Fra printmediernes storhedstid. Foto: Privatfoto
At finde fodfæste som journalist i dagens medielandskab er langt fra en let opgave. Det er en erkendelse, som 50-årige Jacob Hille – en erfaren journalist, der netop nu står uden arbejde – har gjort sig. Han har været vidne til branchens voldsomme forandringer, fra printmediets storhedstid til den digitale revolution, og han ser ikke optimistisk på fremtiden, desværre.
– Jeg kommer nok til at sige nogle ting, som ikke er rare for jer at høre, siger han som noget af det første, da vi mødes i hans murermestervilla på Christen Bergs Vej – en gade opkaldt efter stifteren af Kolding Folkeblad. Et ironisk mødepunkt, når nu netop journalistikkens udfordringer er på dagsordenen.
Jacob Hille blev uddannet journalist i en tid, hvor man mødte op til optagelsesprøverne på Danmarks Journalisthøjskole (DMJX i dag, red.) med en skrivemaskine under armen. En drøm og den eneste plan, han havde. Siden han blev færdiguddannet, har han arbejdet med klassisk journalistik på aviser som JydskeVestkysten og Vejle Amts Folkeblad, men også som freelancejournalist. De seneste tyve år har Jacob Hille dog brugt sin journalistiske erfaring i kommunikationsbranchen – en karrierevej, som han har været glad for, men som han ved, at mange af hans kolleger enten tøver med eller ser ned på.
– Man starter ikke på journalisthøjskolen for at blive kommunikationsmedarbejder i en pensionskasse, siger han med et skævt smil. Men hvis det er der, jobbet er, så er det dér, man må gå hen.
Han genkender holdningen blandt mange journalister, som stadig ser kommunikationsbranchen som journalistikkens mindre ædle fætter. Det er dog en forestilling, Jacob Hille gerne vil udfordre.
– Journalistiske kompetencer er en kæmpe styrke i kommunikationsverdenen. Kritisk sans, evnen til at skære en historie skarpt og forståelse for medier er guld værd. Men jeg forstår godt dem, der føler, de sælger ud.
Overgangen fra klassisk journalistik til kommunikation skete gradvist for Jacob Hille. Freelancelivet åbnede døren til kommunikation, og han blev hurtigt overrasket over, hvor alsidigt arbejdet var.
– Da jeg startede i kommunikationsbranchen, tænkte jeg: Hold da op, det her er langt mere varieret, end jeg havde troet. Jeg lærer hele tiden noget nyt inden for forskellige brancher. Hvorimod journalistikkens hverdag godt kan handle for meget om at levere og derfor være meget ensformig.
En branche i knæ
Men hvad sker der, når kommunikationsbranchen heller ikke længere kan tilbyde tryghed?
– Jeg har haft gode jobs, men også været uheldig med omstruktureringer. Det har tvunget mig til at omstille mig gang på gang, siger Jacob Hille.
Og han er ikke den eneste. Den klassiske journalistik, som vi kender den, er i knæ. Samtidig bliver der uddannet flere og flere journalister, hvilket skaber en massiv overproduktion i et allerede overfyldt marked.
– Der bliver uddannet flere til en branche, der skrumper. Præstationspresset er skyhøjt, og samtidig skal vi alle være længere tid på arbejdsmarkedet – det hænger jo ikke sammen.
Med reference til kunstig intelligens frygter Jacob Hille samtidig, at medierne i stigende grad vil prioritere hurtige, billige løsninger frem for den klassiske journalistik, hvor grundighed og kildekritik er i centrum.
Han mener, at Journalistforbundet og politikerne må tage mere ansvar. Ikke bare for at bevare journalistjobs, men også for at hjælpe journalister over i nye brancher, hvor deres kompetencer kan bruges.
En smule håb
Men er der så slet ikke håb for den nye generation af unge studerende, der i disse år kæmper sig gennem journalistuddannelsen?
– I har alderen på jeres side. Jeg ville stå stærkere, hvis jeg var ti eller tyve år yngre – ingen tvivl om det. Men så ville jeg heller ikke have den samme erfaring, siger Jacob Hille.
Havde han kunnet give sit yngre jeg et råd, ville det have været at søge et kommunikationsjob i en større virksomhed tidligere i sin karriere.
– Der er karriereveje i kommunikation, hvor du kan avancere, rykke op i hierarkiet undervejs, og hvor du ikke behøver bekymre dig om fyringsrunder hele tiden. Hvis jeg havde valgt den vej tidligere, havde jeg nok haft en anden situation i dag.
På trods af hans udfordrende situation kæmper Jacob Hille videre i sin søgen efter job. Dog forventer han ikke at vende tilbage til den klassiske journalistik.
– Jeg kommer ikke til at være klassisk udøvende journalist igen. Det er simpelthen for hårdt og en alt for hård branche – specielt når jeg har været væk derfra så længe.
Gode råd til kommende journalister
På trods af branchens udfordringer har Jacob Hille stadig et par gode råd til den nye generation af journalister:
• Vær nysgerrig. Hold dig skarp, stil spørgsmål, og udfordr autoriteter.
• Vær kritisk. AI, fake news og spin gør det vigtigere end nogensinde at have en skarp kritisk sans.
• Stå fast på din historie. Hvis du har en god historie, der holder vand, så gå med den – og lad dig ikke påvirke af for mange omkring dig.
• Brænd ikke dine broer. Sørg for at blive husket for noget godt – på arbejdspladsen og blandt dit netværk.