsudsendelsen nemlig virke relativt selvoptaget, mener han.
»Én ting er, at jeg ikke kan dy mig, men det er også en bevidst punktering af det meget selvhøjtidelige, der godt kan være i TV Avisen. Vi står i perfekt tilpassede habitter og slips, og vi flyver ind med en jingle, som om der var månelanding.«
Tager seerne i hånden
Når det gælder rollen som vært på TV Avisen, tror Kåre Quist på, at den på sin vis får en større betydning end tidligere.
»Der er jo stort set ikke noget af det, vi siger, som modtageren hører for første gang. Derfor vil der være andre parametre, som får betydning. Altså, om seerne føler sig i godt selskab og kan lide den måde, nyhederne bliver fortalt på. Sådan var det måske i mindre grad for 30 år siden, for dér var ikke andet i fjernsynet. I dag kan du få nyheder hele tiden.
Og Kåre Quist vil gerne være en vært, der tager seerne i hånden.
»Værtens rolle i dag er at være nærværende og vedkommende og at gøre nyhederne forståelige.«
Entusiasmen og engagementet er ikke til at tage fejl af hos Kåre Quist. Han krydrer samtalen med flere anekdoter og serverer vittigheder med sin smittende latter. Jo, man er uden tvivl i godt selskab med nyhedsværten – både foran og bagved skærmen.