KULTUR

Jagten på drengedrømmen

Foto: Silas Andersens Instagram

I sommeren 2021 begyndte Silas Andersens jagt på tilværelsen som professionel fodboldspiller. Den 17-årige midtbanespiller skiftede fra danske FC København til den italienske storklub Inter, som han har skrevet en tre-årig kontrakt med.

»Hvornår flyver jeg?«

Det var Silas Andersens første tanke, da den italienske fodboldklub Inter afgav et officielt bud på den 17-årige danske fodboldspiller, fortæller han til LIXEN.

Buddet fra Inter blev afgivet i sommerens transfervindue, og blev accepteret af danskerens nu tidligere klub FC København. Ifølge Silas Andersen selv var det ikke en svær beslutning at acceptere et skifte til de forsvarende italienske mestre:

»Jeg skrev ned, hvad fordelene og ulemperne ville være, og så kom jeg frem til, at jeg skulle tage afsted. Det er det, jeg gerne vil, og så er det et stort skulderklap. Det var også dem (Inter, red.), som kom med et konkret bud, så det kan man ikke sige nej til. Det er jo en stor klub.«

»Det er selvfølgelig fedt. Det har været en drengedrøm, og nu er man et skridt tættere på det, som man gerne vil opnå.«

Derfor bor Silas Andersen nu i den italienske storby Milano. Til at starte med bor den unge midtbanespiller ikke alene i en lejlighed i byen, men sammen med andre ungdomsspillere:

»Jeg bor på college lige nu sammen med nogle af de andre Primavera-spillere. Der bor spillere helt ned til U15-alderen, så man er sammen med nogle af de andre.«

Når Silas Andersen bliver 18 år i 2022, har han et ønske om at flytte i en lejlighed for sig selv. Lige nu er han dog tryg i fællesskabet med de andre indlogerede Inter-spillere fra hele verden. Ifølge Silas Andersen gør klubben meget ud af, at spillerne, som er flyttet til Italien for at repræsentere Inter, har det godt:

»De har styr på det hernede. Der er en masse søde folk, som arbejder i klubben. De planlægger vores hverdag og ringer til os for at snakke med os om, hvordan det går, og hvordan vi har det.«

Det har altid handlet om fodbold

Fodbold har altid været en vigtig del af Silas Andersens liv. Derfor har den unge midtbanespillers plan også altid været en vej frem i tilværelsen ved hjælp af læder-kuglen:

»Det har været fodbolden, som var i fokus. Jeg tror meget på mig selv, og jeg ved hvilke færdigheder, jeg har. Og så har jeg nogle virkelig støttende venner, og også min gamle klub Sundby Boldklub. Jeg snakker stadig med min gamle træner fra Sundby engang imellem.«

Netop Silas Andersens selvtillid har ifølge ham selv drevet ham til, hvor han er nu. Han har derfor heller ikke været i tvivl om, at et udenlandsskifte var en mulighed for ham. Det var dog først, da han startede som U17-spiller, at der begyndte at komme henvendelser:

»Det er fedt at vide, at folk lægger mærke til en. Jeg er blevet hentet af en grund. Det er fordi, jeg har gjort det godt.«

Silas Andersen er ikke i tvivl om, hvilken spiller fra Inters førsteholdstrup, som han minder mest om. Valget faldt på en verdensstjerne:

»Jeg tænker Nicolo Barella. Han vil altid gerne have bolden, og det vil jeg også gerne. Vi spiller også på samme position.«

Ligesom Nicolo Barella spiller samme plads, som Silas Andersen gør, så deler de spillere, som han kigger mest på også position med danskeren:

»Jeg har tre spillere, som jeg meget godt kan lide. Frenkie de Jong (FC Barcelona, red.), Luka Modric (Real Madrid, red.) og Paul Pogba (Manchester United, red.). De er virkelig dygtige, og man kan ikke undgå at se dem. Og så har de hver især nogle egenskaber, som er forskellige fra hinanden. Derfor kan man lære rigtig meget af at se på dem. Det er dejligt at få inspiration fra dem til sit eget spil.«

Enten hollandske Frenkie de Jongs eller kroatiske Luka Modric’ nuværende arbejdsgiver kunne Silas Andersen godt tænke sig at spille for i fremtiden. Det er i hvert fald det, som han jagter:

»Som 25-årig vil jeg gerne prøve noget spansk fodbold. Real Madrid eller Barca. Det er målet.«

Selvom drømmen er spansk fodbold, så har Silas Andersen fuldt fokus på opgaven i italienske Inter. Hans plan for Inter-tiden er klokkeklar:

»Det er, at jeg så hurtigt som muligt vil op på førsteholdet. Jeg vil vise, hvad jeg kan, og hvad jeg er lavet af. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan man gør det. Hvis jeg gør det godt, så er det selvfølgelig tættere på.« 

Følelsen af, at en storklub har betalt penge for Silas Andersens evner på grønsværen, er også meget motiverende for danskeren:

»Det er fedt! Det er virkelig et klap på skulderen. Så ved man, at de satser på en. Det er ret vildt.«

En helt ny verden

Silas Andersen skulle i gang med en HF igennem FC København efter sommeren, men med skiftet til Inter, blev HF-planen skiftet ud med italienskundervisning i Milano.

Den 17-årige dansker er først lige begyndt på sprogundervisningen, men den foregår intensivt. Silas Andersen beretter, at han fire timer hver dag modtager undervisning. Sprogbarrieren har dog ikke været et bemærkelsesværdigt stort problem. Det skyldes, at træningen foregår på engelsk:

»Lige nu taler jeg bare engelsk med dem, der kan det. Vi har jo en tidligere spiller, Christian Chivu (tidligere Inter-spiller, red.), som træner, og han taler engelsk.«

Sproget er ikke den eneste ting, som Silas Andersen skal vænne sig til i Italien. Også vejret er en udfordring:

»Det er godt nok varmt at træne i 36 graders varme hernede. Det har jeg ikke prøvet før, så det skal man lige vænne sig til.«

Hvis Silas Andersen kunne vælge, så vil han hellere befinde sig i den italienske varme end i den danske kulde. Han savner ikke det danske vejr. Afsavnet er i stedet for en hverdag uden sine venner og familie. Han forklarer dog, at han er skiftet til Milano-klubben for at jagte drengedrømmen, og det er en stor motivation.

Følger i fodsporene af andre danskere

Silas Andersens er ikke den første dansker, som er skiftet til Inter. Den unge midtbanespiller er nummer syv i rækken. Tidligere har den nuværende AGF-profil Patrick Olsen, Phönix Lübeck-spilleren Morten Knudsen, den Sassuolo-ejede angriber Jens Odgaard, den pensionerede landsholdsback Thomas Helveg og den ikoniske angriber Harald Nielsen repræsenteret Inter.

Harald Nielsen var den første dansker i Inter-trøjen. Han bar den i 1967/1968-sæsonen, inden han skiftede til Napoli. 

Silas Andersen er ikke den eneste dansker hos Inter lige nu. Landsholdsstjernen Christian Eriksen er også på kontrakt i den italienske klub. 17-årige Silas Andersen fik debut for Inters Primavera-hold, da de i sæsonens anden spillerunde spillede uafgjort 3-3 med Fiorentina.