KULTUR

Italiensk cykel-legende stopper: Her er tre mindeværdige præstationer af ”Hajen fra Messina”

Vincenzo Nibali sætter cyklen i garagen efter 2022-sæsonen. Den italienske cykelrytter har haft mange store øjeblikke i karrieren. LIXEN har udvalgt tre af dem.

Cykelrytteren Vincenzo Nibali har en sejrsliste og trofæhylde, de fleste motionscyklister ville være misundelige på. 54 sejre i karrieren er det blevet til bl.a. samlet sejr i Vuelta A Espana 2010, Giro D´Italia i 2013 og 2016 og Tour de France 2014. Snart har ”Hajen fra Messina”, som Nibali kaldes, kørt karrierens sidste løb. Vincenzo Nibali kører sin sidste sæson i år på Astana Qazaqstan Team. På netop Astana-holdet har “Hajen fra Messina” vundet de fleste af hans største sejre. LIXEN har udvalgt tre af Vincenzo Nibalis største præstationer. 

Italiensk togt i Sheffield

På 2. etape af Tour de France 2014 var der lagt op til et spændende løb, hvor nærmest alle ryttere kunne vinde. Finalen åbnede 5,9 km før mål. Både dem, der var bedst i endagsløb, og dem, som skulle køre om den samlede Tour-sejr, var til stede i finalen. Verdensstjernerne Peter Sagan og Alberto Contador fra Tinkoff-Saxo, samt den forsvarende Tour de France-vinder Team Skys Chris Froome prøvede med angreb.

Men Vincenzo Nibali fra Astana Pro Team havde en fordel i forhold til Sagan, Contador og Froome. Han havde sin holdkammerat fra Astana Pro Team Jakob Fuglsang med i gruppen. Jakob Fuglsang blev brugt som et taktisk greb. Danskeren prøvede med to snedige hug. Fuglsang kom ikke væk, men han sørgede med sine angreb for, at Nibali kunne sidde med i gruppen og vente på det moment, hvor han skulle angribe. 1,9 km fra mål kom momentet. Under de engelske skyer stak Vincenzo Nibali afsted alene. Utallige verdensstjerner lå i gruppen bag Nibali, men italieneren var flyvende. Til trods for en ihærdig indsats i favoritgruppen bagved kunne ingen følge med italieneren, og dermed sejrede “Hajen fra Messina” på 2. etape af Tour de France og tog samtidig førertrøjen. Vincenzo Nibali var generelt flyvende i touren det år. Det så man også tre dage senere på 5. etape i Tour de France 2014.

Slaget på brostenene

På 5. etape af Tour de France 2014 skulle feltet ud på en vild etape. Rytterne skulle køre flere af brostensstykkerne fra det legendariske cykelløb Paris-Roubaix. Det var sådan en etape, hvor man som rytter med en dårlig præstation kunne pakke drømmen væk om en samlet Tour-sejr. Det blev en etape, som især viste to ting. Den viste, hvor stærk en holdkaptajn Nibali er. Den viste også, hvilken fænomenal cykelrytter Nibali er. Nibalis holdkammerat Lieuwe Westra kom med i udbruddet, og dermed slap Nibalis Astana-hold for at føre. Noget som førertrøjens hold plejer at gøre i Tour de France. Nibali sad tidligt fremme i feltet omringet af fem holdkammerater. Nibali var i nogenlunde sikkerhed.

Team Skys Chris Froome, der også drømte om en Tour-sejr, og som var styrtet dagen inden, sad længere tilbage. Froomes position i feltet betød to styrt. Froome måtte efter det andet styrt udgå af touren. Det blev en etape, hvor flere klassementsryttere var hårdt presset. Nibali var i superform på de mudrede veje. Da endagsløb-specialisten Sep Vanmarcke fra Belkin-holdet angreb på brostene, sad Nibali i gruppen sammen med Vanmarcke. Med 37,9 km tilbage sad italieneren i en 4-mands gruppe med to holdkammerater i. Længere fremme sad to andre holdkammerater.

Der var ikke meget, som kunne stoppe Nibalis taktik den dag. Selv da en holdkammerat styrtede foran Nibali, og italieneren kortvarigt stoppede, kom han stærkt tilbage. De to Belkin-ryttere i front, Lars Boom og Sep Vanmarcke samt de resterende udbrydere, blev hentet af Nibali-gruppen. Dermed sad Nibali stadig med to holdkammerater, Liuewe Westra og Jakob Fuglsang. Nu sad italieneren med to holdkammerater i en stærk gruppe med blandt andre Peter Sagan og Lars Boom. Sidstnævnte prøvede at angribe, men blev hentet af Nibalis Astana-mandskab. 

Længere bagud sad andre klassement-favoritter spredt i forskellige grupper, heriblandt Alejandro Valverde fra Movistar og Alberto Contador fra Tinkoff-Saxo. Team Skys nye kaptajn Richie Porte prøvede med angreb men hentede kun lidt tid på Nibali. Med 7,7 km tilbage sad de tre tilbage i front. Vincenzo Nibali og holdkammeraten Jakob Fuglsang samt Belkins Lars Boom. Med 5,9 km tilbage slog Lars Boom hullet til Fuglsang og Nibali. Lars Boom vandt etapen, men Vincenzo Nibali satte det første afgørende hug ind, i det der endte med at give ham Tour-sejren i 2014. Nibali havde taget meget tid på sine konkurrenter i kampen om den gule trøje og forsvarede førertrøjen på fornemmeste vis. Den første af udfordrerne til Nibali, som kom i mål, var Lotto-Belisols kaptajn Jurgen van der Broeck, der kom ind et minut og 44 sekunder efter Nibali. Alberto Contadors drøm om den gule trøje punkterede også den dag. Han kom ind to minutter og 33 sekunder efter Nibali. 

Milano-Sanremo 2018: Haj angreb på Poggio

Vincenzo Nibalis bedste resultat i det legendariske endagsløb Milano-Sanremo var inden 2018 en tredjeplads i 2012. Milano-Sanremo anses som sprinternes monument i cykelverden. Det virkede usandsynligt at se en tidligere Tour-vinder kæmpe med om sejren. Efter at have siddet godt beskyttet i det meste af løbet, befandt Nibali, som nu kørte for Bahrain-Merida, sig pludselig forrest i feltet med 26,7 km tilbage. Nibalis holdkammerater var dog ikke med denne gang. Med 12,2 km tilbage og 3 km til løbets sidste bakke, Poggio, kom Bahrain-Merida frem og hjalp “Hajen fra Messina”. 

På hjul af en holdkammerat viste Nibali også et trick, som kun sprintere normalt bruger. Nibali skubbede en konkurrent væk med hans krop. Den italienske verdensstjerne gik all in på at få en topplacering. Feltet var nu på Poggio, og med 7,1 km tilbage prøvede Israel Cycling Academy’s Krists Neilands at angribe. Nibali så sit snit til at komme væk. Kortvarigt lignede det en finale mellem Neilands og Nibali. Med 6,5 km tilbage kørte Nibali væk fra Neilands. Nu var Nibali den forreste rytter. Det var nu en duel mellem de bedste sprintere i verden og en tidligere Tour-vinder.

Det var et sjældent syn, tilskuerne i San Remo oplevede. Ved målstregen i San Remo stod tilskuerne iklædt vinterjakker og halstørklæder. De kunne se Nibali titte frem som forårssolen. Sejren var hans. Nibali havde slået de bedste sprintere på deres hjemmebane. Nibali blev den første rytter til at vinde en Grand Tour og Milano-Sanremo, siden Sean Kelly gjorde det i 1992.