BRANCHEN

Forfatter: Nørder løser ikke fremtidens kriser, det gør neo-generalister

Er du i tvivl om, hvad det egentlig er, du er specielt god til? Så fortvivl ikke, måske er du i virkeligheden neo-generalist – fremtidens problemknuser.

Robotterne kommer, klimaet er blevet en tidsindstillet bombe og vores arbejdsliv kan ingen forudse. Med andre ord står vi midt i et paradigmeskifte. På kanten af en ny tid med uforudsete problemer, der kræver nye løsninger, og det gør, at vores samfund ikke har brug for flere specialister, men derimod neo-generalister. Det mener Kenneth Mikkelsen, som (måske) har landets længste CV.

Kenneth Mikkelsen er uddannet journalist, men holder sig ikke til én titel. Han er både leder, formidler, filosof og forfatter. Man beskriver ham bedst, ifølge manden selv, som neo-generalist. Sammen med forfatteren Richard Martin har han skrevet bogen “Neo-generalisten”. Idéen til den opstod, fordi Kenneth Mikkelsen var fortvivlet over altid at skulle sætte et label på sig, som han ikke rigtig følte passede.

»Når jeg præsenterer mig selv for andre, plejer jeg at sige: “Jeg hedder Kenneth, og jeg bevæger mig i mere end én verden.«

Vi kan ikke løse de forbundne kriser, vi har i dag uden neo-generalister, for de ser ting, som andre mennesker ikke ser. En knæspecialist er hurtigere til at reparere et knæ, men udfordringen er, at hvis vi kun har specialister til at se på os, glemmer vi at se på anatomien af det hele menneske

På trods af deres bogs genklang rundt om i verden, har Kenneth Mikkelsen stadig svært ved at forklare sine forældre, hvad det egentlig er, han laver, for det skifter konstant – med fuldt overlæg. Han mener, at grundvilkårene for den tid, vi lever i, er at kombinere vores evner, som vi skifter undertøj.

De gamle dyders genopstandelse
Præmissen for neo-generalisten er, ifølge Kenneth Mikkelsen, at vi står midt i et paradigmeskifte, som ændrer vores arbejdsliv fundamentalt. Arbejdslivet i vores generation har nogle helt anderledes præmisser end fra generationen før os. Det er et arbejdsliv med flydende grænser, hvor flere er projektansatte frem for fastansatte, og man skal være i stand til at løse komplekse problemstillinger på tværs af en masse forskellige brancher og vidensfelter. Her er et neo-generalistisk udsyn nødvendigt, mener Kenneth Mikkelsen.

Statistisk set kommer vores generation til at skifte job mere end ti gange i løbet af vores karriere, påpeger han og understreger, at det danske uddannelsessystem ikke klæder os på til et sådant arbejdsliv. I stedet bliver vi uddannet til at være specialister:

»Den måde vi samfundsmæssigt har organiseret os på hidtil, har været præget af, at man har skullet specialisere sig, for at øge produktiviteten,« siger han. Men produktivitet er ikke længere vores tids største udfordring. Neo-generalisten er derfor et forsøg på at gøre de generalistiske dyder om alsidighed og dannelse aktuelle igen:

»Vi kan ikke løse de forbundne kriser, vi har i dag uden neo-generalister, for de ser ting, som andre mennesker ikke ser. En knæspecialist er hurtigere til at reparere et knæ, men udfordringen er, at hvis vi kun har specialister til at se på os, glemmer vi at se på anatomien af det hele menneske.«

I dag skal en kirurg også kunne en masse andet end blot det at forestå en operation. Man skal blandt andet være i stand til at interagere med avanceret teknologi, eksemplificerer Kenneth Mikkelsen.

Journa-neo-generalist
Det gælder også journalister. Man siger, at internettet og sociale medier gjorde seks millioner mennesker til redaktører, altså at hele Danmarks befolkning på sin vis er sin egen redaktør, og det har fundamentalt ændret den måde, vi finder, forbruger og formidler informationer på. Men spørger man Kenneth Mikkelsen, gør denne udvikling ikke journalistens rolle mindre vigtig, snarere tværtimod.

Selvom han ikke har befundet sig i journalistikken siden han tog sin uddannelse, er han faget taknemmelig for at være god til at søge informationer, kunne forstå dem og dele dem med andre. For det er der brug for i dag og i fremtiden, mener han. Det helt essentielle for en neo-generalist er nemlig at krydsbestøve forskellige metoder og vidensfelter.

Journalistens håndværk er at kunne finde, forstå og formidle information til andre. Håndværet ligner altså i sin grundform neo-generalistens arbejdsmetode. Det er en multidisciplinær øvelse, hvor journalisten netop krydsbestøver forskellige specialer. Men denne grundidé står, ifølge Kenneth Mikkelsen, i baggrunden for en art ‘popjournalistik’, hvor journalisten er nødt til at gå mere op i at skabe et brand omkring sig selv end at bidrage til udsyn og løsninger.

»Journalister er blevet sådan nogle, vi trykker på maven, og så siger de noget,« siger han.

Derfor efterspørger Kenneth Mikkelsen ikke kun, at vi genindfører de generalistiske dyder om at være dannet og alsidige mennesker i det hele taget, men også kunne finde tilbage til journalistikkens grundlæggende dyder om nysgerrighed og oplysning. Og så skal branchen, i stedet for kun at kigge indad, turde at søge inspiration i andre brancher, tænke nyt og søge måder at gøre tingene på uden for landets grænser.

Hermed en opfordring til at træne sin indre neo-generalist til dem, der er bange for at få journalistisk tunnelsyn.

Du kan blive klog på neo-generalisten i Kenneth Mikkelsen og Richard Martins bog her