ARKIV

JA-NU-AR(H)

Kalenderen råber på januar, hvilket rimer på en måned fuld af eksamen og lange nætter. De studerende på første semester river sig frustreret i håret, bider blyanten til savsmuld, mens de forsøger at komme oven på efter juletidens lyksaligheder. 

De små, runde kartofler er blevet most godt sammen med den brune sovs, der nærmest kan stå selv. Julemaden er blevet skyllet ned med den gode gamle Aalborg, mens WHAM er blevet udfordret max på stereoanlægget. Julen er hjerternes fest, men januar er de studerendes test.

Det er tid til at pakke juleløjerne væk og i stedet iklæde sig de arbejdssomme gevandter.

JA: Som studerende og eksamensramt må du iføre dig ja-hatten. Det kan godt være, at du har vænnet dig til at vende dig om på den anden side, når vækkeuret har vist 08.00. Du har nydt godt af at bo hjemme hos dine forældre, hvor det ikke koster noget at gå i slikskuffen. En dagligdag uden stress og jag, hvor den eneste bekymring har været, om du skulle have kold eller varm rødkål på flæskestegen. Nu lyder det måske ikke tiltalende at stå tidligt op, leve af havregrød og leverdrenge alle ugens dage, men tag alligevel den positive hat på og vær klar på at vende tilbage til studielivet.

NU: Det er nu det gælder. Du går på Universitet som journalistikstuderende og vil gerne gøre det nogenlunde. De førsteårsstuderende skal til eksamen i ”Håndværk”, hvor opgaveformuleringen bliver udgivet d. 9. januar. Der er stadig god tid til at nuppe den sidste brunkartoffel eller forberede sig til en eventuel vinkelsætning. Det generelle om eksamensopgaven er enten at aflevere en tekst, video eller lyd i form af reportage. Dertil tilhører en rapport, som indeholder en mediesproglig analyse og journalistiske overvejelser. Det kan lyde som en stor mundfuld – men det er bare med at komme i sving. Fra den niende januar og otte dage frem vil der være fuldt fokus på at aflevere en opgave, man kan se sig tilfreds med. Derfor er det vigtigt at være afklaret med, hvad man vil få ud af det. Det er en samarbejdsopgave med din makker, så det er vigtigt at I er på samme tanker.

AR(H): Men pas nu på, du ikke slider dig selv i laser. Der skal også være plads til at gå på Storms Pakhus og få en burger. Old Irish vil blive bekymrede for, at du er gået i hi. Strukturér da din tid og giv dig selv og din makker lov til pauser. Men ikke så mange, at du vender tilbage til din julecyklus, hvor alt var lutter lagkage. Hvis du er kørt fast og bare ikke kan komme tilbage på det arbejdssomme spor, så tag en rask gåtur i Mosen, tillad dig at købe den gode Nescafe fra Fakta eller lav et skema for, hvornår du arbejder og hvornår du holder pause. Det er smart at kreere et ugeskema, hvor du og din makker er enige om, hvornår i gør hvad – det giver god samvittighed!

Januar(h), en måned i eksamens tegn. Det kan lyde faretruende oven på al julehyggen, men med rette indsats, skal det skam nok give pote. Held og lykke og velkommen tilbage på skolebænken.