BRANCHEN

Fem hurtige til tre lokaljournalister, der sadler op til kommunalvalget

Kommunalvalget står for døren, og journalister landet over bereder sig på startskuddet. Dette gælder også hos TV 2 Fyn, Fyns Amts Avis samt DR Fyn, hvor journalisterne er begyndt at lægge op til valgdækningen. Tre lokaljournalister fortæller her om, hvordan de vil dække kommunalvalget. 

Foto: Tine Stadil Trier

Jakob Høstrup, journalist hos DR Fyn

Hvad er din rolle i dækningen af kommunalvalget?

»Min opgave er at fortælle om, hvad der rører sig i Kerteminde, og hvorfor det rager resten af DR og i yderste konsekvens resten af Danmark. På valgnatten er jeg live-reporter fra rådhuset i Kerteminde og nok også i dagene efter, da der kan gå tid, før politikerne i Kerteminde finder hinanden. Jeg får også selskab af nogle lidt større navne: Mette Vibe Utzon fra P1 Orientering skal reportere, og retsreporter Tine Maria Ilsøe skal lave TV fra Kerteminde. De arbejder ikke med kommunen til dagligt, så jeg skal klæde dem på.«

Hvad ser du mest frem til ved dækningen af kommunalvalget?

Det bliver helt egoistisk: at være den, der er i centrum. Det er fedt at være den som alle kommer til, når de skal bruge noget om Kerteminde. Det er også det fede ved at være i en stor maskine som DR. 

Hvad er den største udfordring ved at dække kommunalvalget?

»At jeg er i centrum. Det er også en udfordring, at jeg er den, som alle kommer og spørger til om Kerteminde. Det er jo spændende, men jeg forventer også, at jeg skal snakke med rigtig mange, og desuden sætte de her to mennesker ind i, hvad det er for et sted.«

Hvad kan de lokale medier under dækningen af kommunalvalget, som de landsdækkende medier ikke kan?

»Holde fast i sine kilder. Det er vigtigt at have et kildenetværk, for det er ens valuta som journalist. Det er dét, der gør, at man kan få historier, som andre ikke får. Så jeg bestræber mig på at holde fast i mine kilder og vedligeholde mig og min person i deres hoveder, hvilket kan være svært, hvis man ikke er engageret i området hele året rundt.«

Forventer du, at lytter-responsen på dækningen af kommunalvalget bliver anderledes end responsen på den øvrige journalistik du laver?

»Jeg håber da på meget respons. Også, at der er folk i andre kommuner, der får noget ud af min journalistik. Normalt når jeg laver noget om Kerteminde, skal det helst hives op på en landstendens, så det har bred relevans. Men fordi det er kommunalvalg, kan jeg lave en historie uden at have en landstendens koblet på. Det kan være, at folk andre steder kan bruge noget af det, der hvor de er.«

Foto: Tine Stadil Trier

Linea Marie Andersen, journalist hos Fyns Amts Avis i Svendborg

Hvad er din rolle i dækningen af kommunalvalget?

»Jeg er en af de primære skribenter der skal rykke ud, når der sker noget under valgkampen. På Fyns Amts Avis holder vi de her store valgfolkefester sammen med flere fynske lokalmedier. Det er både her i Svendborg, på Ærø og Langeland, hvor jeg hver gang skal være med i den debat, som TV2 Fyn kører med politikerne på scenen. Jeg skal gå og interviewe publikum, så der kommer noget sammenspil mellem politikere og borgere.«

Hvad ser du mest frem til ved dækningen af kommunalvalget?

»Det må være valgnatten. Jeg stoppede som praktikant lige inden valget sidste gang i 2017, så jeg har ikke været med til at dække valg endnu. Den der sitrende fornemmelse på valgnatten, som man hører om fra sine kollegaer, det glæder jeg mig allermest til. At man er så smadret, men stadigvæk helt oppe at køre over, hvordan det ender.«

Hvad tror du bliver det mest udfordrende ved at dække kommunalvalget?

»Jeg tror, det bliver, at man virkelig skal sørge for at være meget inde i sagerne og sikker på, at det, man laver, er korrekt. Vores vigtigste opgave er jo at oplyse folk, så de kan danne sig et indtryk af, hvad der tegner sig i det politiske billede i Svendborg.«

Hvad kan de lokale medier i dækningen af kommunalvalget, som landsdækkende medier ikke kan?

»Vi ved meget mere om, hvad der foregår lokalt, og kender til sager, som slet ikke optager de større medier. Det er måske ikke relevant for hele landet, om der kommer vindmøller i Broholm, eller hvor det nye plejehjem skal ligge, men det er vigtigt for borgerne i Svendborg.«

Forventer du, at læser-responsen på dækningen af kommunalvalget bliver anderledes end responsen på den øvrige journalistik, du laver?

»Jeg er spændt på at se, om folk interesserer sig for valgstoffet, eller om de læser det i mindre grad, men borgerne i Svendborg er generelt meget engagerede. Da jeg kom hertil for nogle år siden, opdagede jeg som noget af det første, at der er virkelig meget debat under artiklerne. Jeg har været på forskellige fynske redaktioner, og jeg har ikke oplevet før, at der var så meget debat som her.« 

Foto: TV2 Fyn

Jesper Buch, politisk redaktør hos TV 2 Fyn 

Hvad er din rolle i dækningen af kommunalvalget?

»Jeg skal kommentere og analysere under valget, hvor Odense er mit primære fokus. Desuden skal jeg være med til de valgfolkefester, som vi har arrangeret i samarbejde med andre fynske medier. Her er det min opgave, sammen med lokalredaktøren i den enkelte kommune, at komme med en vurdering af, hvordan det er gået for politikerne til debatterne under valgfolkefesterne.«

Hvad ser du mest frem til ved dækningen af kommunalvalget?

»Valgaftenen, når resultaterne begynder at tikke ind. Vi bygger op til det her længe, og som politisk kommentator har jeg en rolle, hvor jeg skal prøve at gætte og forudse. Så det er meget spændende at se, hvad der sker, når stemmerne er talt op.«

Hvad er den største udfordring ved at dække kommunalvalget?

»Det er et tre uger langt maratonløb, hvor vi skal være med hele tiden. Valgkaravanen skal hele vejen rundt, og det giver selvfølgelig nogle lange arbejdsdage.«

Hvad kan de lokale medier under dækningen af kommunalvalget, som de landsdækkende medier ikke kan?

»Vi kan komme ned i de enkelte sager. Spørgsmålet om, om der skal være en Netto på havnen i Ærøskøbing, er jo ikke noget, som optager de landsdækkende medier. Til vores valgfolkefester er der for eksempel hundrede procent fokus på den specifikke kommune i fire timer.«

Oplever du, at responsen på din journalistik fra læsere og seere er anderledes under dækningen af kommunalvalget end på den øvrige journalistik, du laver?

»Lige nu er det mere politikerne, som kæmper for at være synlige hos os. De henvender sig hele tiden med alle mulige historier om stort og småt og fuldstændig ligegyldige ting, i håb om at få noget eksponering. Jeg synes ikke, vi mærker noget fra publikum endnu, men valgkampen skal også lige i gang, og folk skal formentlig nå at orientere sig i det politiske landskab, inden det tager til.«