STUDIET

Guide: Sådan foregår praktiksøgningen

Det normale skema lægges væk, og i april rettes alt fokus mod praktiksøgningen hos de journaliststuderende på 4. semester. LIXEN giver dig det store overblik over den hektiske måned.

Personlig vejledning – 1. april til 8. april

Du er blevet tildelt en underviser på Itslearning. Hos underviseren kan du booke 15 minutters vejledning omkring praktiksøgningen i perioden fra den 1. til den 8. april.

Lav din egen hjemmeside – 4. og 5. april

Forsker i digital journalistik og sociale medier Filip Wallberg tilbyder undervisning i, hvordan man laver sin egen hjemmeside. Hjemmesiden fungerer som dit CV i praktiksøgningen. Det er din mulighed for at vise dit kommende praktiksted hvilke journalistiske produkter du har lavet gennem tiden, hvilken anden relevant erfaring du har, samt fortælle mere om hvem du er. Det er altså din personlige reklame, som du linker til i din ansøgning.

Infoaften – 6. april

Repræsentanter fra TV2 Fyn, P4 og Jyllands Postens lokalaviser giver fif til den gode ansøgning. Nuværende praktikanter kommer også forbi og deler deres erfaringer.

I perioden fra infoaftenen til praktikmessen er du på egen hånd. Her har du fx mulighed for at udvikle din hjemmeside, begynde at skrive ansøgninger eller opsøge praktiksteder.

Praktikmessen – 20. april

Alle praktikansøgerne fra både DMJX, SDU og RUC samles i DOK5000 i Odense. Her får du mulighed for at mødes ansigt til ansigt med repræsentanter fra praktikstederne og høre om, hvad de hver især kan tilbyde. Det forventes at praktikstederne i alt vil være fordelt over 80 stande. Messen består først af 6 runder, hvor man bliver sendt rundt til tilfældige stande, og de enkelte praktiksteder får mulighed for at fortælle, hvorfor man skal vælge netop dem. Herefter får du mulighed for på egen hånd at gå rundt til de stande, du finder interessante. Det er altså en god mulighed for at skabe et billede af, hvor det kunne være spændende at komme i praktik.

Praktikopslag synliggøres – 22. april

Praktikstedernes praktikopslag synliggøres på praktikmatch.mediepraktik.dk. Du får altså hele listen over alle de steder du har mulighed for at komme i praktik. Derudover kan du gå ind på de praktiksteder du er nysgerrig på og se, hvad de søger i en praktikant, ligesom du kan finde kontaktinformationer og datoer for Åbent Hus.

Åbent Hus-ugen – 25. april – 29. april

I Åbent Hus-ugen får du mulighed for at komme ud på de enkelte praktiksteder og følge arbejdsgangen på stedet. Det er altså en god mulighed for at finde frem til, hvor du har mest lyst til at arbejde det kommende år. I praktikopslagene kan du se, hvornår praktikstederne tilbyder Åbent Hus. Det er muligt at flere Åbent Hus-arrangementer ligger samtidig. Derfor kan du blive nødt til at prioritere eller du kan lave en særaftale med praktikstedet om, at mødes på et andet tidspunkt.

Åbent Hus-ugen er også tilegnet personlige samtaler. Mange praktikansøgere ringer til de praktiksteder, de er mest interesserede i og arrangerer en personlig samtale. Samtalen er en god mulighed for at overbevise praktikstedet om, at det er dig de skal vælge som deres kommende journalistpraktikant.

Ugen op til Panikdagen er dedikeret til, at du kan skrive ansøgninger til de steder, hvor du har lyst til at komme i praktik. Du skal sende en ansøgning for at komme i betragtning hos et givent praktiksted, og du kan sende ansøgninger til så mange praktiksteder, som du har lyst til.

Panikdagen – 4. maj

Den Store Matchdag kaldes i folkemunde for Panikdagen, hvilket nok er meget sigende, for de følelser mange praktikansøgere er igennem op til og på selve dagen. Det er dagen, hvor det hele bliver afgjort. Dagen hvor man kan få den praktikplads, man altid har drømt om, men også kan ende med en af sine lavere prioriteter. 

