ARKIV KONSTRUKTIV

Farvel til tøj-fixet: Sådan får du en grønnere garderobe

Illustration af Maya Bøttker

Du kender det måske. Den lille rus man får, når man køber et nyt stykke tøj. Men tøjproduktion står for ti procent af verdens samlede udledning af CO2, og har if-ølge Forbrugerrådet Tænk store konsekvenser for klimaet. Læs med og få konk-rete råd til, hvordan du får et mere bæredygtigt klædeskab.

Pelshatte, tern på tusind måder og 80’er office-core fyldte Københavns gader, da fashion week løb af stablen i januar. Influencers sad på forreste række til diverse modeshows, mens modellerne vandrede op og ned ad catwalken i de nyeste trends. Modeindustrien er en af de største klimasyndere. Kan fashion og forbrug
forsvares, når kloden brænder?

Modeugen har tidligere været udskældt for blandt andet greenwashing. Greenwashing er, når en virksomhed forsøger at fremstå mere bæredygtig end den reelt er. Til gengæld er Københavns modeuge blevet rost af blandt andet Vogue for sit store fokus på bæredygtighed.

I en handlingsplan fra 2020 præsenterede modeugen en bæredygtighedsstrategi, som senere blev omsat til 18 minimumskrav, som tøjmærkerne skal opfylde for at deltage i modeshows. Kravene omfatter blandt andet integration af bæredygtig-hed og overholdelse af internationale standarder for menneskerettigheder.

Alligevel er modeugen præget af fokus på skiftende trends, og det kan som for-bruger være svært at følge med.

Og man kan ikke ligefrem påstå, at modeindustrien bidrager positivt til den klima-krise, vi efterhånden alle sammen er enige om, at vi står midt i. Modeindustrien står for ti procent af verdens samlede udledning af CO2. Det er mere CO2 end, hvad al international flyvning tilsammen står for.

Vi danskere køber i gennemsnit knap 11 kilo tøj om året. Læs lige det igen.

11 kilo tøj om året.

Tøj-fixet
FLOR er en ungdomsorganisation for mere vild natur og biodiversitet. Og ligesom klimaet er biodiversiteten truet af blandt andet tøjproduktion, som ikke er bære-dygtig for naturen. Solveig Keldebæk læser til daglig Bæredygtigt Design på Aal-borg Universitet, og er medlem af FLOR. Spørger man hende, er det vigtigt, at vi alle sammen skruer ned for vores tøjforbrug. Men producenterne har også et ansvar.

»I min optik gør producenterne jo bare det, der bliver
efterspurgt. Men det er også dem, der er med til at fodre
efterspørgslen med alle de reklamer.


– Solveig Keldebæk, Medlem af FLOR

Solveig Keldebæk ser det at købe nyt tøj som et “fix”. Og det “fix” var hun også selv afhængig af en gang. Hvis hun havde 1000 kroner tilovers om måneden, så brugte hun dem på tøj, men i dag er tankegangen anderledes:

»Lige pludselig tænkte jeg bare: prøv lige at lade være med at bruge dine penge på tøj, og prøv at bruge dem på sociale aktiviteter, dans, eller at tage ud og spise med nogen. Hvad gør det for min lykke? Måske kan man prøve at udfordre sig selv på den måde,« siger hun.

Byt, brodér og bryd vanen: her er Solveigs tips til et mere bæredygtigt klædeskab.

  1. Del ud af garderoben
    Når du køber mindre tøj, påvirker det også produktionen og mængden af tøj, der bliver smidt ud. Man kan f.eks. låne tøj af hinanden eller arrangere tøjbyttedage. På den måde kan I få ryddet ud i det tøj, I ikke bruger, og samtidig undgå at købe nyt.
    »Når det kribler i dig, og du virkelig har brug for det her”fix”, så kan du arrangere en tøjbyttedag med dine venner. Der er også en virksomhed, der hedder Another Closet, som fungerer lidt som et tøjbibliotek, hvor man kan låne tøj,« siger Solveig.
  2. Giv dit gamle tøj nyt liv
    Du kan forlænge dit tøjs levetid ved at reparere eller “upcycle”, f.eks. ved at bruge plantefarve, brodere eller at lære at sy. Gør det til et fælles projekt ved at arrangere krea-aftener, hvor du og dine venner stopper huller og giver jeres gamle tøj nyt liv
    »Hvis du selv kan sy, er det rigtig sjovt at reparere dit tøj. Ellers kan du gå ned og støtte din lokale skrædder. Så støtter du lokalt og samtidig slipper du for at købe nyt,« lyder det fra Solveig.
  3. Skjul eller fjern tøj-apps
    Vi bliver konstant påvirket til at følge trends og forbruge mere gennem apps, reklamer og konti på sociale medier. Overvej at slette apps og unfollowe konti på sociale medier, der får dig til at købe mere.