KARRIERE

»Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville gøre det, men jeg har bestilt en skudsikker vest«

Foto: Privat



I 2016 var Sandra Brovall med til at dække præsidentvalget fra både Politikens newsroom og USA. I dag er hun USA-korrespondent for samme avis, hvor hun dækker et land i en ekstrem tid.

Det er lørdag formiddag, og Sandra Brovall sidder mutters alene i et kontorfællesskab i den lille amerikanske by Hudson, som ligger to og en halv times kørsel nord for New York City. Normalt arbejder hun fra et andet fælleskontor i bydelen Brooklyn, men i dag er det fra Hudson, at hun som USA-korrespondent skriver om det enorme land for Politiken.

I den forgangne uge har hun sammen med Johannes Skov Andersen, der er chef for digitale fortællinger på samme avis, været i Florida, hvor de har kørt efter historier fra Orlando til Miami. Denne lørdag er Johannes med på en online forbindelse, da han er rejst tilbage til Danmark. Sammen skal de lægge sidste hånd på deres forsidehistorie til morgendagens Politiken, der er en reportage fra The Villages i Orlando. 

»Vi har snakket om, at vi gerne vil lave en historie om de ældre amerikanere, altså baby boomers, da de er nogle af dem, hvor der konsekvent er flest, der stemmer. Derfor havde vi en idé om at tage til The Villages, som er USA’s Disneyland for pensionister og Trump-land, hvor der normalt kører parader af golfvogne for Trump,« fortæller Sandra, der er med på en Zoom-forbindelse, og fortsætter:

»Men den dag vi var der, kørte en 500 vogn lang parade af golfvogne med Biden-skilte, der var nede for at afgive deres stemmer på ham. Så vores historie handler om, at der er nogle af de hvide ældre vælgere, der vender sig mod Trump til fordel for Biden. Vi var nærmest på en form for skattejagt gennem det her paradis for ældre for at finde en vælger, der tidligere har stemt på Trump, men nu stemmer på Biden.«

Beverly Hills 90210 og Michael Jordan
Sandra Brovall har fra barnsben været fascineret af USA, og hun mener, at hendes tidlige interesse for landet kan opsummeres til tv-serien Beverly Hills 90210 og basketballspilleren for Chicago Bulls, Michael Jordan. 

»For mig har det helt fra starten af handlet om en kulturel interesse for USA, hvor jeg kan huske, hvordan jeg som barn snakkede med mine venner i skolen om den her tv-serie, som var en totalt fremmed verden for os. Og ved siden af skolen gik jeg til basketball og var ekstremt fascineret af Michael Jordan. Du ved, det var bare så vildt på afstand at betragte det land og den livsstil, der fandtes. Men når du som barn ser Beverly Hills 90210, så er det jo ikke sådan, at USA er – hverken dengang eller i dag,« fortæller USA-korrespondenten.

Senere hen har Sandra Brovall boet, rejst og studeret i USA både på østkysten, vestkysten og midt i landet, hvor hun har set de kæmpe kontraster, som landet består af. 

»Det er helt vanvittigt, hvor forskellige staterne er, og det er nærmest, som om man rejser til forskellige lande, når man rejser mellem dem. Det er helt forskellige værdier og mennesker, der findes fra stat til stat, og det er sindssygt fascinerende,« fortæller Sandra, der har været USA-korrespondent siden 2018. 

En intens dækning
I sommer har hun blandt andet skrevet om de mange Black Lives Matter-demonstrationer, som hun har dækket fra Kentucky, New York City, Oklahoma, Philadelphia og hovedstaden Washington D.C. 

»Jeg var for eksempel i Washington for at dække en demonstration få dage efter George Floyds død. Det var natten efter, at Trump havde ryddet pladsen (red. Lafayette Park) foran Det Hvide Hus med tåregas for at tage et billede med biblen ved St. John’s kirken. Pludselig, da jeg stod og snakkede med nogle af demonstranterne, begyndte folk at løbe, da der blev sprøjtet med peberspray. Det var virkelig vildt at opleve, da det var en fredelig demonstration, hvor politiet og nationalgarden stod i deres riot-gear, men pludselig begyndte at sprøjte med peberspray – også mod pressen,« fortæller Sandra Brovall og fortsætter:

»Det har nok været i den situation, at jeg har været mest bange dels på grund af panikken og dels på grund af frygten for coronavirus, da folk inklusive mig selv tog deres masker af for at hoste og hakke – at dække de demonstrationer i sommer har været nogle ret intense oplevelser.«

Sandra Brovall havde blandt andet snakket med en fotograf fra Politiken, som har dækket mange demonstrationer, inden hun selv rapporterede fra demonstrationerne i gaderne. Han gav hende nogle råd, hvis der skulle opstå en situation, hvor folk begyndte at løbe i panik, da det mest farlige faktisk kan være at blive trampet ned.