Dagen forløber således:

  • Inden kl. 12 skal du have uploadet dine ansøgninger på praktikmatch.mediepraktik.dk. 
  • Kl. 12 kan praktikstederne se dine ansøgninger. 
  • Inden kl. 13:30 skal praktikstederne svare enten grøn, gul eller rød på ansøgningerne. Grøn betyder at praktikstedet gerne vil tilbyde en praktikplads. Gul betyder at de gerne vil tilbyde en plads, hvis en der har fået grønt svar springer fra. Rød betyder, at de ikke vil tilbyde en praktikplads.
  • Kl. 13:30 kan du se hvilken respons du har fået på dine ansøgninger. Herefter har du 10 minutter til at svare på responsen.
  • Kl. 13:40 kan praktikstederne se hvad ansøgerne har svaret og hvis der er ledige pladser, tildeler praktikstederne ansøgerne en farve på ny. Således fortsætter det indtil alle mulige match er fuldført.

Mere info

praktikmatch.mediepraktik.dk

Det er denne hjemmeside hvor selve praktikansøgningen foregår. Praktikstedernes praktikopslag synliggøres og du uploader dine ansøgninger.

mediepraktik.dk

Her kan du finde regler for praktiksøgningen og andre praktiske informationer.

kajosdu.dk/kajos-lille-roede

Her kan du finde yderligere information om selve praktiksøgningsprocessen.

Journalistpraktikant: Sådan kommer du bedst igennem praktikmåneden

Foto: Privat

Nanna Malou Rasmussen studerer journalistik ved SDU og er i øjeblikket i praktik hos TV2 Østjylland. Det vil sige, at hun sidste år var igennem praktikræset. Nu fortæller hun, hvordan man bedst muligt kommer igennem praktikmåneden.

Hvad var dine forventninger til praktikmåneden, før den startede?

Jeg havde hørt en hel masse om, at det var en virkelig hård og udfordrende tid, man nu skulle bevæge sig ind i. Så min forventning til måneden var først og fremmest, at nu skulle ærmerne saftsuseme smøres op, og der skulle bare kløs på, for at jeg kunne skaffe mig en praktikplads. Jeg havde dog samtidig en forventning om, at det hele nok skulle gå, for risikoen for, at man ender helt uden praktikplads, er ganske lille, og selv hvis jeg ikke ville få lige den plads, jeg havde i tankerne, ville jeg med garanti stadig lære en hel masse der, hvor jeg nu endte.

Var der noget, der overraskede dig i praktikmåneden?

Jeg var faktisk overrasket over, hvor stille og roligt det var. Jeg havde forestillet mig, at alle ansøgerne under Åbent Hus og Praktikmessen ville yde deres ypperste for at gøre et godt indtryk på de ansvarlige fra praktikstederne. Der var da nogle – mig selv inklusiv – der havde fundet deres bedste smil frem på dagen, men derudover var det bare nogle stille, rolige og hyggelige snakke. 

Hvad fik du mest ud af i praktikmåneden?

Til Åbent Hus syntes jeg virkelig, at man havde mulighed for at mærke stemningen ved de forskellige praktiksteder. Man kunne få en fornemmelse af, om det var nogle rare folk, man kunne komme til at skulle arbejde sammen med, om arbejdsopgaverne lød som noget for én, og om man kunne forestille sig selv at møde op dette sted de næste mange morgener.

Hvis du skal give et godt råd til de kommende praktikansøgere, hvad skal det så være?

Mærk efter! Det er vigtigt at finde et sted, hvor du føler, at du vil få noget ud af de opgaver, du bliver stillet, og at arbejdet indeholder bare en snert af det, du ønsker at arbejde med senere i livet. Men endnu mere vigtigt er det, at du føler en god kemi med de folk, der står bag det sted. Det sociale kommer til at have en kæmpe betydning i din hverdag, og føler du en god vibe fra et praktiksted, så tøv ikke.