KULTUR

For 25 år siden udgav Outkast ‘Aquemini’, og albummet holder stadig vand

Foto: Discogs

Aquemini fortjener klart et genlyt eller måske hører du det for første gang. Outkast var ikke som andre og lød ikke som andre, men de forstod at fortælle en historie med deres musik, så det også i dag, så mange år efter, er værd at lytte til.

I anledning af at albummet ‘Aquemini’ runder 25 år, vil jeg tage dig i hånden og fortælle om, hvorfor Outkast er værd at dykke ned i, og hvorfor det lige skal være jubilæums albummet ‘Aquemini’. Et album som fik five-mics af det anerkendte Hip-Hop magasin The Source og landede på plads nummer 49 på Rolling Stone’s ‘The 500 greatest Albums of All Time’.   

Du skråler sikkert med, når sange som Ms. Jackson, Hey Ya og Roses bliver spillet. Det er måske de eneste sange, du kender fra Outkast. Men under overfladen venter en verden med spændende lyde, forskellighed og fede fortællinger. 

Duoen Outkast bestod af Andre 3000, hvis borgerlige navn er André Lauren Benjamin og Big Boi, som hedder Antwan André Patton. 

Navnet ‘Aquemini’ er en sammentrækning af stjernetegnene Aquarius, som er (vandmand) og Gemini (tvilling), som er de stjernetegn duoen har – Andre 3000 er tvilling, og Big Boi vandmand. 

Det er også derfor, at man på bagsiden af vinylpladen kan se symbolerne for stjernetegnene, der er sat sammen. Det er for at vise deres individualitet og komme sammen som en. 

3 sange fra ‘Aquemini’ der overbeviser dig om, hvorfor Outkast er værd at dykke ned i

Nummeret ‘Return of the “G”’ skyder de rygter ned, der gik på, at Outkast var ved at gå i opløsning grundet deres store forskellighed. Der blev stillet spørgsmålstegn ved hvorfor Big Boi, en arketypisk gangsterrapper, ville associeres med en “soft”-rapper som Andre 3000. Big Boi er den klassiske rapper med baggy cowboybukser, Timberlands og baseball jerseys. Han røg marijuana og havde børn med forskellige kvinder. Mens Andre 3000 er den flamboyante type som gik i store pelsbukser og udforskede sin personlighed. Han blev kærester med Erykah Badu, stoppede med at ryge marijuana og blev vegetar, som var atypisk i den tid for en gangsterrapper. 

De var så forskellige, at når de skulle på tour, kørte de i forskellige busser. Big Boi kørte i bussen uden de store regler, bl.a. måtte der ryges marijuana indenfor. Hvor Andre 3000 kørte i sin egen bus, hvor hans behov blev opfyldt – ingen rygning.

De slog det dog fast med syvtommersøm, at det ikke var et problem. Det bliver sagt med med rim; 

“Each other, like we brothers from another mother

Kind of like Mel Gibson and Danny Glover.”

I sangen viser de, at de udmærket er klar over, at de ikke ligner hinanden. Men de kender hinandens roller og i stedet for at skilles, som der var mange rygter om, viser de, at det kun gør dem stærkere. Forskelligheden sejrer.

Outkast havde fået kritik fra deres fanskare efter deres andet album ATLiens, for ikke at belyse de problemer som ghettoen har. ATLiens var mere gospel inspireret, blød i beat’ene og med positive budskaber. I ‘Return of the “G”’ sætter de kritikerne til vægs om, at de er blevet bløde og i stedet snakker om individualitet, mennesket, natur og afhængighed. De viser i sangen, at de sagtens kan rappe tight, hvis de har lyst. Andre 3000 viser fra første sang på albummet, at han vil bringe sin gangsta persona ind på albummet. Men de laver musik, som de selv finder interessant. 

Kreativitetens højborg  

Næste sang er ‘Aquemini’, som også er titlen på albummet. Det specielle ved Outkast er, at de ikke lyder som nogen andre. Det gør de heller ikke på dette nummer. Modsat andre hiphop sange med tunge basgange er de inspireret af funk, og det bærer deres musik også præg af. Nummeret skildrer, hvordan de har udforsket deres personlighed og gået igennem mange faser i deres liv for at finde sig selv. Navnet på sangen bunder i, at der er stor forskel på de to rappere. 

Det er med denne sang, Andre 3000 skriver sig ind i toppen af rap med sit fjerde vers. Mængden af dobbelt- og trippel-rim viser hans overlegenhed. En disciplin, der er svær at mestre, men som Andre 3000 gør til perfektion.

“My mind warps and bends, floats the wind, count to ten

Meet the twin, André Ben’, welcome to the lion’s den 

Original skin, many men comprehend

I extend myself, so you go out and tell a friend.”

“SpottieOttieDopaliscious” er en sang, der varer over 7 minutter. Det er ikke tit, man ser et omkvæd, der kan stå alene rent instrumental. Men Outkast har formået med de fedeste trompeter at få det til at fungere virkelig godt. Det lyder næsten majestætisk og er helt fængende, øret vil høre mere. Face it, blæseinstrumenter er bare for fede, og det ved Outkast. Lige præcis disse trompeter har også været samplet i flere sange af blandt andet kunstnere som Beyonce, Logic og Joey Bada$$. 

Sangen handler om mødet med en kvinde i byen og hele det spil, der foregår mellem dem, som i denne situation er en kvinde og en mand. Hvis ‘SpottieOttieDopaliscious’ skulle oversættes i dag, ville det nok være til ‘wife material’.   

Overordnet er ‘Aquemini’ et helt gennemført album, som helt klart fortjener et lyt, hvis du ikke har hørt det. Det er specielt, fortæller gode historier, og deres lyd er  anderledes. Der er tænkt over musikken, og deres kreativitet skinner igennem i sangene. Albummet er indspillet med rigtige instrumenter, som lige gør det 10% federe. De viser, at når forskelligheden blomstrer, ender det ud med spændende musik.