OPINION

Har du brug for et reality-check?

Illustration: Bus109/Shutterstock.com

De fleste af os kender følelsen af at søge tilflugt ved stuens alter, efter hverdagens strabadser hober sig op. Med fjernbetjeningen i hånden swiper man frem og tilbage blandt de mange muligheder. For hvad skal man se? Tjo, et af valgmulighederne er reality-tv.

Reality-tv er en genre, der efterhånden fylder meget af sendefladen, og hvor seertallene er støt stigende. Med undergenrer som talent-shows og Docu Soap har genren formået at have et fast greb om seerne. Og jeg er her for at fortælle dig, at du skal være en del af den seertilslutning, og det er der flere grunde til…

Eskapismen

Hvorfor skal din virkelighedsflugt ende i den sædvanlige fiktionelle sitcom, når den kan ende i Calabasas hos Kardashian-klanen eller ved poolkanten i Mexico med festglade unge, der kæmper om en halv million? Det er, ifølge mig selv, den bedste form for eskapisme at kunne forsvinde ind i en handling, der allerede har udspillet sig i virkeligheden. Eller som udspiller sig lige for øjnene af dig. Og med reality-tv er mulighederne uendelige, for der er nærmest lavet reality-tv, der dækker alt fra det gængse til det obskure. Ja, jeg kigger på dig, I wanna Marry Harry – et reality-tv program, hvor 12 kvinder kæmper om, hvad de tror, er Prins Harrys hjerte, men i virkeligheden er han blot en look alike. Så tænd for dit TV eller åbn din smartphone og udforsk hvilken reality-verden, du gerne vil eskapere i, når hverdagen banker på. Mulighederne er uendelige!

Smeltedigeler og mæglersalærer

Jeg vil vove at påstå, at jeg er blevet lidt klogere af reality-tv. Og det kan du også blive. Du får indblik i flere samfundslag, når kameraet zoomer ind på hverdagslivet blandt folk i både over- og underklassen. Og det er oftest reality-tv-genren, der anfægter mine forforståelser om folk og kulturer. For nok vidste jeg, at USA var en stor smeltedigel, men efter at have set samtlige af The Real Housewives-programmerne, har jeg fået en meget større forståelse for, hvor forskelligartet USA egentlig er alt efter, hvor man befinder sig henne i landet. 

Reality-tv giver dig også kendskab til mennesker og livsstile, som ligger dig fjernt. For eksempel har programmet Selling Sunset givet mig et indblik ind i en branche, jeg aldrig troede, jeg skulle udforske; ejendomsmæglerbranchen. De fashionable ejendomsmæglere fra vestkysten har lært mig alt fra prissætning af dyre huse til mæglersalærer, og jeg kan med sikkerhed sige, at jeg nu ved, hvad et hus med 5 badeværelser, 7 værelser og en god udsigt koster i The Valleys.

Personlighederne

Realityverdenen har budt på nogle af de mest karismatiske personligheder i tv-landskabet. Og de mange personligheder er bestemt den største grund til, at du skal begynde at se reality-tv. Af nævneværdige personligheder er der blandt andet Sidney Lee fra Singleliv og Mopper fra Familien på Bryggen (R.I.P. til begge to). Så fascinerende personer som dem støder man ikke på til hverdag, og derfor er deres respektive programmer en gylden mulighed for at lære dem at kende. En fællesnævner for mange af realityverdenens kendinge er deres autencitet. De formår at være dem selv helt uden forbehold og mange gange på trods af opstillede formater. Og jeg er sikker på, at du nok også kan genkende dig selv i mange af dem og måske endda også tage ved lære af deres handlinger.

Så er der ikke mere at sige, end at du skal tænde for flimmerkassen og få set noget reality-tv. Og ved du ikke, hvad du skal give dig i kast med, så frygt ej, anbefalingslisten er på vej! Jeg har lavet en lille top 5 med de reality-programmer, jeg synes, du bør se:

  1. Real Housewives of Beverly Hills (Rige husfruer fra den Californiske vestkyst, what’s not to like)
  2. Paradise Hotel (Og ja, også det nye, verden har godt af at få et mere woke Paradise)
  3. Dette års praktikræs (OBS: Trigger warning)
  4. The Simple Life (Paris Hilton og Nicole Richie, need i say more)
  5. RuPauls Drag Race (Simply the best)