STUDIET

»Jeg vil gøre alt for Emily«

Sengetider, højtlæsning og børneopdragelse er måske ikke det, du går rundt og tænker på. Men det burde det måske være. I hvert fald hvis man spørger nogen af de fædre vi har på studiet, for de vil anbefale at få børn under studiet – hvis man er klar vel og mærke.

»Når jeg kommer hjem, efter at have gennemgået fire timers mediejura, og det første jeg ser er min datter som smiler, det er der ingenting der slår. Alt det gøgl man har oplevet i løbet dagen, det glemmer man hurtigt.«

Det er bare en af glæderne ved at være blevet far, hvis man spørger Jacob Ligaard Sorgenfri. Peter Ellekær har det på samme måde. Han ser mange fordele ved at være forælder og studerende. 

»Man har så meget tid sammen med sit barn og sin familie. Jeg har ikke prøvet andet, men jeg kunne forestille mig at båndet man får med sit barn er anderledes, hvis man arbejder. Den første del af barnets liv, hvor der dannes relationer, der kunne jeg være tilstede hele tiden. Det er klart det fedeste ved det.«

Jacob havde altid tænkt, at ordsprog som, »børn er den største gave i livet« var lidt noget fis. Men det perspektiv ændrede sig hurtigt, da han selv blev far.

»Pludselig står du der med det lille menneske, som du har sat i verden. Der er ikke noget du ikke ville gøre for dit barn. Jeg vil gøre alt for Emily.«

Den ubetingede kærlighed til sin datter kendetegner også den største glæde i forældreskabet for Jacob. 

Udfordringer og forældreskab 

Men det er heller ikke uden problemer, og forældreskabet kan da også være hårdt. For Peter var det særligt det sociale, som ændrede sig i takt med titlen som far. 

»Det sværeste har været alle de fravalg man skulle gøre socialt. Alt skulle planlægges og strømlines. At give afkald på sociale kan være det hårdt.«

Heldigvis kan vi som medstuderende dog hjælpe til. Spørger man Peter ville planlægning i bedre tid gøre det nemmere for at ham og andre at deltage.

Studiemæssigt har det også ændret sig for Jacob. Førhen kunne han nemt koncentrere sig om studie, læsning og opgaver i flere timer, nu er der pludseligt små forstyrrelser med en lille datter på 4 måneder.  Men for Jacob har forandringen også medført en øjenåbner.

»Det at der nu er et lille menneske, som du har ansvaret for 100%, det skaber en sund balance. Man får ligesom øjnene op for, at der er andre ting, end hvad man selv har lyst til.«

Men særligt i eksamensperioder kan det være svært, at forene forældreskabet og studielivet. For Jacob betød det, at han skulle splitte tiden mellem sin familie og studiegruppen, og det var hårdt. Særligt i december hvor Jacob var i gang med det sidste af sit undersøgende projekt var det vanskeligt. Hans studiegruppe og ham arbejdede alle dage mellem jul og nytår, og det medførte tid væk fra Emily og familien. 

»Jeg havde dårlig samvittighed over noget hele tiden. Enten havde jeg det dårligt over ikke at studere nok, eller være nok sammen med min familie. Jeg var lidt klemt mellem to. Det har jeg lige skulle vænne mig til.«

Forældreskab og studie er en god kombi 

Spørger man de to fædre, vil de da også anbefale at blive forældre under studiet. På trods af afkaldet til det sociale, den til tider dårlige samvittighed og de søvnløse nætter, er der mange gode grunde til at stifte familie under uddannelsen.

»Jeg vil klart anbefale medstuderende at blive forældre. De mange økonomiske støttemuligheder er virkelig lækkert og en ekstra håndsrækning. Systemet har en forståelse for, at det kræver ekstra økonomi at stifte familie. Ikke at man bliver rig. Men der er en forståelse. Langsigtet synes jeg, at det giver mening. Hvis man har en vis alder og er klar.«

Det økonomiske perspektiv er Jacob enig i, han mener også at det sagtens kan lade sig gøre at være forælder og studerende. Men påpeger også, at man skal gøre sig praktiske overvejelser, inden man beslutter sig for at sætte et barn i verden.

»Det handler om at tage tingene i den rigtige rækkefølge, som det passer. Sådan noget som at blive forældre, skal ikke klinisk planlægges. Men nogle tider passer bedre end andre. Der er noget helt praktisk der skal op. Det skal selvfølgelig ikke afgøre det hundrede procent. Hvis det kun er at vente, for at vente, er det jo spild af tid.«

Sådan udtrykker Jacob det. Men en særlig fordom er også vigtig for Jacob at fjerne .

»Man kan ikke være forælder og på SU. Den tanke vil jeg gerne skyde ned. Vi kan få det til at fungere. Hvis jeg kan, kan andre også. Om jeg vil anbefale det, ved jeg ikke. Fordi det kommer jo helt an på hvor man er i livet. Men man skal ikke lade sig holde tilbage af at være studerende.«

Et godt råd med på vejen 

Både Jacob og Peter giver også et godt råd med på vejen, hvis du overvejer om det er nu, du vil stifte familie.

Jacobs bedste råd er at acceptere, at alting kommer til at tage meget længere tid. 

»Du kan gange alting med tre. Hvis det førhen tog en time at forberede sig, tager det tre timer nu.« 

Ifølge ham er det vigtigt at snakke med sin partner om det, så der er en fælles forståelse og fælles aftaler. Det kan være 2 timer hver dag, hvor man kun studerer og partneren passer barnet. Eller hvad der passer jer.

»Det er et godt parforholdsråd. Hver gang man skal rejse sig fra studierne forsvinder fokus, også kan det være svært at gå tilbage og læser videre. Og prøv så at være striks med at overholde det. Det er ikke de fem minutter, det er mere det at tabe fokus og skulle komme tilbage.«

Peters bedste råd er, at man skal gennemtænke beslutningen nøje. 

»Man skal virkelig tænke det igennem. Man skal tænke hele uddannelsesforløbet igennem. Hvordan skal jeg være der for min familie, hvad er jeg villig til at ofre? Jeg gennemtænkte det ned til mindste detalje. Jeg havde tjekket hele planen for min uddannelse igennem. Det var vigtigt for mig at vide, hvor jeg kunne ‘tage’ mig tid til at læse osv. Det har sgu hjulpet mig ret godt.«

Det kan altså godt betale sig at overveje, om det er nu du skal stifte familie. Ihvertfald fortryder Peter og Jacob langt fra, at de har fik under uddannelsen. Der er gode råd at hente i studievejledningen, hvis du har en lille på vej eller leger med tanken om det.