Det var netop, hvad der skete, da nationalgarden begyndte at sprøjte med peberspray den nat i Washington.

»Da folk pludselig begyndte at løbe, havde jeg i baghovedet, det fotografen havde fortalt mig om at tænke på det som en flod, hvor vandet kommer strømmende. At man skal finde et sted, hvor man er i sikkerhed for folk, der kommer løbende. Jeg søgte hen bag et træ og kom i sikkerhed på den måde.« fortæller hun. 

Ekstreme kræfter på spil
Udover reportagen fra pensionisternes paradis The Villages i Orlando, så var Sandra Brovall og Johannes Skov Andersen også i Miami i den forgangne uge. 

»Vi boede på Trump National Doral lidt uden for Miami, som er et af Trumps golf-resorts, hvor der blev afholdt AMP Fest – en årlig festival for hundredvis af Trumps mest hardcore tilhængere. Tilstede var blandt andre Roger Stone (red. Trump-tilhænger, som Trump benådede efter han havde løjet over for den amerikanske kongres) og medlemmer af had-gruppen Proud Boys,« fortæller hun.

Det lykkes Sandra at få et interview med både Roger Stone og formanden for Proud Boys Enrique Tarrio.

»Det var en ret vild og skør weekend med guld og Trump-logoer til en festival, der bedst kan beskrives som at se den yderste, mest ekstreme og konspiratoriske højrefløj hoppe ud fra Twitter og blive til virkelighed.«

Sandra fortæller via Zoom-forbindelsen, at det er voldsomme kræfter, der er på spil lige nu dels i forhold til Black Lives Matter-bevægelsen og dels i forhold til den ekstreme højreradikalisme, hvor en gruppe som Proud Boys har dukket velbevæbnet op til antidemonstrationer og ser venstrefløjen som terrorister.

Skudsikker vest
»Jeg havde ikke regnet med at jeg ville gøre det, men jeg har bestilt en skudsikker vest, efter min svenske og finske kollega fortalte mig, at deres sikkerhedsafdeling havde bedt dem om at købe det. Vi ved med demonstrationerne op til valget, at nogle af dem har udviklet sig voldeligt og til skudepisoder. Og efter valget vil der formentlig være demonstrationer, som jeg skal dække.« fortæller Sandra Brovall.

Hun vender hjem til Danmark til næste efterår, og den tredje november bliver det afgjort, om det bliver Trumps anden regeringsperiode eller Bidens første, som hun skal dække indtil da for Politiken. 

»Jeg tror helt sikkert, at der vil være uroligheder efter valget ligegyldigt hvem der vinder, og der kommer til at være meget vrede både på den ene og den anden fløj. Nu var jeg til den her festival i Miami, hvor Roger Stone faktisk bad folk om at gribe til våben, hvis der er valgfusk involveret,« fortæller hun.

Ifølge amerikanske studier ser man ikke en tendens til systematisk fusk i forhold til såkaldte mail-in ballots, der er en form for brevstemmer, hvor amerikanerne modtager en stemmeblanket med posten, Men tanken om valgfusk er en måde at se på valget på, der lever stærkt blandt Trumps tilhængere og præsidenten selv.    

»Der er en grund til, at jeg har købt den skudsikre vest, selvom der er lang leveringstid på den.«  

Har du en frygt for at skulle ud i marken efter valget?

»Nej, jeg frygter det ikke. Og jeg tror, at sandsynligheden for, at man står i en situation, hvor man får brug for den skudsikre vest, er ret lille, men ikke desto mindre har jeg bestilt den. Og det siger selvfølgelig noget om, hvor vi står lige nu i USA. Jeg tror ikke, at jeg havde overvejet det, hvis jeg var USA-korrespondent for fire eller otte år siden.«