STUDIET

Isolationslandskabet på Medietorvet: En guide til fed Zoom-undervisning

Det nye semester lagde overhovedet ikke ud med et brag og bajere på Old Irish den første lillefredag i januar. I stedet for festfyrværkeri og gensynsglæde kunne vi trykke launch meeting og vinke hej til hinanden på Zoom. Men hvem siger, at onlineundervisning skal være antiklimatisk og kedeligt?

Coronarestriktionerne ser ud til at være kommet for at blive dette semester. Det kan måske virke lidt håbløst det hele, og nogle af jer føler måske, at det letteste af og til ville være at give op. Bare at blive i sengen, indtil de voksne beslutter sig for at give os vores ungdom tilbage. Men i stedet for at omfavne dynen, kunne vi også prøve at kærtegne ventetiden og få det bedste ud af den. Hvor klichéagtigt det end kan lyde.

Denne første artikel til INTERN-sektionens nye corona-serie skal prøve at hjælpe dig, kære medstuderende, med at gøre en normalt gumpetung Zoom-forelæsning til en sand fornøjelse. Det kan i hvert fald kun gå opad herfra. Ikke?

  1. Tag afsked med din seng, sofa og sovepude

Puden støtter din ryg, og som minutterne går, synker bagdelen kun længere ned i den bløde sofa. Pulsen er nede, forelæserens stemme lyder behageligt søvndyssende, og du er få sekunder fra at lukke øjnene og tage en powernap for åbent kamera. Den her situation er vi sikkert mange, der kan nikke genkendende til. Forslaget herfra til at undgå dem er følgende: Flyt din trætte krop fra sengen, sofaen eller den behagelige lænestol ovre i hjørnet og hen til dit skrivebord. Det lyder simpelt. Det er effektivt. Sæt dig gerne ved et bord og helst på en stol, der ikke giver dig lyst til at drage mod drømmeland. Den mest optimale torturstol er hård og giver dig lidt ondt i lænden, så du bliver nødt til at strække dine stænger med jævne mellemrum. På den måde får du også lidt bevægelse mikset ind i din ellers statiske dag foran computerskærmen. Winwin.

  1. Fest foroven, fri forneden

Nu, hvor du har ofret komforten, når det kommer til valget af møbel, så fortjener vi at have det behageligt på alle andre måder. Selvom Zoom-undervisning har sine begrænsninger, så har det også et enormt potentiale for at kunne gøre ens skoledag lidt hyggeligere end normalt. Blandt andet i form af afslappende påklædning. Og noget af det mest afslappende tøj, man kan have på, må næsten være nattøj. Alligevel har man sjældent set de studerende gå rundt i natshorts og plettede t-shirts på campus. Det var jo også vigtigt at give et godt indtryk… Med et online Medietorv kan du både bevare din integritet og droppe de gnavende, men flotte, jeans. Det eneste du behøver for at se præsentabel ud til undervisningen og gruppearbejdet er en ren trøje, t-shirt eller skjorte. De ternede natbukser kan du roligt lade blive på. Birkenstock og striksokker der slet ikke matcher med din skjorte og blazer. Hvis ikke dét er work-life-balance, så ved jeg ikke, hvad det er.

  1. Uden mad og drikke…

… og det er ikke engang løgn. På andet semester smider underviserne gavmildt om sig med små pauser hist og her. I Journalistisk Håndværk 2 kører vi lige nu med et kvarters pause hver halve time. For at opretholde et godt energiniveau, så kan pusterummene passende udnyttes til at tanke op på krudt og koffein i form af snacks og kaffe. Det giver også god mening, da vi nok aldrig har været længere væk fra kantinen. Hvem skulle have troet det? Samtidigt er vi kommet utrolig tæt på vores køleskab, og selvom verdenen udenfor er lukket, så er der ingen grund til at dit køleskab behøver at følge trop. Velbekomme og skål!

  1. Til dig med krudt i røven

Du sidder forfærdeligt, du har tøjet på og kaffekoppen er fyldt til randen. Alligevel gør Zoom dig rastløs. I stedet for at lytte opmærksomt efter, hvad underviseren har at sige om nyhedskriterierne, så browser du gennem dine medstuderendes ansigter og tænker over, om de mon heller ikke kan koncentrere sig. Hvis det her lyder som dig, så har du måske brug for forslag til ekstra stimulering for at falde til ro. Har du prøvet malebøger, kabale eller domino? En simpel elastik om håndleddet eller en kuglepen, du kan klikke på, kan også gøre underværker. Hvis du sidder til en forelæsning, hvor du ved, at mængden af gruppearbejde i break out rooms er minimal, så hiv tegneblokken og blyanten frem og tegn. Måske det hjælper dig til at lytte bedre efter. Du kunne endda lade dit kunstværk inspirere af, hvad end din underviser snakker om. Hvad skal man alligevel med noter? Desuden skal du da bare gøre alt, du kan, for at snyde dig selv til at dukke op til undervisning. Så hvis du kæmper en brav kamp for at holde fast i den sidste flig af motivation for ikke at trykke leave meeting før tid, så hiv papiret eller strikketøjet frem.

  1. Drop skærmen efter skærmundervisning

Her kommer det oldnordiske trick, som din mor eller far sikkert har stopfodret dig med som lille. Det er dog også tricket, der virker: Brug dine pauser på at få noget luft. For der jo intet, der kan vække en som en hård kuling lige i fjæset, og nu hvor vi ikke længere hver dag pruster og puster os gennem cykelturen ud til universitetet, så kan en rask gåtur langs åen være et fint alternativ. Hvis du har ekstra overskud om morgenen, så kunne du jo prøve at bevæge dig udenfor inden undervisning. På den måde kan man lidt lade, som om at man er på vej et sted hen. Afslutter du tilmed dagen med en gåtur, så føles det jo næsten som en helt almindelig og god, gammeldags hverdag.

Her markeres slutningen på denne fem-trins-raket af en Zoom-guide. En sidste huskekage, du skal have med på din vej ind i Zoom-junglen er, at du ikke er den eneste, der til tider er ved at blive kvalt i Zoom-links, akavet tavshed og dårlig internetforbindelse. Det bliver så dejligt at kunne kramme, kysse og se hinanden i virkeligheden igen. Indtil da hold ud, hold fast og slik dit siddesår.