STUDIET

Forventningsfulde studerende følte skuffelse efter fejlfyldt semesterstartsfest

Foto: Jacob Fredegaard Hansen

Den første semesterstartsfest skulle have været en glædens dag, men manglende øl- og madboder, toiletter og for mange mennesker satte en stopper for festlighederne. Formand for Syddanske Studerende anerkender udfordringerne, men giver den korte tidshorisont skylden.

Lørdag den 4. september klokken 17:30 gik den 21-årige historiestuderende, Gustav Emil Ladefoged, forventningsfuldt mod pladsen. Hans forventning viste sig dog som en forbigående fornøjelse. Selv mener han nemlig, at køen til indgangen var over 300 meter lang. Den store kø er ikke ligefrem atypisk for den slags fester. Det var først på den anden side af indgangen, at Gustav gik det atypiske syn i møde.

»Alle havde medbragt borde og bænke, og du kan bare se, at alting var optaget. Der er intet sted du kunne sidde ned, intet sted du ligesom kunne gå hen. Overalt var der bare mennesker,« husker han.

På trods af pladsmanglen, forsøgte Gustav Emil Ladefoged alligevel at købe nogle øl:

»Vi startede med lige at prøve at gå over og få en øl. Og det tror jeg tog lidt over en time at få en øl. Jeg maser mig lidt frem og skubber mig lidt til, for der er ikke nogen kø-kultur overhovedet. Det er survival of the fittest.«

»Jeg gider ikke at stå en time i kø for en hotdog«

Det lykkedes Gustav Emil Ladefoged at få fat i både seks Blanc øl og seks Tuborg med passionsfrugt. Han havde dog ikke lige så stort held med maden. 

»Spisning gav jeg op på. Jeg kunne bare se, at køen var alt for lang. Og det tænkte jeg, at jeg slet ikke engang gad at prøve på. Jeg gider ikke at stå en time i kø for en hotdog. Nej, det havde jeg slet ikke haft tålmodighed til,« udtaler han.

Kødannelsen var et så udbredt tema for festen, at selv toiletbesøget blev droppet:

»Toiletterne turde jeg ikke engang at kigge på, men jeg hører også at der var rimelig god kø derover. Så hvis man hurtigt ville lade vandet, måtte man forlade festen. Det ville dog blive et dyrt toiletbesøg, da man skulle betale 50 kroner for at komme ind igen,« husker Gustav Emil Ladefoged, og uddyber:


»Jeg følte mig fanget. Jeg var i en lille boks med alt for mange mennesker, og hvis jeg gik ud, så skulle jeg i hvert fald betale mange penge for at komme ind igen.«

Ifølge Gustav Emil Ladefoged var pladsmanglen også med til at ødelægge den gode stemning, som han ellers havde set frem til.

»Det ødelagde lidt stemningen at jeg ikke rigtig kunne komme til de ting, der egentlig skulle have været der. De forskellige aktiviteter, som de havde lovet. Der var bare for mange mennesker, som der slet ikke var plads til,« udtaler han.

Forhastet planlægning

Det var Syddanske Studerende som havde hovedansvaret for festen. Formanden for organisationen, Marius Folden Pedersen, anerkender problematikken. Han ved godt, at der ikke var plads til alle festens deltagere, men mener stadig at det fungerede i forhold til omstændighederne.

»Set i lyset af, at vi for det første havde en meget usikker planlægning, og at det hele blev stablet på benene på to måneder, så synes jeg, at det gik fint,« udtaler han.

Han peger blandt andet på, at coronapandemien gjorde planlægningen meget forhastet.

»Vi vidste jo ikke, om vi overhovedet kunne holde festen eller ej. Derfor blev det også en meget forhastet planlægning, da vi endelig fik klarhed om situationen.« 

Denne forhastede planlægning var også hovedårsagen til festens pladsmangel. 

»Vi kunne ikke have anlagt plads, da vi ikke havde nok tid til at anskaffe de nødvendige tilladelser for sådan en pladsudvidelse,« udtaler han.

Kommunen tillod derimod adgang til 1000 flere mennesker. 

»Kommunen gav os dispensation til at lukke flere mennesker ind, da der blev udsolgt på rekordtid,«forklarer han.

Bedre løsninger til næste år

Formanden anerkender også, at der var meget ringe adgang til væske. Han ved dog ikke helt specifikt, hvordan en hurtig adgang til væske forsikres, men siger samtidig at en arrangørgruppe kommer til at tage sig af det.

I forhold til pladsmangel regner formanden med at finde bedre løsninger til næste år. Helt konkret er der tale om pladsudvidelser. Man vil blandt andet se på, om parkeringspladsen kan bruges til disse udvidelser. 

Gustav Emil Ladefoged er enig i formandens forslag.

»Jeg kan også godt se, at de ikke kan sælge færre billetter, fordi hvis du holder en fest for hele universitetet, så skal hele universitetet også have mulighed for at komme med,« udtaler Gustav Emil Ladefoged og påpeger, at de skal have lidt mere end tre mad- og ølboder til et helt universitet.


»Så må de skrue lidt op for billetprisen, hvis det er det, som skal til, for at få det til at hænge sammen,« mener Gustav Emil Ladefoged.

Formanden regner dog ikke med, at billetprisen kommer til at stige. Til gengæld kan man se frem til mere plads, lettere adgang til væske og færre køer. Dette kræver dog, at de ansvarlige kun lukker så mange ind, som der er plads til – og ikke flere.