HVABEHAR?

Hvor mange artikler kan man lave om den samme ting, og hvor mange ubesvarede spørgsmål må man stille i en rubrik?

Illustration: Asger Denert-Nielsen

Den 20. februar er der to artikler på TV2.dk, begge af samme forfatter, der både indeholder de samme billeder, de samme citater og de samme kilder. Kunne man have kombineret de to eller i hvert fald have gjort den anden version bare en smule original?

Hvabehar TV 2? – Der skal produceres nyheder for enhver pris til en ikke så dyr pris. Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man graver sig ned i jeres udførlige dækning af Wegovy. På en og samme dag, den 20. februar, 2024, er der nemlig gengangere at finde i to historier om Wegovy, både kilder, billeder og citater. Den første artikel var skrevet færdig, processeret, godkendt og ude af døren klokken 8.30 om morgenen. Rubrikken lyder:

»Første studie viser, hvad der sker, når man stopper på vægttabsmedicin«

Hele artiklen er bygget på en nyligt udkommet undersøgelse, der søger at opklare, hvad der sker, når man stopper på det stjernespækkede Wegovy-medicin. Med fine forskere og eksemplariske eksperimenter, uddyber den grundige journalist undersøgelsen og retfærdiggør overskriften – så langt så godt. Blikket glider gnidningsfrit over artiklen, uden at få hverken søvn i krogene eller nervøse tics i øjnene. Det må formodes, at journalisten derefter er fortsat med sin arbejdsdag, men højst sandsynligt er vedkommende gået hjem og faldet i søvn og vågnet med et panisk sæt til en udløbende deadline. For det lader til, at der skal produceres nyheder for nyhederne skyld på den gode TV 2-redaktion. Samme dag klokken ni, fra samme journalist, kommer artiklen nemlig igen. Nu pakket ind i et mere clickbait-venligt format med rubrikken »Hvad sker der, når man stopper på Wegovy?«

Nu skal det tilsyneladende gå stærkt, og det må helst ikke blive for teknisk. Om
aftenen er vinkling, eksperter og originalitet et fremmed koncept. Forskerne er kastet i grøften og ind kommer tre kvinder, der er stoppet på medicinen. De bærer hele artiklen og fungerer som al videnskabelig evidens. Her indgår pålidelige citater som; »Hun vurderede at hun sparede 700 kroner« og »Jeg havde lyst til bare at fortsætte, for så kunne jeg jo blive super skinny«.

Efter at de tre kvinder hver især har fået spalteplads til at fortælle om de enorme økonomiske kvaler, de må lide under i forsøget på at passe ind i rigide kropsidealer, fortsætter artiklen ikke. Den ender faktisk bare der. Og rubrikken, som er sat op som et spørgsmål, bliver aldrig besvaret.

Den helt store kval, og grunden til at den ender her, i den prestigefyldte sektion, er
ikke kun den enormt misledende titel, den utrolig svage rygdækning eller den dovne tilgang – det er dét, at malke én historie til to. Den ender her, hovedsageligt for den direkte plagiering af journalisten selv.

Både billeder og citater går nemlig igen. De kommer begge fra en af kvinderne, der er hovedperson i aftenversionen af artiklen. Den lyder »Min økonomi er blevet elendig, efter jeg er startet på alt det der slankemedicin« .

I forsøget på at skabe en clickbaitversion af en ellers udmærket artikel, går både den mest fængende rubrik til spilde, samtidig med, at den lokker de læsere, der måske kunne have fået noget ud af artiklen, væk fra det faktisk indholdsrige stykke tekst, der ellers var produceret. Et stykke okay public service, lige ned i papirbeholderen.

Hvabehar? En ting er at genbruge kilder, men billeder og citater? Det skulle gå stærkt ved TV 2, eller også holder tesen om journalistens lur midt på dagen stik. Den er i hvert fald lige så godt dækket ind som påstanden om, at man får svaret på, hvad der sker, når man stopper på Wegovy.

Hele det store graverprojekt er at finde på TV 2’s hjemmeside. God læselyst.