OPINION

Højere grundløn, færre skjulte pensionsgoder til vores folketingspolitikerne, tak!

Illustration: Ann Sofie Bay Bertmann

Ved du, hvad en politiker får i løn for at sidde i Folketinget? Det er der muligvis nogle få mennesker, der kan svare på, men for et ganske ordinært menneske er det simpelthen umuligt at finde hoved og hale i. Tiden er derfor inde til at få rettet lønnen til for de folkevalgte på tinge.

Lad mig starte med at slå fast med syvtommersøm, at jeg ikke argumenterer mod, at hele den nuværende løn- og pensionspakke er for lav. En årlig løn på 1.252.000 kroner er selvfølgelig højt og en helt fair aflønning, men det er værd at bemærke, at grundlønnen ”kun” udgør 678.000 kroner. Det er ikke en grundløn, der kan konkurrere med mange andre topstillinger i det private erhvervsliv, hvor man ovenikøbet har mere fritid og ikke er væk fra sin familie fem dage om ugen.

Folketingspolitikernes løn- og pensionsforhold er et emne, der er til evig debat og for alvor kan splitte vandene. Debatten blomstrer til tider op, men lige så hurtigt visner den ud igen. Det skal der gøres op med. Folketingspolitikerne har simpelthen alt for mange skjulte goder og lukrative pensionsforhold, men en alt for lav grundløn, der ikke står i stil med det ansvar og arbejde politikerne i folketinget besidder.

Det er klart, at der er nogle, der mener, at politikerne skal aflønnes endnu lavere end i dag. På den flanke har vi SF´s Jacob Mark, der på populistisk vis fremstår som modstanden for en værdig løn til politikerne, hvilket selvfølgelig er et helt legitimt synspunkt, men som jeg på ingen måde deler. Senest var Jacob Mark fremme med endnu et beslutningsforslag i Folketinget. På den anden flanke har vi blandt andet den tidligere Venstre-profil og skatteminister, Karsten Lauritzen, der siden sit exit fra politik har turneret som en ivrig fortaler for en omfordeling af grundløn og pensionsforhold. Måske ikke helt tilfældigt, Lauritzen først for alvor tager bladet fra munden efter sit politiske exit, da denne debat vækker furore hos mange mennesker.

Tilbage i 2014 nedsatte regeringen bestående af Socialdemokratiet og Radikale Venstre sammen med SF, Venstre og Konservative en Vederlagskommission, der skulle gøre op med den fuldstændige uigennemsigtige politikerløn, som så skulle erstattes af en lønpakke, der ikke havde skjulte pensionsordninger og andre goder. I januar 2016 afleverede Vederlagskommissionen så sine anbefalinger til, hvordan vores folkevalgtes løn skulle blive mere transparent. Anbefalingerne fra kommissionen ville betyde -vigtigst af alt – at politikernes løn ikke ville blive hævet med én eneste øre.

Derfor skal der tages et opgør med den måde løn- og pensionspakken er skruet sammen på. Den skal ikke hæves, men der skal kigges på fordelingen af pengene. Jeg deler til fulde Vederlagskommissionens anbefalinger, der lyder på en grundløn på 959.000 kroner plus 17% i pension. Vi skal have flittige og dygtige mennesker til at gå ind i politik. Det får vi ikke ved at gøre vilkårene dårligere.